nieuws

25 sep 2013, 10:10

Wat is het mooiste naoorlogse gebouw van Groningen?

Wat is het mooiste naoorlogse gebouw van Groningen?

Wat is het mooiste naoorlogse gebouw van Groningen? Groningers kunnen komende week stemmen op hun meest favoriete gebouw uit de periode 1945-1979.

 

Er kan gestemd worden via de speciale website lichtenruimtegroningen.nl op onder andere de benzinepomp van Dudok aan de Turfsingel, winkelcentrum Kostverloren en condensfabriek De Ommelanden. Deze en drie andere panden staan centraal tijdens de manifestatie Licht & Ruimte dat in opdracht van de gemeente wordt georganiseerd door Platform GRAS.


Wethouder Roeland van der Schaaf geeft vandaag, woensdag 25 september, de aftrap voor de manifestatie. Hij gaat dan om 11.00 uur met een hoogwerker de lucht in om de architectuur van het pand van Cosmo aan de Grote Markt van dichtbij te bekijken. Iedereen die dat ook wil,  is tot 14.00 uur van harte welkom om in de hoogwerker tekst en uitleg te krijgen van architectuurhistoricus Jaap Ekhart.


Morgen, donderdag, barst de strijd om de verkiezing van het mooiste wederopbouw-pareltje van Groningen los. Zes ambassadeurs, te weten Arno van der Heyden, Benni Leemhuis, Beno Hofman, Lykle de Vries, Pieter Bregman en Miranda Bolhuis, ontfermen zich over een naoorlogs gebouw en strijden via OOG TV, de Gezinsbode, Facebook en Twitter voor zoveel mogelijk stemmen op dat gebouw.


De winnaar van deze verkiezing wordt op 17 oktober bekend gemaakt bij de opening van een tentoonstelling over het werk van gemeentearchitect J.H.M. Wilhelm. Wilhelm was ontwerper van het landelijke bekende Groningse schooltype uit de jaren `50. Bij de bouw van deze scholen werd veel aandacht besteed aan het ontwerp, waardoor het schoolkind zich als individu zo optimaal mogelijk kon ontwikkelen. De tentoonstelling is vanaf 17 oktober te zien in de hal van RO/EZ aan het Gedempte Zuiderdiep.

www.lichtenruimtegroningen.nl


(Foto: Condensfabriek De Ommelanden)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: