nieuws

28 okt 2013, 17:05

Storm provincie Groningen: materiële schade zeer groot

De materiële schade in Groningen ten gevolge van de storm is volgens de Veiligheidsregio Groningen ‘zeer groot’. Dat is maandagavond bekend gemaakt.

De storm die vandaag in Nederland woedde, heeft ook in de provincie Groningen flink huisgehouden. Meldkamer Noord-Nederland kreeg voor de regio Groningen honderden meldingen binnen en nagenoeg alle brandweerkorpsen uit de provincie zijn ingezet. Lange tijd is aan Groningers het advies ‘blijf binnen’ gegeven. Voor zover bekend zijn er gelukkig geen persoonlijke ongevallen voorgedaan, wel is de materiële schade zeer groot.

In de provincie bereikte de storm haar hoogtepunt tussen 11.30 en 15.00 uur. De brandweer moest vooral uitrukken voor de talloze bomen die vielen op wegen, auto’s, huizen en andere gebouwen. Met de gemeentelijke diensten werd samengewerkt om de omgewaaide bomen weg te ruimen. In een aantal plaatsen, zoals Groningen, Doezum, Zuidbroek en Bellingwedde, trokken de omgewaaide bomen ook gasleidingen uit de grond, waardoor gaslekkages ontstonden.


Ook waaiden er daken van diverse gebouwen. In Meeden waaide een dak van een basisschool en in Winsum gebeurde hetzelfde bij een kinderopvang. In Sappemeer waaide een boom op een school. In alle gevallen konden de kinderen tijdig in veiligheid gebracht worden en bleef het bij materiële schade.

 


Het KNMI kondigde lange tijd ‘code rood’ af. Dit was aanleiding voor de brandweer om aan inwoners het advies te geven om binnen te blijven. Dit werd onder meer via een NL-Alert aangekondigd.


Gelet op de grote hoeveelheid meldingen bij de Meldkamer Noord Nederland heeft brandweer Groningen besloten om gedurende de meldingenpiek ‘bij te schakelen’ bij de kazerne aan de Sontweg. Hierdoor was het mogelijk om een duidelijker onderscheid te maken tussen spoedeisende meldingen en meldingen met een minder hoge prioriteit. Daarnaast werd besloten om een speciaal telefoonnummer in bedrijf te stellen zodat de (telefonische) bereikbaarheid van de hulpdiensten in alle situaties was gewaarborgd.

 


Even voor 15.00 uur trok het KNMI ‘code rood’ in en kon het advies om binnen te blijven worden ingetrokken. Het advies blijft om – met name in de avonduren – alert te blijven op onveilige situaties. Er liggen bijvoorbeeld nog veel bomen en takken op wegen en (fiets)paden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: