nieuws

15 nov 2016, 10:10

Stadhuis Groningen opgeknapt. Maar waarom eigenlijk? (Video hieronder!)

Stadhuis Groningen opgeknapt. Maar waarom  eigenlijk? (Video hieronder!)

Op ons bericht in de GIC van gisteren over de opknapbeurt van het Stadhuis in Groningen, zijn veel reacties gekomen. Waarom is dat eigenlijk nodig?, zo vroegen sommigen zich af. In bijgaande video geeft de gemeente Groningen in elk geval wat achtergrondinformatie.

Het Stadhuis van Groningen krijgt de komende jaren een opknapbeurt. De gemeenteraad heeft aangegeven dat het Stadhuis in principe een sobere, doch doelmatige aanpak verdient. Over wat noodzakelijk is zal het college van B&W de raad te zijner tijd een voorstel doen. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners de gelegenheid krijgen om over de aanpak en nadrukkelijk ook het publieksvriendelijke karakter van het Stadhuis mee te denken.

 

Waarom aanpak Stadhuis?

 

 

Binnenkort is in elk geval groot onderhoud nodig. Het energielabel laat veel te wensen over, installaties moeten worden vernieuwd en we moeten het rijksmonument aardbevingsbestendig maken. Bovendien moet de raadzaal worden aangepast vanwege uitbreiding van de gemeenteraad. En bovenin het gebouw voldoet de derde verdieping niet meer wat betreft inrichting en gebruik.

 

Uitstraling Stadhuis

 

Naast de noodzakelijke opknapbeurt kunnen er - als we dat met elkaar willen - meer onderdelen worden toegevoegd aan de Stadhuis-aanpak. Immers, het Stadhuis staat als huis van de Stadjers, letterlijk én figuurlijk, midden in de samenleving. Het gebouw verdient van binnen en van buiten een uitstraling en functioneel gebruik die daarbij past, laagdrempelig, uitnodigend en representatief.

 

Er zijn onlangs door drie deskundige architectenbureaus bouwkundige verkenningen uitgevoerd, gericht op aanvullende restauratie, herinrichting van het interieur en zelfs volledige revitalisatie, die het gebruik van het gebouw kan optimaliseren.  Natuurlijk betekent dit niet dat er al concrete ontwerpen voor het Stadhuis zijn gemaakt; het ontwerp is als ‘onderzoek’ gebruikt als een verkenning van de mogelijkheden op papier.

 

Op deze wijze kunnen ideeën voor de inrichting en het gebruik van de ruimte eenvoudig worden getest, zonder dat ze direct gebouwd hoeven te worden. Een en ander kan helpen bij het maken van een afgewogen keuze hoe het Stadhuis de komende jaren zo verantwoord mogelijk aan te pakken, aldus de gemeente Groningen.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: