nieuws

02 aug 2012, 11:11

Ruim vijfduizend bezwaren tegen kolencentrale Eemshaven

Bij de provincie Groningen zijn meer dan 5000 bezwaren binnen gekomen tegen de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. De bezwaren komen van natuur- en milieuorganisaties, minstens tien Duitse overheden en individuele burgers in Nederland en Duitsland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Groningen verstrekte in juni een nieuwe natuurvergunning aan RWE, nadat de Raad van State de vorige in augustus 2011 had vernietigd. De elektriciteitsproducent mocht daarna wel doorgaan met de bouw op basis van een zwaar bekritiseerde gedoogvergunning.

Met name Greenpeace en Natuur & Milieu verzetten zich al jaren tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland en tegen die in de Eemshaven, op de rand van de Waddenzee, in het bijzonder. Volgens de organisaties zijn de centrales schadelijk voor het milieu en zijn er voldoende alternatieve manieren om stroom te produceren.

RWE/Essent zegt op zijn beurt dat de nieuwe kolencentrale de modernste in zijn soort is. RWE heeft al ruim 2 miljard euro in de bouw gestoken. Daarmee stoppen zou een enorme kapitaalsvernietiging zijn, vindt de energieproducent.

De zes Duitse steden, dorpen en districten die in ieder geval bezwaar maken tegen de kolencentrale zijn de waddeneilanden Borkum en Juist, de dorpen Krummhörn, Jemgum en Norden en het district Aurich. Ook de stad Emden, de grootste stad in Oost-Friesland, overweegt om zich bij het protest aan te sluiten.

,Als Groningen nu al deze bezwaren weer in de wind slaat, dan wacht de provincie een enorm spannende rechtszaak,” laat Rolf Schipper van Greenpeace weten.