nieuws

20 apr 2016, 16:04

René Paas geïnstalleerd als CdK: 'Iedereen hoort er bij in Groningen!’

René Paas geïnstalleerd als CdK: 'Iedereen hoort er bij in Groningen!’

‘De overheid moet pal staan voor fundamentele waarden. En duidelijk maken dat iedereen er bij hoort, dus ook in Groningen!’. Dat stelde dinsdagmiddag René Paas tijdens zijn installatie door provinciale staten als commissaris van de koning in Groningen.

De nieuwe commissaris ziet het als een van zijn belangrijke taken om er voor te zorgen dat Groningen niet met de rekening van de gaswinning blijft zitten. Hij wil het beleid van zijn voorganger Max van den Berg voortzetten om er voor te zorgen dat de schade in Groningen wordt vergoed. Hij pleitte er voor om in meerdere opzichten een tweedeling te voorkomen, in Nederland en in Groningen.

‘Er moeten niet twee soorten Nederland ontstaan: het deel waar het gas wordt opgepompt en het deel waarin de opbrengsten worden verdeeld. Of: een deel waar strikte veiligheidsnormen bestaan en een ander deel waar dat niet vaststaat.

‘Het land is uit het lood. Het is een nationale kwestie om het evenwicht te herstellen.  Max van den Berg heeft daar zijn sporen in verdiend. Ik ben vastbesloten om mijn bijdrage te leveren.'

Ook zal de nieuwe commissaris zich er voor inzetten dat iedereen zich thuis voelt in Groningen en wordt geaccepteerd en gerespecteerd.

‘Er bestaan geen tweederangs burgers.  Niet in Nederland en niet in Groningen.’

‘Groninger is geen geboorterecht.  Groninger word je, doordat je optrekt met anderen.  En zo verbonden raakt met onze provincie.

'Het overkwam Arnold Veeman. Ik leerde zijn muziek pas kennen nadat ik hier weg was. Hij was het Surinaamse jongetje dat pleegkind werd op een boerderij in Pieterzijl. Mensen die zijn prachtige Groningse liedjes horen, reageren vaak verrast op zijn huidskleur.

En het overkwam mevrouw Najem, die moest vluchten uit Syrië. Bij RTV Noord zag ik dat ze een nieuwe hartsvriendin had: de 88 jarige mevrouw Sijsling uit Scheemda. Ze was haar noaber, maar werd veel meer.

En wat voor de mensen geldt, hoort zeker te gelden voor de overheid. Die moet pal staan voor fundamentele waarden. En duidelijk maken dat iedereen er bij hoort. ‘

 

(Foto: Twitter, Provincie Groningen).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: