nieuws

14 sep 2013, 11:11

Regen ideaal voor Open Monumentendag Groningen

De organisatie had het niet beter kunnen wensen: regenachtig weer. Ideaal dus om er op uit te gaan en fraaie gebouwen te bekijken. In Groningen zijn vandaag voor het eerst ook Watertoren Noord, Theekoepel en EMG-gebouw te bezoeken.

Vandaag , zaterdag 14 september , is het Open Monumentendag. Een grote variëteit aan boerderijen, woonhuizen, kerken en gasthuizen is die dag opengesteld voor het publiek. Dit jaar is een aantal bijzondere gebouwen toegankelijk die daarvoor niet of nauwelijks te bezichtigen waren. Ook kunt u met een bouwlift een kijkje nemen bij de verbouwing van Watertoren Noord én wordt er aandacht besteed aan naoorlogs erfgoed.


Een greep uit de monumenten die u zaterdag kunt bezoeken:


• Huize Tavenier, de mooiste Jugendstil-villa van Groningen aan de Ubbo Emmiussingel, doet dit jaar voor het eerst mee. Veel Groningers zagen hier het levenslicht, want de villa deed jarenlang dienst als kraamkliniek van het Diaconessehuis.


• Ook de theekoepel bij het Herewegviaduct, gebouwd in opdracht van W.A. Scholten, is – na opgave – te bezichtigen.


• Nieuw is ook de deelname van het hoofdrioolgemaal van het waterschap Noorderzijlvest aan het Damsterdiep. Opvallend vormgegeven door S.J. Bouma met een sculptuur van Willem Valk. Het interieur is 1928 is nog geheel intact.


• Aan het Eemskanaal noordzijde is het gebouw van de Elevator Maatschappij Groningen (EMG) open voor bezichtiging. Een industrieel complex met bewaard gebleven elementen als ijzeren kolommen en graantrechters.


• Belangstellenden kunnen via een bouwlift onder begeleiding van de aannemer en kijkje nemen op de Watertoren Noord aan de Noorderbinnensingel. Dit bijzondere Rijksmonument, hoog op zijn stalen poten, krijgt een nieuwe bestemming.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: