nieuws

06 okt 2013, 17:05

Redding Aldel betekent behoud zeer groot aantal banen voor Delfzijl en overige Eemsdelta

De reddingsoperatie voor Aldel, die vrijdagmiddag bekend werd, betekent uitstekend nieuws voor de medewerkers, maar in feite voor de hele Eemsdelta. Sluiting van het bedrijf zou voor deze regio een kleine economische ramp zijn  geweest. Dat wilde gedeputeerde Yvonne van  Mastrigt (PvdA) voorkomen.

Indien Provinciale Staten van Groningen ermee instemmen, krijgt aluminiumproducent Aldel in Delfzijl een overbruggingskrediet ter grootte van 7 miljoen euro. Met het verstrekken van dit kortlopende krediet is de bedrijfscontinuïteit van het in zwaar weer verkerende bedrijf voor de komende periode veilig gesteld. De drie partijen, Aldel, ministerie van Economische Zaken en provincie Groningen hebben overeenstemming over het krediet dat in gedeelten aan het bedrijf betaalbaar wordt gesteld.. De leden van Provinciale Staten in Groningen moeten zich volgende week nog uitspreken over het voorstel van het overbruggingskrediet.

 

De afgelopen weken hebben het ministerie van Economische Zaken, provincie Groningen en Aldel naarstig gezocht naar een oplossing voor het verschil in elektriciteitsprijs tussen Duitsland en Nederland. De goedkopere Duitse stroom ondermijnt de concurrentiepositie van Aldel. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 18 september kondigde minister Kamp aan dat hij per 1 januari 2014 een korting van 90 procent wil invoeren op de transportkosten die bedrijven betalen voor elektriciteit.

 

De oplossing voor het verschil in de basisprijs voor elektriciteit van Nederlandse en Duitse stroomprijzen wordt gezocht in het aanleggen van een directe elektriciteitslijn tussen Aldel en Duitsland. Het bedrijf Aldel en haar aandeelhouder hebben samen met het ministerie van Economische Zaken gesprekken gevoerd over de financiering van de stroomkabel en het lange termijn perspectief van Aldel. Deze besprekingen zijn nog niet afgerond. De komende maanden worden benut om de financiële, juridische en vergunning technische aspecten voor de aanleg van de kabel uit te werken en om tot een structureel perspectief voor de toekomst van het bedrijf te komen.

 

Gedeputeerde Economie van de provincie Groningen, Yvonne van Mastrigt, zegt: ' Het bedrijf en de werknemers van Aldel krijgen met deze tussenstap weer  lucht. Het belang van  het behoud van werkgelegenheid in onze regio staat pal voorop. Met het verstrekken van het kortlopende krediet scheppen wij een voorwaarde om te komen tot een structureler perspectief. En dat is dus in het belang van iedereen die hierbij betrokken is. Ik heb er vertrouwen in dat Aldel en het ministerie van EZ zich tot het uiterste inspannen om tot een structurele oplossing te komen.''


FNV enthousiast


Albert Kuiper, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten: “We hebben hier samen met de werknemers hard voor geknokt en zijn zeer verheugd. Hierdoor behouden 460 mensen hun baan bij Aldel en zijn in totaal ruim 800 banen in Delfzijl gered.”

 

De toekomst van Aldel hing aan een zijden draadje door de te hoge stroomtarieven in Nederland. Bijna 30 procent hoger dan in Duitsland. Dankzij een overbruggingskrediet (lening van de overheid) kan het bedrijf door. Kuiper: “Ook zullen structurele maatregelen worden genomen, zoals het verlagen van de energierekening, waardoor we een gelijke concurrentiepositie als Duitsland krijgen. Ook andere bedrijven in Nederland zullen van deze structurele maatregelen profiteren.”


De laatste weken vroeg FNV Bondgenoten geregeld aandacht voor de problemen bij Aldel. Kuiper: “We hebben de zaak aangekaart bij gemeente, provincie en minister Kamp. Samen met werknemers hebben we gekokt voor het behoud van de werkgelegenheid en dat is nu gelukt! Het is jammer dat de werknemers zolang in onzekerheid hebben gezeten, maar we zijn blij dat nu door alle partijen wordt samengewerkt aan een definitief plan. Ik heb vertrouwen in de toekomst van Aldel.”


FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: