nieuws

07 sep 2016, 09:09

Rechter: NAM moet schade aan woning Groninger vergoeden

De NAM moet de schade aan een woning in de stad Groningen deels vergoeden. Dat heeft de arbiter aardbevingsschade bepaald. De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere Groningers die aardbevingsschade hebben die niet wordt erkend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groninger was naar de rechter gestapt nadat zijn woning twee jaar geleden, door de beving bij Garmerwolde, beschadigd was geraakt. Een schadeclaim werd door het Centrum Veilig Wonen afgewezen. De Groninger vroeg een contra-expertise aan waaruit bleek dat de schade 8000 euro bedraagt.

Volgens de rechter is het ‘aannemelijk’ dat de schade door een aardbeving is veroorzaakt, zo meldt RTV Noord. “Omdat het vaak moeilijk is vast te stellen of de schade al dan niet door een aardbeving is veroorzaakt, kan het onder omstandigheden gerechtvaardigd zijn een bewijsvermoeden te hanteren”, zo valt te lezen in het vonnis.

Volgens de rechter hoeft de NAM niet de volledige 8000 euro te betalen, omdat een deel van de schade al eerder kan zijn ontstaan. De NAM en de Groninger moeten samen tot een ‘redelijk bedrag’ komen. Lukt dat niet, dat volgt alsnog een uitspraak over de hoogte van het bedrag.