nieuws

14 jan 2017, 16:04

‘Proost! Op de eeuwige jeugd!’ (Kwaaie column)

‘Proost! Op de eeuwige jeugd!’ (Kwaaie column)

‘Mag ik jullie (!) identiteitsbewijs even zien?’. De Lidl-caissière is onverbiddelijk. Tussen onze wekelijkse boodschappen staan ook drie biertjes. Want het is weekend en dus blazen ik (31) en m’n vriendin Eline (27, bijna 28) na een drukke werkweek even flink af. Lekker op de bank met een hapje, biertje en wijntje. Tja, dus niet……

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar de winkel aan het Groningse Wielewaalplein. Na het ontdekken van de drie biertjes op de loopband vroeg de ietwat jonge caissière (jaartje of 19, schat ik in) me naar een legitimatiebewijs. Ondanks mijn respectabele leeftijd van 31 jaar, neem ik die eigenlijk standaard mee als ik boodschappen ga doen. Niet iedereen schat me al zou oud. Ietwat gevleid haal ik m’n rijbewijs uit m’n portemonnee en laat ik ‘m aan haar zien.

‘Maar mag ik die van jou ook even zien?’, vraagt ze aan m’n vriendin. Ietwat verbouwereerd zegt ze dat ze die niet mee heeft. ‘Maar goed, ik ben 27’, is het antwoord van Eline. Het is even stil en de toevallig passerende supermarktmanager (leuke vlotte jonge gast) wordt meteen ingeschakeld. ‘Jullie kunnen je niet allebei legitimeren?’, zegt hij. ‘Sorry, dan kan ik jullie geen drank meegeven. Ik kan niet controleren of je wel 27 bent.’

Eline loopt licht rood aan en ik word kwaad. ‘Waaaaaaat! Ik ben verdorie 31 en kan me legitimeren. Dan kan ik toch wel gewoon drie biertjes kopen?’. Maar nee, de supermarktmanager is onverbiddelijk en weigert ons de biertjes. Waarop we onze boodschappen op de band laten liggen en kwaad naar de Appie gaan. De andere klanten (volle rijen voor vier kassa’s) in stilte en vertwijfeling achterlatend.

Had ik eigenlijk ook al gezegd dat ze je legitimatie daar verplicht scannen met een apparaatje? Volgens eigen zegge doen ze dat omdat ze dan niet hoeven te rekenen met geboortejaartallen. Tja, lezen en rekenen is blijkbaar moeilijk. Anyway: ze zeggen dat je gegevens veilig zijn. Garantie krijg je niet en technisch gezien is het mogelijk om je gescande ID-kaart via een computer uit te lezen. En dus koopgedrag te koppelen aan je persoonsgegevens. Eng, hoewel ik niet beweer dat Lidl dat doet.

Regels zijn regels, ook al hebben we er al zoveel. De Lidl hanteert een (overigens wettelijk niet verplichte) legitimatieplicht tot 30 jaar. Andere winkels, waaronder de Appie, hanteren 25 jaar als grens. Daarnaast mag je in Nederland geen alcohol kopen voor minderjarigen. Prima regels. Echter: met een beetje gezond verstand kun je aan ons toch echt wel zien dat we de 18 jaar inmiddels voorbij zijn en ik ook legaal een relatie met haar mag hebben. Oordeel zelf: die foto, dat zijn wij!

Je kunt het kinderachtig vinden om hier zo’n groot punt van te maken, als je een probleem kan tackelen door gewoon je ID mee te nemen. Maar je voelt je als 27-plussers in de winkel toch echt wel even flink voor lul gezet met je wekelijkse boodschappen. En het is toch echt de vraag hoever je moet gaan met betutteling en krampachtig handelen om boetes te voorkomen. De menselijke maat en klantvriendelijkheid is ver te zoeken. Het hanteren van een erg hoge leeftijdsgrens (tot 12 jaar ouder dan de leeftijd waarop je alcohol mag kopen) en erg strenge dubbele legitimatieplicht schiet z’n doel voorbij. Of zien jullie dat anders? Wat vinden onze lezers? En hebben jullie zoiets wel eens meegemaakt?

Gelukkig verkoopt de Appie ons na het Lidl-debacle wel een lekker drankje en proosten we een kwartiertje later op de bank. Nog steeds een beetje kwaad, maar inmiddels ook met een lach. ‘Proost! Op de eeuwige jeugd dan maar!’