Nieuws

Oud-hoogleraar: ‘Versterking huizen Groningen niet meer nodig’

‘Het versterken van huizen in de provincie Groningen is niet meer nodig : de gaswinning in het Groningenveld gaat nu toch terug naar nul, het bevingsgevaar neemt af".


Leestijd: 1 minuut

"De dringendste opgave is nu snel en duurzaam schadeherstel in de duizenden gevallen die nog op afhandeling wachten". Dat vindt de Groningse emeritus-hoogleraar omgevingspsychologie en besliskunde aan de RUG, Charles Vlek. Hij houdt dinsdagavond 22 oktober een lezing voor de Groninger Bodembeweging (GBB).

De GBB heeft ook een andere spreker uitgenodigd die het daar niet mee eens is en die vindt dat versterking wel voortgezet  moet worden.

Charles Vlek is van mening dat het aardbevingsbestendig maken van kwetsbare gebouwen in Noordoost-Groningen een dubieuze opgave is geworden die op bestuurders blijft drukken als mosterd na de maaltijd. Nu de gaswinning snel wordt verminderd, neemt ook het bevingsgevaar verder af. Preventieve versterking heeft volgens hem zijn urgentie verloren.

Voor achtergrondinformatie zie: 
https://www.groninger-bodem-beweging.nl/nieuws/22-oktober-charles-vlek/

Bé Schollema

Bé Schollema, wethouder voor de PvdA en GroenLinks in de gemeente Loppersum, is van mening dat de versterking, onder voorwaarden, wel voortgezet moet worden. Het bevingsgevaar neemt mogelijk af, maar is niet weg, zeker niet de eerste jaren.

Daarom is juist nu versnelling van de versterkingsoperatie nodig.

Tijdens de bijeenkomst gaan Charles Vlek en Bé Schollema de discussie met elkaar aan.

Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Wanneer: Dinsdag 22 oktober 2019, 19:30 – 22:00 uur
Waar:       De Molenberg, Molenberg 11, 9924 CG Delfzijl

Het programma ziet er als volgt uit:

19:00           zaal open
19:30            Gesprek Charles Vlek en Bé Schollema. En ruimte voor vragen.
22:00            einde

Aanmelden vooraf is niet nodig, de toegang is gratis, aldus de Groningen Bodem Beweging.