nieuws

09 okt 2013, 11:11

Noordelijke politie zet 25 rechercheurs op internet-zedenzaak

De politie in Noord-Nederland heeft 25 rechercheurs gezet op onderzoek in een grote zedenzaak waarbij driehonderd meisjes slachtoffer zijn geworden van de activiteiten van een on-line kinderlokker.

Een team van 25 rechercheurs houdt zich bezig met de grote zedenzaak rond Frank R. Dat meldde Max Daniel, Hoofd Operatie van de politie Noord-Nederland woensdag. Sinds mei van dit jaar, toen de zaak aan het licht kwam, hebben zij 26.000 filmpjes en 144.000 foto’s bestudeerd.

 

Tot nu toe zijn 65 van de 300 meisjes door de politie geïdentificeerd. Zedenrechercheurs worden daarbij geholpen door rechercheurs van de Marechaussee die getraind zijn in gezichtsherkenning. De verwachting is dat er komende tijd nog meer namen van slachtoffers bekend worden. De kans dat van alle 300 meisjes bekend wordt wie zij zijn, lijkt klein, aldus Daniel. ,,Sommige meisjes hadden maanden en misschien zelfs jaren contact met deze man en zijn dus in die periode ook veranderd. Dat maakt het extra lastig om uit te zoeken wie ze zijn.” Tot nu toe zijn acht meisjes, die fysiek contact met de man hebben gehad, door de politie benaderd. Het is nog onbekend of zij aangifte doen.

 

Volgens Daniel heeft R. hoogstwaarschijnlijk alle foto’s en filmpjes voor zichzelf gehouden en heeft hij niets op internet verspreid. Wel heeft hij foto’s en filmpjes gedownload. Rechercheurs onderzoeken nog wel materiaal R. zelf maakte en welke foto’s hij van internet haalde.

 

R. zocht via chatboxen op verschillende sites contact met de meisjes. Dat deed hij vanuit huis, in zijn vrije tijd. Overdag werkte de man. Het is niet bekend wat voor werk hij deed. Hij werkte in ieder geval niet met kinderen, aldus de politie.

 

Tot nu toe zijn er drie aangiftes binnen, maar de verwachting is dat dit aantal nog oploopt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: