nieuws

28 nov 2016, 10:10

Noordelijke ondernemers en bestuurders zoeken verbinding tijdens flitsbezoek aan Zweedse stad Örebro

Een groep met noordelijke ondernemers, bestuurders en journalisten is donderdagavond vanaf Groningen Airport Eelde – via de hub Kopenhagen – in nog geen drie uurtjes naar Örebro gevlogen voor een bliksembezoek aan de 140.000 inwoners tellende stad in het hart van Zweden. Ze gingen er in gesprek met ondernemers en kregen toeristische highlights te zien. Het bezoek stond vooral in het teken van ‘verbinden’, want beide regio’s hebben elkaar veel te bieden. Het benutten van elkaars sterke punten, daar is Groningen Airport Eelde alles aan gelegen. Want zij willen hun vliegtuigen zo vol mogelijk, zeker nu er fors wordt geïnvesteerd in het vliegveld. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De groep werd donderdagavond ontvangen door Ines Coppoolse, de Nederlandse Ambassadeur in Zweden. De noordelijke delegatie presenteerde zich in de vroege vrijdagochtend tijdens een ondernemersontbijt en later ook tijdens een officieel ontvangst op het slot in Örebro.

Tijdens beide bijeenkomsten bleek dat het Noorden en de Zweedse regio Örebro elkaar veel te bieden hebben. Niet alleen op toeristisch vlak, maar ook als het gaat om mogelijke samenwerking rondom thema’s als Agrifood, Healthy Ageing, de energietransitie en sensortechnologie.

Tegenbezoek
De trip stond in het teken van verbinden en dat is gelukt. Het WTC in Leeuwarden organiseert een handelsmissie naar Denemarken en Zweden. “We hebben hier ook weer waardevolle contacten gelegd”, zegt WTC-directeur Evert Jan Schouwstra. De bestuurders en ondernemers uit Örebro komen waarschijnlijk dit voorjaar naar het Noorden voor een tegenbezoek. “We zijn erg benieuwd wat jullie ons allemaal kunnen bieden”, zei Irén Lejegren, als County Commissioner de bestuurlijke Zweedse tegenhanger van gedeputeerde Patrick Brouns.

Het GRQ Business Network, de nieuwe ondernemersclub rondom Eelde, gaat tevens aan de slag om ondernemers aan beide kanten aan elkaar te koppelen. “Dit soort bezoeken zijn waardevol om er achter te komen bij wie je in Örebro moet zijn op het gebied van toerisme of om andere economische redenen”, zegt Haskia Kramer. Zij was mee als directeur van Internoord Travel, maar vertegenwoordigde ook het GRQ Business Network.

Meer passagiers
De dagelijkse lijndienst tussen Eelde en Kopenhagen, zorgt voor een goede verbinding met het Scandinavische achterland. “Voor ons is het van belang dat we de dagelijkse lijndienst met Kopenhagen en ook de goede verbinding met Örebro in de markt gaan zetten”, zegt Monique Clarisse als marketingmanager van Groningen Airport Eelde. “Dit flitsbezoek moet ervoor zorgen dat beide regio’s elkaar beter weten te vinden. Dat moet ook zorgen voor meer passagiers.”


De delegatie zette vrijdag rond zeven uur weer voet op Nederlandse bodem. Een prettige Zweedse ervaring en een schat aan contacten rijker.