nieuws

15 mei 2014, 09:09

Nieuwe windpark Gemini boven Groningen: elektriciteit voor 1,5 miljoen mensen

Nieuwe windpark Gemini boven Groningen: elektriciteit voor 1,5 miljoen mensen

Het nieuwe windpark Gemini, dat boven de Groningse kust gebouwd gaat worden en waarvan gisteren de financiering is rond gekomen, gaat straks duurzame stroom leveren voor 1,25 miljoen mensen.

 

Gemini wordt een windpark met een opgesteld vermogen van 600 MW dat 85 km boven de kust van Groningen wordt gebouwd. Gemini komt te liggen op een unieke locatie met uitstekende windomstandigheden, een praktische waterdiepte en ideale bodemcondities. De bouw begint in 2014 en wordt naar verwachting voltooid in 2017.
  
Met een geschatte productie van 2,6 TWh per jaar wordt dit een van de grootste windparken ter wereld. De opgewekte duurzame energie is voldoende om te voorzien in de energiebehoefte van 785.000 huishoudens of 1.540.000 personen. Gemini vermindert de CO2-uitstoot in Nederland met 1.250.000 ton per jaar.
 
Gemini is eigendom van vier aandeelhouders: Northland Power Inc., Siemens Project Ventures GMBH (onderdeel van Siemens Financial Services), N.V. HVC en Van Oord Dredging and Marine Contractors.

 


Project Gemini kondigde gisteren aan dat het volledige bedrag van €2,8 miljard aan vermogen en lenigen die nodig zijn voor het project zijn geplaatst. Meer dan 22 partijen, waaronder 12 commerciële kredietverstrekkers, vier publieke financieringsinstellingen, één pensioenfonds en Northland Power Inc. als achtergestelde geldverstrekkers en de vier leden van het vermogensconsortium, waren betrokken bij de ondertekening van de financieringsovereenkomsten. 70% van dit budget wordt verstrekt op basis van projectfinanciering, waardoor Gemini het grootste project-gefinancierde offshore windpark ter wereld wordt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: