nieuws

31 jan 2018, 09:09

Nieuw schadeprotocol: geen contouren meer en NAM echt op afstand

Nieuw schadeprotocol: geen contouren meer en NAM echt op afstand

In het nieuwe schadeprotocol staat geen contourenlijn meer voor het bevingsgebied. Ook lijkt het erop dat de NAM definitief op afstand komt in de schadeafhandeling. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn gekomen van RTV Noord.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een nieuwe onafhankelijke Commissie Mijnbouwschade gaat straks de schademeldingen beoordelen. De NAM komt volledig op afstand te staan, maar draait wel op voor de kosten. Daarbij komt een gedupeerde in aanmerking voor een vergoeding als er een verband bestaat tussen schade en beweging in de grond. Er wordt meteen een bewijsvermoeden toegepast.

Dinsdag benadrukte de NAM nog maar eens dat daar genoeg geld voor beschikbaar is. Volgens moederbedrijf Shell gaat het zeker om 3 tot 6 miljard euro. 

De nieuwe Commissie Mijnbouwschade wordt ook niet samengesteld door minister Wiebes, maar door minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. De regio krijgt daarbij een belangrijke rol. Het Centrum Veilig Wonen blijft bestaan, maar krijgt alleen een uitvoerende rol. 

Arbiter
In het nieuwe protocol is ook plaats voor een eventuele bezwaarprocedure, zodat bewoners een eigen deskundige kunnen inschakelen voor een contra-expertise. Ook is er nog een rol voor de arbiters. De nieuwe commissie gaat ook de complexe schadegevallen behandelen.

Contourlijn
In het nieuwe protocol staat tevens dat het gebied waarop dat van toepassing is, niet geografisch begrensd is. Ook bewoners met schade die bij de gasopslag bij Norg wonen, kunnen via het nieuwe protocol aanspraak maken op een schadevergoeding.

Presentatie
Het nieuwe protocol, dat dus via RTV Noord lijkt uitgelekt, wordt vermoedelijk nog deze week gepresenteerd door de partijen die er aan hebben meegewerkt.