nieuws

27 dec 2017, 08:08

Nederlandse staat betaalt bijna vijftig miljoen aan reorganisatie NAM

Nederlandse staat betaalt bijna vijftig miljoen aan reorganisatie NAM

De Nederlandse staat heeft 48,7 miljoen euro meebetaald aan een reorganisatie van de NAM. Het gasbedrijf maakte vorig jaar echter een half miljard winst. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, die de gegevens boven water kreeg na een WOB-verzoek.

EBN
Het geld ging via Energie Beheer Nederland (EBN) naar de NAM. Het ministerie van Economische Zaken is daarvan de volle aandeelhouder. EBN exploiteert samen met de NAM (een joint venture van Shell en ExxonMobil) het Groninger gasveld.

De NAM maakte vorig jaar zo’n 500 miljoen euro winst, maar moest toch reorganiseren. Er verdwenen 500 van de 2.200 banen doordat de olie- en gasprijzen laag waren, er in Groningen minder mocht worden gewonnen en omdat er steeds meer betaald moest worden aan schadeherstel.

Vertrekregeling
Het geld van de staat is gebruikt voor een vertrekregeling van boventallige werknemers. Over de hoogte is nog wel lang onderhandeld. Op aandringen van de NAM en na tussenkomst van accountant Ernst & Young, kwam de staat met het geld over de brug.

Over het bijbetalen aan de reorganisatie bestaan afspraken tussen beide partijen. Over de tegemoetkoming is echter niet in de Tweede Kamer gedebatteerd.