nieuws

14 okt 2013, 21:09

Minder inbraken in de Oosterpoorwijk door succesvol inbraakpreventieproject:

Vanwege het stijgend aantal inbraken in de Oosterpoort besteedde de politie in samenwerking met gemeente Groningen en Veiligheidszorg Noord Nederland dit jaar extra aandacht aan inbraakpreventie, met onder meer voorlichtingsbijeenkomsten, berichten op twitter en speciale acties. Uit cijfers van de politie blijkt dat door deze aandacht voor inbraakpreventie het aantal inbraken aanzienlijk is gedaald. Van 44 in 2012 naar 14 tot nu toe in 2013. Het is de bedoeling meer van dit soort projecten in de stad te gaan doen. Een en ander meldt de politie.

Volgens wijkagent Martin van Wieringen, één van de initiatiefnemers van het inbraakpreventieproject, was er geen duidelijke oorzaak voor de stijgende lijn in het aantal inbraken in de Oosterpoort. Van Wieringen: ''Ons doel is om het aantal inbraken omlaag te krijgen. Alleen dat kunnen we als politie niet alleen, wij hebben de buurtbewoners daarbij nodig.'' Politie, gemeente en Veiligheidszorg Noord Nederland zijn daarom op zoek gegaan naar manieren om de oplettendheid van buurtbewoners te verhogen.


Van Wieringen: ''Ik heb een 'voetstapactie' gedaan, ik ben bewust in burger door de wijk gaan lopen en heb gekeken hoe makkelijk ik woningen binnen kon komen. Als ik een niet afgesloten deur of een open raam zag, liet ik een flyer in de vorm van een voetstap achter met de tekst: dit had ook de voetstap van een inbreker kunnen zijn.'' Van diverse onveilige situaties maakte Veiligheidszorg Noord Nederland foto's die later te zien waren op de voorlichtingsbijeenkomsten in de wijk. Voor veel mensen waren die foto's een eyeopener. Bijvoorbeeld er wordt ook vaak ingebroken als je thuis bent. Van Wieringen: ''Ik trof de situatie aan dat iemand op zolder aan het stofzuigen was, terwijl de achterdeur open stond.''

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: