nieuws

12 okt 2016, 23:11

Herdenking Kristallnacht Groningen voor het eerst met ruim een week lang activiteiten

Herdenking Kristallnacht Groningen voor het eerst met ruim een week lang activiteiten

Net als in voorgaande jaren wordt ook in 2016 in Groningen de herdenking van de Kristallnacht van 9 november 1938 georganiseerd. Nieuw is dit jaar dat in plaats van één herdenking op 9 november gedurende ruim een week (10 dagen) een reeks activiteiten op meerdere locaties wordt georganiseerd. 

Hiermee wordt de aandacht gericht op de diverse groepen die naast de Joden het slachtoffer werden van de Kristallnacht en de nasleep ervan. Dit alles onder het motto 'Kristallnacht nooit meer, voor niemand'.

 

In de Kristallnacht kwamen veel Joden om, werden grote vernielingen aangebracht en sloegen mensen massaal op de vlucht. Deze nacht was mede een aanzet tot de verschrikkingen van de daarop volgende nazitijd. Een nacht waarin ook Roma/Sinti, gehandicapten, homoseksuelen en anderen naar de kampen gebracht werden. Ook vandaag de dag draaien wereldwijd kleine brandjes uit tot brandhaarden die mensen en masse op de vlucht jagen. Daarnaast worden velen wereldwijd door uitsluiting en racisme bedreigd.

 

Posterexpositie

 

De week begint op 30 oktober in de synagoge in Groningen. Daar wordt de postertentoonstelling Kristallnacht nooit meer, voor niemand geopend. Historica Bettie Jongejan werpt vanuit historisch perspectief een blik op de gebeurtenissen in de Kristallnacht.
De officiële opening van de tentoonstelling wordt gedaan door Kim Vorenholt, afgevaardigde uit de Joodse gemeenschap. Verder is er een bijdrage van stadsdichter Kasper Peters.
Het programma wordt afgesloten door Carla da Silva en Bunna Arends (Duo Malka) die enkele bijzondere tweestemmige Jiddische liederen zingen.


Film Treffpunkt ErasmusOp 2 november wordt in Forum Images de documentaire Treffpunkt Erasmus getoond. De door Annet Betsalel gemaakte documentaire Treffpunkt Erasmus schetst het heldhaftige gevecht tegen onrecht, de gedeelde liefde voor boeken en een levenslange vriendschap tijdens WOII en de Koude Oorlog. Voorafgaand aan de documentaire geeft de regisseuse via een skype verbinding uit Leipzig een korte toelichting.
In de archieven van de Joodse Gemeente in Bussum in vond de Joodse regisseuse Annet Betsalel in 2011 een fantastisch verhaal over twee jonge Wehrmacht soldaten, Johannes Gerhardt en Werner Klemke. Zij redden met gevaar voor eigen leven de Joodse familie van Perlstein door papieren voor ze te vervalsen. Vervolgens hielpen Gerhardt en Klemke om samen tientallen mensen voor deportatie te behoeden.

 

Zoni Weisz namens SintiOp 6 november staan in de synagoge de Sinti en Roma centraal. Gast is die middag Zoni Weisz (1937). Hij is een man van twee werelden: Nederland en de Sinti-cultuur. Ongeveer een half miljoen zigeuners werden in de Tweede Wereldoorlog gedood door de nazi's. Zoni Weisz overleefde. Hij vertelt over zijn jeugd als Sinto en over het verlies van zijn familie.
Zoni Weisz sprak bij de Holocaustherdenking in het gebouw van de VN en in de Duitse Bondsdag, waar hij onder meer waarschuwde voor de gevaren van vandaag de dag.
De middag begint met het verhaal over Settela van Erik Borrias. Hierna een uitgebreid interview door historicus Stefan van der Poel met Zoni Weisz.

 

Lezing over vluchtelingenproblematiek

 

Op 8 november is in het Academiegebouw een lezing door prof. dr. Marlou Schrover, hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Thema van deze avond: vluchten is van alle tijden. De lezing is een uitgelezen mogelijkheid om vanuit historisch perspectief meer inzicht te krijgen in de huidige vluchtelingenproblematiek. Na afloop is ruimte voor vragen en discussie. Gespreksleider is historicus Hans Alderkamp

Fakkeloptocht Grote Markt-synagoge

Afsluitend is op 9 november de herdenking van de Kristallnacht op de Grote Markt met een korte inleiding door de organisatoren, een toespraak van burgemeester Peter den Oudsten (onder voorbehoud) en optredens van stadsdichter Kasper Peters en het 4 MeiProjekt. Vanaf de Grote Markt wordt met fakkels naar de synagoge gelopen waar stadshistoricus Beno Hofman spreekt. Ook daar zullen optredens zijn van Kasper Peters, het 4 MeiProjekt en een hiphopgroep.

De organisatie van de Kristallnachtherdenking in Groningen is in handen van Stichting Folkingestraat Synagoge, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, COC Groningen en Drenthe, het 4 MeiProjekt, Amnesty International en het Sociaal Centrum Groningen.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: