nieuws

20 nov 2013, 10:10

Hardere acties noord-Groningen voor compensatie aardbevingen

Hardere acties noord-Groningen voor compensatie aardbevingen

Er komen hardere, althans opvallender, acties van verontruste inwoners van noord-Groningen. Vannacht plakte een actiegroep al posters op alle gemeentehuizen in Groningen uit protest tegen de gaswinning in de provincie, zoals te zien op bijstaande foto van Maino Remmers / NOS.  Ook op het provinciehuis en op het kantoor van de NAM in Assen werden posters geplakt. Vanmorgen werd bovendien de uitslag bekend van een onderzoek naar de waardedaling van woonhuizen in noord-Groningen.

Daaruit blijkt – aldus de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen – dat de waarde van woningen in Groningen wel degelijk daalt door de aardbevingen die zijn veroorzaakt door de gaswinning.

 


Volgens de stichting zou de waarde van vastgoed in sommige gevallen zelfs met dertig procent zijn gedaald, los van de eventuele schade.  Het betreft het onderzoek van een stichting die werd opgericht door De Haan Advocaten.

 


Minister Kamp van Economische Zaken schreef in augustus nog aan de Tweede Kamer dat de waardedaling van huizen niet significant afwijkt van die in andere delen in het land. De waardedaling zou vooral zijn veroorzaakt door de crisis op de huizenmarkt.


Nieuwe actiegroep Loeske


De posteractie van afgelopen nacht was georganiseerd door de tot nu toe onbekende actiegroep Loeske. Deze vindt dat iedereen in Nederland moet meebetalen aan het herstel van de schade die de aardbevingen veroorzaken. Daarom stelt de groep voor om de prijs van een kubieke meter gas met vijf cent te verhogen. Met dat geld zouden de reparaties van huizen moeten worden betaald. Deze actie gaat door het leven onder de naam: ‘De Stuiver voor Groningen’.
(Foto en meer informatie: nos.nl).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: