nieuws

28 okt 2013, 09:09

Groningse stadsbestuur: hoogste declaraties, meeste buitenlandse reizen

Groningse stadsbestuurders hebben in de periode 2010 – 2013 de meeste buitenlandse reizen gemaakt van alle gemeenten in Groningen en Drenthe. Groningse wethouders hebben ook de hoogste onkosten gedeclareerd van gemeentebesturen in de twee provincies. Dat meldt zaterdag het Dagblad van het Noorden.

In de onderzochte drie jaar maakten Groningse stadsbestuurders 161 buitenlandse reizen. Daarmee was een bedrag gemoeid van 109.899,09 euro. Dat was het hoogste bedrag van 19 gemeenten in Groningen en Drenthe, waarvan de declaraties werden onderzocht.

 


In hoeverre door de onderzoekers rekening is gehouden met het feit dat Groningen de grootste stad is in het Noorden, is niet bekend. Daardoor is het misschien lastig Groningen te vergelijken met plaatsen als Zuidhorn of Tynaarloo.

 


Maar ook in vergelijking met andere grote plaatsen als Emmen en Assen maken Groningse stadsbestuurders relatief veel buitenlandse reizen. In Assen werden 6 reizen gedeclareerd, voor 18.753,84 euro; in Emmen 35 reizen voor 63.391,99 euro.

 

 

Bonnetjes

 


Volgens het Dagblad van het Noorden is de hoogte van de declaraties ook voor onkosten zeer uiteenlopend. Stad-Groningse politici declareerden meer voor etentjes, en vergaderden op mooiere plekken.

 


Opmerkelijke declaraties zijn die van wethouder Edward Stulp uit Delfzijl, die voor 11.000 euro aan cursussen declareerde. De gemeente Groningen betaalde 10.767,50 euro aan cursussen Spaans voor burgemeester Rehwinkel en oud-wethouder Jaap Dijkstra over een periode van drie jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: