nieuws

10 jul 2013, 21:09

Groningse PvdA: ‘Geen gekibbel met Friesland en Drenthe om banen Rijksdiensten’

De PvdA in de gemeenteraad van Groningen is bang dat er tussen Groningen, Drenthe en Friesland een strijd gaat ontstaan over de vraag waar Rijksbanen geschrapt of behouden kunnen worden. Beter is het om in Noordelijk verband samen te strijden voor behoud van werkgelegenheid.

Op dit moment wordt door minister Blok een plan ontwikkeld voor de afslanking van de rijksdiensten. Ook in de stad zijn de nodige rijksdiensten gevestigd, zoals de Belastingdienst, DUO, Agentschap Telecom en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

In maart 2013 is door de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de Kamer de minister heeft opgeroepen om Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland te ontzien bij het weghalen van overheidsinstanties. Nu worden de provincies Fryslân en Drenthe hard getroffen door de meest recente plannen van Blok. Als gevolg daarvan is vorige week een motie door de Tweede Kamer aangenomen dat meer banen behouden moeten blijven in Fryslân en Drenthe. De uitvoering van de motie zou ten koste kunnen gaan van banen in Groningen.

 

De gemeenteraadsfractie van de PvdA vindt dit een zeer onwenselijke uitkomst. In Stad en Ommeland is de werkgelegenheid toch al beperkt. Raadsleden Carine Bloemhoff en Jan Pieter Loopstra “De banen moeten niet herverdeeld worden over de drie noordelijke provincies, maar er moet eerlijk gedeeld wordt tussen regio’s met relatief veel werkgelegenheid en regio’s met relatief weinig werkgelegenheid, zoals Noord-Nederland.”

 

De PvdA heeft daarom aan burgemeester en wethouders van de stad Groningen gevraagd ervoor te waken dat er geen concurrentieslag ontstaat tussen de drie noordelijke provincies. Ook wil de fractie weten wat het college tot nu toe heeft gedaan om te voorkomen dat banen bij rijksdiensten uit Groningen verdwijnen.

 

De PvdA wil dat het gemeentebestuur de kwestie binnen het samenwerkingsverband Noord-Nederland aankaart. Dit om een gezamenlijke richting te bepalen en te zorgen dat zo weinig mogelijk banen uit Noord-Nederland verdwijnen. Raadsleden Carine Bloemhoff en Jan Pieter Loopstra: “Het is belangrijk dat de bestuurders in Noord-Nederland één lijn trekken. Een krachtige lobby is nu noodzakelijk.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: