nieuws

02 jun 2014, 11:11

Groningse orthodontisten werken aan bacteriedodende tandprotheses - geen gaatjes meer

Groningse orthodontisten werken aan de ontwikkeling van beugels en tandprotheses die worden gemaakt van bacteriedodend materiaal. Dat kan leiden tot tanden, bruggen en kronen waar geen gaatjes meer in komen. Dat kan leiden tot enorme besparingen in de tandheelkunde.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Orthodontisten van het UMCG doen onderzoek naar de mogelijkheid om beugels en tandprotheses te maken van bacteriedodend materiaal. Doel is om van antibacterieel polymeer met de 3D-printtechnieken precies passende protheses en beugels te maken. Dit moet voorkomen dat er tandplaque ontstaat tijdens orthodontische behandelingen en zich ophoopt rondom de beugel. Dit kan leiden tot gaatjes en witte vlekken in de tanden. Het duurt naar verwachting nog enkele jaren voordat deze protheses beschikbaar komen.   

    

Een behandeling met een beugel komt steeds meer voor in Nederland. Ongeveer 40% van de jongeren van twaalf jaar en ouder krijgt een beugel en ook steeds meer volwassenen kiezen voor een rij mooie, rechte tanden. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van alle patiënten uiteindelijk problemen ondervindt in deze twee tot drie jaar durende behandeling als gevolg van tandplaque; 15 procent heeft zelfs professionele (na)zorg nodig vanwege aangehechte bacteriën.

 

 

 

Alleen al in Amerika blijkt dat deze nazorg een kostenpost van 500 miljoen dollar met zich meebrengt. “En dan hebben we het nog niet eens over groeiende economieën als China, Brazilië en Turkije waar orthodontie aan een enorme opmars bezig is”, stelt Ren. Wereldwijd wordt er daarom hard gezocht naar nieuwe materialen.

 

 

 

In het UMCG testen de orthodontisten nu samen met chemici, microbiologen en een natuurkundige, een polymeer dat talloze toepassingen heeft voor lijm, beugels, bruggen en kronen. Dit materiaal doodt orale bacteriën zodra ze op het materiaal hechten. “Het doel hiervan is om uiteindelijk in combinatie met de eveneens in ontwikkeling zijnde 3D-printtechnieken beugels en protheses te maken” geeft Ren aan.

 

 

 

Volgens Ren zal het nog even duren voordat de eerste bacteriedodende beugels beschikbaar komen. Zij wijst er nadrukkelijk op dat tot die tijd voorlichting over mondhygiëne, goed poetsen en regelmatige controle heel belangrijk blijft.