nieuws

10 jan 2018, 10:10

Groningen is bijzonder pop- en cultuurpodium rijker: EM2

Groningen is bijzonder pop- en cultuurpodium rijker: EM2

Na maanden van hard werken is het nieuwe pop- en cultuurpodium EM2 op het voormalige Suikerunie terrein nu eindelijk helemaal klaar. Het opvallende gebouw, dat doet denken aan een Amerikaanse ‘barn’ en dat voor een groot deel is opgebouwd uit strobalen, moet plaats bieden aan culturele en muzikale initiatieven en experimenten. Wie nieuwsgierig is naar de hal, die volgens de initiatiefnemers ontworpen is als muziekzaal en dus een uitmuntende akoestiek heeft, kan tijdens Eurosonic Noorderslag gratis een kijkje komen nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De basis voor de EM2 werd eerder al gelegd op de locatie van de EMG Faktors. In een voormalige graansilo aan het Eemskanaal werd binnen drie jaar een succesvol podium neergezet waar een breed scala aan activiteiten plaatsvond. Helaas werd het gebouw verkocht. Vanwege het succes van de EMG Faktors, het gemis van een goed alternatief in Groningen en gesterkt door het enthousiasme van de achterban werd de laatste maanden hard gewerkt aan een nieuwe venue op het Suikerunieterrein.

De EM2 heeft de looks gekregen van een Amerikaanse 'red barn', een stoer en herkenbaar baken in de stad. Er is gebouwd volgens duurzame principes; na 14 jaar zal het geheel makkelijk kunnen worden afgebroken voor hergebruik. Dankzij een modulair systeem is de EM2 een voor het noorden unieke locatie met een zaal met capaciteit van 800 personen die beschikt over een uitzonderlijke goede akoestiek. Voor het interieur is gebruik gemaakt van recycle materialen met een industriële en ‘rock ’n roll’ touch. Volgens de initiatiefnemers wordt het door sommigen nu al het ‘Paradiso van het Noorden’ genoemd. “De EM2 wordt een ontmoetingsplek waar plaats is voor initiatief en experiment. Waar Stadjers meebeslissen en onderdeel uitmaken van de programmering. Een plek die aanvoelt als vakantie.”

Suikerunieterrein
De gemeente Groningen heeft voor de komende 14 jaar het voormalige Suikerunie terrein, ‘De Suiker’, beschikbaar gesteld voor vernieuwende projecten. Het in de luwte van de stad gelegen gebied is onderverdeeld in kavels waar initiatieven de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Zo zijn er projecten omtrent stadslandbouw, is er een hostel, zijn er verschillende werkplaatsen, een presentatie instelling en de beste elektronische muziek club van Nederland is er  gevestigd.

ESNS18theBackstageEdition
Wie nieuwsgierig is naar Groningens nieuwste poppodium kan er op 17, 18 en 19 januari voor ESNS18theBackstageEdition. Verschillende bands en DJ's zullen optredens verzorgen tijdens een gratis driedaagse showcase van de nieuwe zaal.

Het programma tijdens Eurosonic Noorderslag:

Woensdag 17 januari
21:00 - Punk'n Jazz Orchestra
Een swingende band die met een eigen geluid bigbandmuziek speelt van funk, punk, grunge tot jazz, niets is ze te dol. Denk aan Amy Winehouse meets Pearl Jam, Pharrel meers Bruno Mars maar ook Bob Mintzer en Thad Jones komen langs tijdens dit feestje.

Donderdag 18 januari
20:30 - Harm's Fork
Geweldige band rond orgelvirtuoos Harm Wierda, “Harms Fork”, met een unieke gospel voodoo-sound.

21:30 - DE KAT
Met hun mix van blues-, psychedelische rock-, en surfgeluid zullen ze je voorzichtig besluipen en als het moment daar is muzikaal hard toeslaan.

22:30 - The Rising Sun
Reggaeband The Rising Sun zal met hun zomerse klanken de temperatuur naar tropische waarden laten stijgen in de EM2! Naast een bak met warmte komt de band ook langs met een karrenvracht aan energie en good vibes.

Vrijdag 19 januari
22:30 - Mr. Memoir (Thomas Dits)
Staat voor een eigen sound van dancehall&reggae fusion en optredens waarvan de vonken vanaf spatten. Wees niet verrast als je verrast wordt.

23:15 - DJ Pjotr (from Hell)
Deze iconische DJ komt op de vrijdag het feest afsluiten met de meest waanzinnige rock ’n roll/soul/ en funkplaten.