nieuws

28 aug 2017, 10:10

Groningen begint opgelucht aan Bommen Berend – programma

 Groningen begint opgelucht aan Bommen Berend – programma

Groningen is gisteren aan een calamiteit ontsnapt, omdat er bij de zeer ernstige brand in het Casino gelukkig geen slachtoffers zijn te betreuren. Geen reden dus om de viering van de 28ste, Groningens Ontzet, af te gelasten. Vanmorgen is de viering van Bommen Berend dan ook als vanouds van start gegaan. Hieronder beelden van paardenkeuring van vamorgen op de Vismarkt. En lees ook verder voor het programma van vandaag!

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Paardenkeuring Vismarkt
Paardenkeuring Vismarkt

Bommen Berend Muziektheater
Het verhaal: Groningen 1672, bakkersdochter Zwaantje en zoon van een bierbrouwer Tammo verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Ze laten zich door de aanhoudende bommenregen niet klein krijgen en proberen hun leven zo goed mogelijk voort te zetten. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten deze tegen het lijf lopen. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Romeo en Julia, West Side Story, Bommen

Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen, Westfaal en Groninger, ‘poep’ en Stadjer, het Groningens Ontzet. Zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest. Het Bommen Berend Jeugdkoor is een initiatief van Marcel den Os voor de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken.

Maandag 28 augustus: voorstellingen om 14.00, 16.00 en 20.00 uur
Locatie: Der Aa theater, Akerkstraat 11, Groningen

Aanmelden via: bommenberendmuziektheater@gmail.com

Activiteiten Groningens Ontzet maandag 28 augustus 2017
Rond de klok van 8.30 uur zijn er wat plechtigheden bij de buste van  Carl von Rabenhaupt, die inmiddels op z’n nieuwe plek staat nabij het Goudkantoor. Daarna zullen de burgemeester van Groningen, de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een krans leggen bij de buste. Tot slot wordt het Grönnens Laid gezongen.

Om 9.00 uur luiden de klokken van de Martinitoren de feestdag in. Van 09.30 tot 11.00 uur vindt op de Vismarkt de traditionele paardenkeuring en tevens de presentatie van het Groninger Paard plaats.

 

Vanaf 10.00 (tot 17.00 uur) is op het bordes van het stadhuis een mini-expositie te zien over het Groningens Ontzet. Ook is het bordes het startpunt voor de ontdekkingstocht 'Het Verhaal van Groningens Ontzet'.

Om 11.30 uur verzorgt Freek de Jonge de jaarlijks terugkerende 28 augustus-rede in het Academiegebouw aan het Broerplein.


Stadspark
Op de drafbaan in het Stadspark vindt van 8.45 tot 17.30 het traditionele Concours Hippique plaats. 160 jaar geleden werd het eerste CH in Groningen georganiseerd, met dressuur, tuigpaarden, springwedstrijden en shownummers. Daarmee is dit het oudste hippische evenement van Nederland. Dit jaar doen ruim 200 paarden mee aan het Concours Hippique. Een grote rol is weggelegd voor het Groninger Paard, dat dit jaar centraal staat tijdens de viering van het Groningens Ontzet. Zowel op de Vismarkt ('s ochtends) en tijdens 't Peerdespul de drafbaan ('s middags) worden zij getoond in een showkeuring.

Springkussenfestijn, Tesla's, GAE en Drones op de Vismarkt
Van 13.00 tot 18.00 uur zijn op de Vismarkt tal van springkussens en een grote opblaasbare stormbaan te vinden. Tegelijkertijd verzorgt Tesla op een ander deel van het plein een presentatie van zijn luxe elektrische auto's en is even verderop een spectaculaire presentatie van Groningen Airport Eelde te zien.

Ook wordt op de Vismarkt een drone event verzorgd door DroneQuest en Dronevents. Bezoekers mogen hier zelf drones besturen en als klap op de vuurpijl wordt er een drone verloot. De demonstraties worden gegeven in de Drome Dome, een circa 10 meter lange, 4 meter brede en 4 meter hoge koepel, waarin gevlogen wordt met FPV-drones, Phantoms & Hubsans. Het parcours dat drones afleggen is een LED-parcours; het is mogelijk om live mee te vliegen, doordat de piloten vliegen met 'Virtual Reality Brillen' die gekoppeld worden aan twee beeldschermen.


Reitemakersrijge: 'Kinderspul'
Van 13.00 tot 18.00 uur is het voor de allerkleinste Groningers weer reuzengezellig op de Reitemakersrijge. Het kindercircus Santelli treedt op. Voor de kleintjes is er ijs en ranja en voor de vaders en moeders koffie of thee. Baby’s kunnen worden verschoond bij de caravan van SKSG.

Kleine  der A: 'De IT-hoek'
Ook van 13.00 tot 18.00 uur presenteren de NORISK IT groep en  ITurnIT zich op de Kleine der A. Ze bieden de jeugd de mogelijkheid om te programmeren, een 3D bril op te zetten en vele andere leuke IT-zaken die je kunt proberen. Daarnaast is er de mogelijkheid om graffiti te maken.

Hoge der A: Platen- en boekenmarkt, drakenbootraces
Van 11.00 tot 18:00 uur vindt op de Hoge der A weer de jaarlijks terugkerende boeken- en platenmarkt plaats. Daarnaast leveren daar tientallen teams weer strijd in de traditionele drakenbootraces (vanaf 13.00 uur).

Waagplein: Groningen Band Battle.
Van 13.00 tot 20.00 uur treden op het Waagplein jonge muzikale talenten uit Groningen op. De deelnemende bands zijn dit jaar: Laws of Motion (Finalist Rode Oortjes Festival 2017), Vikings In Tibet (winnaar Groninger Pop Talent Award 2015) Band 3: Maaris (Finalist Groninger Pop Talent, Small Town Bandits (Winnaar Rode Oortjes Festival 2017) mijn eigen band;) en Marble Heart (Finalist Groninger Poptalent Award 2015) Band 6: City of Life (Finalist Rode Oortjes Festival 2017

Hoge der Aa: braderie op 28 augustus
Hoge der Aa: braderie op 28 augustus

Weeva Groote Maaltijd
De Groote Maaltijd, bestaande uit de Bommen Berend Bom met zuurkool wordt gereserveerd bij Het Weeva aan het Gedempte Zuiderdiep. Vrienden van Volksvermaken kunnen gratis genieten van deze maaltijd. Tegen betaling kan iedereen van deze Groote Maaltijd met muzikale omlijsting genieten.

Vismarkt: Rabenhaupt taptoe
Van 20.30 tot 22.00 uur is er taptoe op de Vismarkt, al jaren een zeer succesvol vast item op 28 augustus. Deelnemende orkesten zijn dit jaar Drumfanfare Avanti Groningen, Showband Noordenveld Roden, TAKOSTU Stiens en Excelsior Renkum.

Westerhaven: Harmonieorkest Patrimonium
Van 19.00 tot 20.00 uur verzorgt het Harmonieorkest Patrimonium o.l.v. Jan Wijenberg  concert op de Westerhaven.

Binnenstad/Westerhaven: veel muziek
Wat is een feest zonder muziek. Ook dit jaar zijn er weer een aantal dweilorkesten, waaronder ’t Is ook Niks en Post Its, die de hele middag door de stad lopen om het feest nog gezelliger te maken. Ook is op de Westerhaven tussen 14.00 en 16.00 uur een aantal keren een optreden van het Leekster shantykoor.

Zuiderhaven
Natuurlijk wordt tussen 22.30 en 23.00 het Groningens Ontzet zoals elk jaar weer afgesloten met een weergaloze vuurwerkshow in de Zuiderhaven.      van 22.30 tot 23.00 uur

Alle activiteiten, behalve de kermis, zijn gratis toegankelijk. Zie voor meer informatie de website  www.volksvermakengroningen.nl of download de app (‘bommen berend’).