nieuws

15 mei 2014, 09:09

Gemini windpark operationeel in 2017

Het grootste windpark van Nederland, dat boven Groningen komt, moet in 2017 operationeel zijn.

De bouw van het project is inmiddels begonnen en er wordt verwacht dat het windpark in 2017 commercieel operationeel is.   Nu de financiering rond is, zijn ook alle omvangrijke constructie- en leveringsovereenkomsten voor het Gemini-project van kracht geworden. Het project wordt gebouwd op basis van twee overeenkomsten; Van Oord is verantwoordelijk voor de bouw en Siemens levert de turbines. Deze aanpak voorkomt mogelijke risico's doordat het aantal schakels die betrokken zijn bij de bouw van het project wordt teruggebracht tot slechts één.  Daarnaast zal Siemens de turbines gedurende de eerste 15 jaar van het project onderhouden.  
 
“Nu we de financiering achter de rug hebben, kijken we al uit naar de bouwfase,” voegt Matthias Haag, CEO van Gemini, toe.  “We hebben een team samengesteld dat bestaat uit experts op het gebied van offshore windenergie, en we werken nauw samen met Northland Power en de consortiumpartners Van Oord, Siemens en HVC om ervoor te zorgen dat offshore windenergie een belangrijke rol gaat spelen in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening.”
 
Het Gemini-project is mede mogelijk gemaakt door het advies van Green Giraffe Energy Bankers (financieel adviseur), Clifford Chance LLP, Amsterdam (juridisch adviseur), AON Risk Solutions (risicomanagement en verzekeringen), Loyens & Loeff (belastingen) en Chatham Financial (dekking). De kredietverstrekkers werden geadviseerd door Mott MacDonals (technisch), Allen & Overy (juridisch), Poyry Management Consulting (markt), Benatar & Co Ltd (verzekeringen) en Corality Financial Group (model-audit). Daarnaast werd de EIB geadviseerd door Freshfield Bruckhaus Deringer LLP (juridisch), EKF en Delcredere|Ducroire werden geadviseerd door Kromann Reumert (juridisch) en Euler Hermes werd ondersteund door EY/AHB die optrad als onafhankelijke auditor voor de federale Duitse overheid.
 
 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: