nieuws

15 mei 2014, 09:09

Gemini windpark: niet zichtbaar vanaf de Groningse kust

Het Gemini-windpark komt ongeveer 85 km buiten de kust van Groningen in de Noordzee te liggen en heeft een energieproductie van ongeveer 600 MW. Het park zal niet zichtbaar zijn vanuit de kust en zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de toekomstige duurzame-energieproductie in Nederland.

Het offshore windpark wordt een van de grootste ter wereld; het zal jaarlijks ongeveer 2,6 TWh aan energie opwekken, wat overeenkomt met de jaarlijkse energiebehoefte van anderhalf miljoen mensen. Hierdoor wordt ieder jaar 1,25 miljoen ton minder CO2 uitgestoten. Gemini is de Nederlandse regering in belangrijke mate behulpzaam bij het behalen van de Europese richtlijn voor duurzame energie waarmee lidstaten worden opgeroepen om in 2020 20% van hun energieverbruik uit duurzame bronnen te halen.


 
Gemini is eigendom van een consortium dat bestaat uit de onafhankelijke Canadese energieproducent Northland Power Inc. (Northland - 60%), Siemens Financial Services  (SFS - 20%), Van Oord Dredging and Marine Contractors BV (Van Oord - 10%) en N.V. HVC (HVC - 10%). HVC is een toonaangevend nutsbedrijf van en voor 48 Nederlandse gemeenten en zes waterschappen. Het doel van HVC is de deelnemende autoriteiten te helpen bij het behalen van hun doelstellingen op het gebied van energie, klimaat, afval en grondstoffen. SFS is een divisie van Siemens, een van de meest toonaangevende fabrikanten van milieuvriendelijke technologie ter wereld. Van Oord is een Nederlands bedrijf en een van de grootste maritieme aannemers ter wereld. Het bedrijf heeft een uitstekende staat van dienst op het gebied van de aanleg van offshore windparken en speelt een leidende rol als EPC-aannemer bij offshore windprojecten.  
 


Northland Power Inc., SFS, Van Oord en HVC hebben een vermogen van meer dan € 400 miljoen bijeengebracht. Daarnaast hebben Northland Power Inc. en het Deense pensioenfonds PKA achtergestelde leningen verstrekt van in totaal €200 miljoen.
 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: