nieuws

11 nov 2016, 10:10

Drie schetsen gepresenteerd voor nieuwe Oostwand; Architect laat Stadjers meedenken

In het Groninger Forum zijn gisteravond tijdens Let's Gro drie schetsen gepresenteerd voor het nieuwe Westcord hotel aan de oostwand van de Grote Markt. Het zijn eerste denkrichtingen van de Duitse architect Thomas Muller. Een definitief ontwerp volgt later, maar Stadjers mogen nu wel meedenken en kunnen hun voorkeur aangeven op een speciale site van de gemeente: gemeente.groningen.nl/grote-markt-oostzijde (Lees verder)

Het nieuwe WestCord hotel aan de oostkant van de Grote Markt moet een huiskamer voor alle Groningers worden. In het restaurant-gedeelte zouden niet alleen hotelgasten en jongeren zich thuis moeten voelen, maar iedereen. Dat betoogden Harry en Jennifer Westers gisteravond bij de presentatie in het Groninger Forum aan het Hereplein van eerste schetsen voor hun hotel aan de Grote Markt oostzijde.

 

Het betrof drie schetsen van Architect Thomas Müller. Twee van de drie ontwerpen hebben  een klassieke uitstraling, en verwijzen naar de oud-Hollandse stijl. Het derde ontwerp is modern en strak en sluit meer aan bij het pand van Vindicat. Inwoners van Groningen kunnen stemmen op een van de drie ontwerpen.

 

Het is niet de bedoeling dat het winnende ontwerp het dan wordt, maar de architect zal wel rekening houden met de keuze van de Stadjers.

 

De Duitse architect neemt nog een jaar de tijd om verder te sleutelen, aan zijn drie ontwerpen, die het beste kunnen worden beschouwd als ‘denkrichtingen’.

 

Het is de bedoeling dat er terrassen komen aan de voorkant van het gebouw, aan de Grote Markt, maar ook boven op het dak. Het pand krijgt honderd hotelkamers.

 

De WestCord Hotel Groep heeft zestien hotels in heel Nederland, maar is ontstaan in de jaren zestig op de Waddeneilanden toen Harry Westers er op 18-jarige leeftijd de leiding kreeg over een hotel dat door zijn ouders was gekocht.

 

Sindsdien heeft hij het hotelbedrijf uitgebreid. Harry Westers werd overigens in oost-Groningen geboren, en volgens de familie is er nog steeds een band met Groningen. Mevrouw Westers liet weten Groningen als een jonge, dynamische en ambitieuze stad te beschouwen waar het bedrijf graag zakelijk actief wil worden. De horeca-ondernemers zijn ook eigenaar van het hotel New York in Rotterdam, dat volgens hen ook een beetje een huiskamer is voor Rotterdammers, en dat mede om die reden voor hen een bron van inspiratie vormt. Niet voor niets stond er tijdens de presentatie van de ontwerpen in het Groninger Forum en kleine maquette van het hotel New York op de tafel.

 

Opmerkelijk in het ontwerp is dat de ingang van het bedrijf niet aan de voorkant komt, maar aan de zijkant, in de straat die leidt naar het Groninger Forum. Dit straatje komt dus tussen het hotel en het nog te bouwen hoekpand aan de Grote Markt/Poelestraat.

 

Bouw start

 

De bouw van het hotel begint in 2018, en moet een jaar later klaar zijn. Zelf hebben Harry en Jennifer Westers geen voorkeur voor een van de drie ontwerpen: zij willen de inwoners van de stad graag laten beslissen.

 

Overigens is het feit dat twee van de drie gevels een klassieke sfeer ademen in overeenstemming met een oude wens van de Groningse gemeenteraad die ooit uitsprak dat de nieuwe oostwand een klassieke, historiserende sfeer mocht ademen.

 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: