nieuws

18 nov 2013, 16:04

Dijksma : € 122 miljoen voor innovatie Noord-Nederland

Staatssecretaris Dijksma heeft 122 miljoen euro aan Europees geld beschikbaar gesteld voor de innovatie van Noord-Nederland. Daarvan is een belangrijk deel bestemd voor de provincie Groningen.

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, honoreert de innovatieve kracht van Noord-Nederland. Ze stelt de Tweede Kamer voor om het Noorden een bijdrage van ongeveer € 122 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling te laten ontvangen. Voor de noordelijke economie is dit goed nieuws. De drie noordelijke provincies zijn blij dat de staatssecretaris erkent dat de jarenlange samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs zijn vruchten afwerpt. Dijksma steunt de aanpak die de noordelijke provincies de afgelopen jaren ingezet hebben. 

 

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ontvangt 20,41% van totaalbudget van € 500 miljoen uit Brussel. Het Rijk zelf stelt € 90 miljoen ter beschikking. Dat bedrag zal op dezelfde wijze over de regio’s Noord, Oost, West en Zuid worden verdeeld. Het geld uit Brussel wordt in de periode van 2014 tot 2020 ingezet voor de verdere ontwikkeling van innovatie en economische groei. Daarmee kan Noord-Nederland de ambities op het terrein van gezond voedsel, schoon water, goede gezondheid en duurzame energie samen met bedrijfsleven en onderwijs waarmaken.

 

"Wij zijn tevreden dat het kabinet onderschrijft dat we hier in het Noorden een belangrijke bijdrage leveren aan economische ontwikkelingen in Nederland en aan de maatschappelijke uitdagingen waar Europa voor staat," aldus John Jorritsma, voorzitter van het SNN.

 

Ook Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, onderschrijft het belang van Europese middelen voor het Noorden: “Noordelijke initiatieven als onderzoeksinstituut ERIBA, de Watercampus in Leeuwarden en de radiotelescoop van ASTRON zijn allemaal mede dankzij Brussels geld gerealiseerd en horen stuk voor stuk bij de wereldtop. Ook innovatieve regio’s over de grens werken graag met ons samen." Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, was intensief betrokken bij de onderhandelingen. "Een mooi resultaat van een gezamenlijke lobby vanuit het Noorden. Het woord is nu aan de Tweede Kamer. Wij zijn van mening dat Dijksma de Tweede Kamer een evenwichtige voorstel doet."

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: