Bereikbaarheid & Verkeer

De Helperzoomtunnel is open

De Helperzoomtunnel is vrijdagochtend geopend tijdens een kleine ceremonie. De tunnel is een belangrijke verbinding tussen het zuidelijke en het oostelijke deel van de stad. De Esperantokruising is namelijk dicht. We namen een kijkje!


Leestijd: 1 minuut

De Helperzoomtunnel is open
De Helperzoomtunnel is open

De bouw van de tunnel is begonnen in 2017. Eigenlijk zou de enorme tunnelbak in de zomer van 2018 onder het spoor worden geschoven. Die enorme klus werd op het laatste moment afgeblazen. Afgelopen zomer lukte het inschuiven wel. In de laatste maanden is hard gewerkt aan het afwerken van de tunnel.

Volgens Bert Kramer van Aannemerscombinatie Herepoort was het afronden van de Helperzoom een flinke klus. 

De Esperantokruising is in de nacht van vrijdag op zaterdag gesloten. Dat gebeurt om veiligheidsredenen, want er gaan straks meer treinen rijden. Zo wordt er een vierde spoor richting Assen aangelegd.

De Helperzoomtunnel is de eerste grote mijlpaal van het project Aanpak Ring Zuid. De tunnel is bedoeld voor auto’s, fietsers, voetgangers, bussen en hulpdiensten, zoals ambulances en brandweerwagens. Vrachtverkeer mag niet door de tunnel.

De opening had eigenlijk een feestje moeten zijn, maar door de coronacrisis werd het een sombere ceremonie voor de bouwvakkers en enkele bestuurders.

https://twitter.com/Fleurgraeper/status/1245985542493351936