nieuws

02 aug 2013, 09:09

Crisisopvang Groningen vol; ouders met kinderen moeten buiten slapen; nieuwe dakloosheid

Stichting Zienn, die mensen in crisissituaties in Groningen, Drenthe en Friesland opvangt, moet gemiddeld zestien keer per maand 'nee' verkopen aan wanhopige ouders met kinderen, omdat de opvang vol zit. Dat meldt de fractie van de SP in de gemeenteraad van Groningen. De fractie baseert zich op een artikel in het Dagblad van het Noorden. Raadslid Cristine van Dijk heeft vragen over de kwestie gesteld.

Afgelopen week berichtte het Dagblad van het Noorden dat steeds meer gezinnen in Noord-Nederland op straat staan, omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen én omdat de opvang in het Noorden tot de nok toe vol zit.

 

Bij de crisisopvang van de Stichting Huis en Toevluchtsoord Groningen en Drenthe is dat niet anders, hoewel niet geschikt voor de opvang van gezinnen, komen bij deze organisaties steeds meer aanmeldingen binnen. Medewerkers van de instellingen voor maatschappelijke opvang moeten de grootst mogelijke moeite doen om de snelgroeiende groep nieuwe daklozen onderdak te bieden.

 

Het komt volgens de SP en het Dagblad voor dat gezinnen de nacht buiten door moeten brengen omdat de opvang 'nee' moet verkopen. Bij gebrek aan opvangmogelijkheden voor gezinnen, worden gezinnen uit elkaar worden getrokken, kinderen bij pleeggezinnen worden ondergebracht of de vader komt op de ene plek en moeder met de kinderen op een andere. De SP schrikt hiervan, maakt zich ernstige zorgen over de capaciteit van de opvang in de stad Groningen en is van mening dat die capaciteit op korte termijn uitgebreid moet worden.


Naar aanleiding van bovenstaande heeft de SP-fractie het college van B en W gevraagd zo snel mogelijk te zorgen voor meer opvangmogelijkheden voor gezinnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: