nieuws

27 sep 2013, 10:10 door Hans de Preter

COMMENTAAR: Zwaar weer op til voor RTV Noord en OOG TV

Er zit zwaar weer aan te komen voor de regionale omroep RTV Noord en de Groningse lokale omroep OOGTV. Dat heeft te maken met dreigende ingrijpende bezuinigingen. Omdat regionale en lokale omroepen in Nederland deze bezuinigingen zelf ook aan zien komen, zijn ze zelf maar met een alternatief gekomen.

Met name voor RTV Noord zijn de druiven wel heel erg zuur. Het is namelijk niet zo dat RTV Noord het niet goed doet. Integendeel: deze omroep doet het – journalistiek gezien – in elk geval uitstekend. Bijna zό goed haast dat er voor commerciële bedrijven als het Dagblad van het Noorden steeds lastiger tegen valt te concurreren.


RTV Noord maakt haar ‘waakhondfunctie’ in elk geval helemaal waar, en verkeert nu een beetje in dezelfde positie als die waarin het Nieuwsblad van het Noorden in haar hoogtijdagen verkeerde: niemand kan er omheen, het is het belangrijkste medium van de provincie Groningen.
Tal van persconferenties of gemeenteraadsvergaderingen in Groningen worden nog gevolgd door RTV Noord, waar andere media dat al lang niet meer kunnen bedruipen.


Maar hoe goed, professioneel en waakzaam RTV Noord ook is (soms zelf seen beetje té, en dreigt het gevaar van sensatiezucht):  het is wel een organisatie die grotendeels draait op subsidie. En aangezien er zwaar bezuinigd moet worden, komen ook die bijdragen onder vuur.

 

Gruwelscenario


Deze week kwam er een in de ogen van RTV Noord gruwelscenario naar buiten. Het ging om een idee van het NPO uit Hilversum, om alle regionale omroepen in Nederland op een hoop te vegen, en aan te laten sturen door baasjes uit Hilversum.


De NPO stuurde daartoe een brief naar staatssecretaris Dekker met plannen over samenwerking en integratie van regionale omroepen en de landelijke publieke omroep. Het idee is dat de regionale omroepen volledig integreren in de landelijke publieke omroep.


Eigen alternatief


RTV Noord moet niets hebben van dit plan, maar lijkt wel gecharmeerd van een ander alternatief. Dat is een ‘eigen’ alternatief, van alle regionale omroepen samen.  Het gaat om een plan om bij alle regionale omroepen samen 25 miljoen euro te bezuinigen, door de dertien regionale omroepen te clusteren tot vijf mediabedrijven. “Dan heb je een schaal waarop je op efficiënte wijze fijnmazige journalistiek kunt bedrijven, en daarnaast je identiteit bewaart die ook nodig is om op andere terreinen in het hart van de samenleving te kunnen opereren”.

 

Geen Indian Summer


Het is nog lang niet bekend hoe de overheden reageren op het alternatief van de regionale omroepen. Zeker is dus wel dat het zorgelijke tijden blijven voor de regionale omroep RTV Noord, een situatie die dit bedrijf overigens gemeen heeft met het gros van de Nederlandse bedrijven op dit moment.
Wat de toekomst ook moge brengen: er zal in elk geval een uitkomst moeten zijn waarbij het kind niet met het badwater  wordt weggegooid, daarvoor heeft RTV Noord de afgelopen jaren veel te veel goeds opgebouwd in Groningen.

Maar anderzijds is het ook niet vol te houden dat dit bedrijf zo goed presteert dat alle gras voor de voeten van een particuliere onderneming als het Dagblad van het Noorden wordt weggemaaid. Waarmee beslist niet gezegd is dat problemen bij het Dagblad van het Noorden worden veroorzaakt door concurrentie door de publieke omroep: zeker niet.

 

Het zijn gewoon lastige tijden voor alle media in Nederland, en wie de oplossing weet mag even zijn vinger opsteken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: