nieuws

31 okt 2013, 09:09

Commentaar: Adieu Peter Rehwinkel. Welkom Ruud Vreeman.

Commentaar: Adieu Peter Rehwinkel. Welkom Ruud Vreeman.

De koning is dood. Leve de koning! Dat is een uitspraak die vroeger in Frankrijk werd gebruikt na het overlijden van een koning, waarbij meteen zijn opvolger werd erkend. Op die manier werd een machtsvacuüm voorkomen. In Groningen zouden we nu kunnen zeggen: de burgemeester gaat weg. Welkom, burgemeester! Waarmee we maar willen zeggen dat de opvolging van Peter Rehwinkel keurig is geregeld: een minuut na Rehwinkels vertrek treedt zijn opvolger Ruud Vreeman aan.

Over burgemeester Peter Rehwinkel lijkt alles inmiddels bijna wel gezegd. Hij heeft veel kritiek gekregen. Deels terecht, maar in onze ogen soms ook onterecht. Zo is hem -  ondermeer in de twee samenwerkende Groningse media -  wel verweten dat hij bij de Facebook rellen in Haren veel fouten zou hebben gemaakt. Dat is een beeld dat ook landelijk is blijven hangen, maar critici vergeten daarbij nog wel eens dat Rehwinkel burgemeester van Groningen was,  en niet van Haren, en dat hem dan ook niet alles wat toen fout ging in de schoenen kan worden geschoven.

Zo is hem toen bijvoorbeeld verweten dat hij geen bussen met hooligans uit Haren in Groningen wilde ontvangen. Maar welke burgemeester zou dat dan wel hebben toegestaan? En hoeveel kritiek zou hij van diezelfde media dan niet hebben gekregen als die hooligans naar Groningen zouden zijn gekomen en hier vervolgens hun ‘’feestje” hadden voortgezet?


Maar op het gebied van communicatie was Peter Rehwinkel niet ijzersterk. Hij was wel een mensen-mens, en het is wat te gemakkelijk om dat niet als een verdienste te beschouwen. Bovendien had de Groningse gemeenteraad na de koudere Jacques Wallage explicieit om zo’n type burgemeester gevraagd.

 


Iedereen maakt fouten, en dat heeft ook Peter Rehwinkel gedaan, zeker. Maar hij is daar hard op aangesproken. Wat ons betreft lijkt het terecht om de burgemeester bij zijn afscheid ook te bedanken voor wat hij ook voor Groningen heeft betekend en gedaan.

 

Adieu Peter Rehwinkel: het ga u goed.

 

En:

 

Welkom, burgemeester Vreeman!

 

 

(Foto Koos Boertjens (www.boertjens.nl )

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: