Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws woensdag 29 juni 2016 | 11:27
 
Commentaar: Groningen moet argwaan Haren nu snel zien weg te nemen
 

Mocht dit allemaal met verstand en met begrip voor de gevoelens en begrijpelijke argwaan in Haren jegens de grote broer worden aangepakt , wie weet kan dat leiden tot een goed samengaan.

Want het is in de geschiedenis wel vaker vertoond dat een verstandshuwelijk het langer vol houdt dan een snelle trouwpartij na een hevige, maar korte romance.


» lees verder
 
 
Nieuws dinsdag 28 juni 2016 | 19:43
 
Provincie kiest toch vóór samengaan Haren met Groningen
 

Daarom gaat het college van Gedeputeerde Staten de komende periode samen met de drie gemeenten een herindelingsontwerp voorbereiden. Het college heeft hiertoe besloten omdat onvoldoende is aangetoond dat Haren als zelfstandige gemeente in regionaal perspectief een duurzame en bestuurskrachtige toekomst heeft, met genoeg financiële armslag.

Initiatief

Eerder besloten de gemeenten Groningen en Ten Boer al om per 1 januari 2019 samen verder te gaan. De raden van beide gemeenten hebben aangegeven dat de gemeente Haren welkom is om hierbij aan te sluiten. De raad van Haren heeft zich echter al op 15 juni opnieuw uitgesproken vóór voortzetting van een zelfstandige gemeente Haren. Toch kan de provincie op grond van deWet algemene regels herindeling (Wet arhi) en het Beleidskader gemeentelijke herindeling het initiatief nemen tot een herindelingsvoorstel.

Belang van de inwoners

Het college van Gedeputeerde Staten zet het belang van de inwoners voorop bij samenvoeging van de drie gemeenten. Uit de ‘Verkenning gemeentelijke herindeling Groningen, Haren en Ten Boer’ (Beschrijving: PDF PDF-bestand, 4 MB) die de drie gemeenten hebben uitgevoerd, komt naar voren dat de nieuw te vormen gemeente haar inwoners meer bestuurskracht kan bieden en een nog sterkere motor zal zijn voor ontwikkeling op het gebied van economie en werkgelegenheid, cultuur, onderwijs en duurzaamheid. Bovendien heeft een nieuwe samengevoegde gemeente meer organisatiekracht en financiële armslag.

Samen met gemeenten

Het herindelingsontwerp, waar het college van Gedeputeerde Staten samen met de drie gemeenten mee aan de slag wil gaan, geeft een procesmatige en inhoudelijke onderbouwing van de voorgestelde herindeling. De eerdere ‘Verkenning’ vormt hiervoor een goede basis, vindt het college. Het college hecht aan een zorgvuldig proces, dat samen met de drie betrokken gemeenten wordt ingevuld en waarbij ook de bewoners worden betrokken.

Informatieavond

Op woensdag 13 juli 2016 organiseert de provincie samen met de gemeenten een informatieavond om de inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer te informeren over het proces. Nog voor de vaststelling van het herindelingsontwerp zal in elke gemeente een bijeenkomst plaatsvinden om met de inwoners in gesprek te gaan over wat men belangrijk vindt voor de nieuwe gemeente. Burgernabijheid en voorzieningen voor de inwoners zullen belangrijke thema's zijn voor het proces, om te komen tot het herindelingsontwerp. Ook in het vervolgproces betrekken provincie en gemeenten samen de inwoners en maatschappelijke organisaties.

 


» lees verder
 
 
Nieuws woensdag 29 juni 2016 | 11:12
 
Donar contracteert ervaren Kroaat Drago Pasalic
 

Donar heeft woensdag de ervaren Kroatische speler Drago Pasalic (32) gecontracteerd. De 2.08 meter lange Pasalic kan uit de voeten op de 4- en 5-positie. Donar is blij dat Pasalic voor de club heeft gekozen, omdat hij veel ervaring heeft bij grote Europese clubs.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningen Digital Business Centre: aandacht voor ‘duizelingwekkende digitale ontwikkelingen’
 

In Groningen heeft het een jaar geleden opgerichte ‘Groningen Digital Business Centre (GDBC)’ voor de tweede keer een opmerkelijk evenement georganiseerd. Het GDBC is een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Vijf vijvers Hora Siccamasingel vanaf 26 november baggervrij gemaakt
 

Alle vijf vijvers aan de Hora Siccamasingel in De Wijert worden vanaf 26 november gebaggerd. Aanleiding hiervoor is de verplichting van Aanpak Ring Zuid om de noordelijkste van de vijf vijvers meer geschikt te maken voor vleermuizen. Waterschap Hunze en Aa’s, de beheerder van de vijvers, voert de werkzaamheden uit.

 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Groningen Airport Eelde: belangstelling voor 'hubs' München en Kopenhagen valt tegen
 

De provincie Groningen wil mogelijk afzien van een miljoenen-investering in Groningen Airport Eelde wanneer lijnverbindingen met belangrijke overstapplaatsen Kopenhagen en München vervallen. Dagelijkse verbindingen naar de twee overstapplaatsen (“hubs”) worden momenteel onderhouden door vliegbedrijf Nordica, maar deze maatschappij uit Estland is teleurgesteld in de belangstelling voor vluchten vanaf Eelde.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Abiant Uitzendgroep stopt na 11 jaar definitief als hoofdsponsor van Lycurgus Volleybal
 

Aan het einde van het lopende seizoen neemt Abiant Uitzendgroep na ruim 11 jaar afscheid als hoofdsponsor van de Groningse volleybalclub Lycurgus. Abiant geeft aan volgend jaar een andere invulling aan haar sponsorbeleid te willen geven. De uitzendgroep blijft wel als subsponsor verbonden aan de club. Lycurgus is inmiddels druk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Theaterfestival Jonge Harten dit jaar 'herkenbaar en ongemakkelijk'
 

Prachtige theatervoorstellingen die een antwoord geven op je meest intieme en persoonlijke levensvragen. Dat is de 2018-editie van het theaterfestival Jonge Harten, met tientallen voorstellingen op soms bijzondere plekken, in een notendop.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
RUG wil extra verdieping op Bibliotheek Boteringestraat
 

De Rijksuniversiteit Groningen wil een extra verdieping laten bouwen op het dak van het bibliotheekgebouw in de Oude Boteringestraat.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool