Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws woensdag 29 juni 2016 | 11:27
 
Commentaar: Groningen moet argwaan Haren nu snel zien weg te nemen
 

Mocht dit allemaal met verstand en met begrip voor de gevoelens en begrijpelijke argwaan in Haren jegens de grote broer worden aangepakt , wie weet kan dat leiden tot een goed samengaan.

Want het is in de geschiedenis wel vaker vertoond dat een verstandshuwelijk het langer vol houdt dan een snelle trouwpartij na een hevige, maar korte romance.


» lees verder
 
 
Nieuws dinsdag 28 juni 2016 | 19:43
 
Provincie kiest toch vóór samengaan Haren met Groningen
 

Daarom gaat het college van Gedeputeerde Staten de komende periode samen met de drie gemeenten een herindelingsontwerp voorbereiden. Het college heeft hiertoe besloten omdat onvoldoende is aangetoond dat Haren als zelfstandige gemeente in regionaal perspectief een duurzame en bestuurskrachtige toekomst heeft, met genoeg financiële armslag.

Initiatief

Eerder besloten de gemeenten Groningen en Ten Boer al om per 1 januari 2019 samen verder te gaan. De raden van beide gemeenten hebben aangegeven dat de gemeente Haren welkom is om hierbij aan te sluiten. De raad van Haren heeft zich echter al op 15 juni opnieuw uitgesproken vóór voortzetting van een zelfstandige gemeente Haren. Toch kan de provincie op grond van deWet algemene regels herindeling (Wet arhi) en het Beleidskader gemeentelijke herindeling het initiatief nemen tot een herindelingsvoorstel.

Belang van de inwoners

Het college van Gedeputeerde Staten zet het belang van de inwoners voorop bij samenvoeging van de drie gemeenten. Uit de ‘Verkenning gemeentelijke herindeling Groningen, Haren en Ten Boer’ (Beschrijving: PDF PDF-bestand, 4 MB) die de drie gemeenten hebben uitgevoerd, komt naar voren dat de nieuw te vormen gemeente haar inwoners meer bestuurskracht kan bieden en een nog sterkere motor zal zijn voor ontwikkeling op het gebied van economie en werkgelegenheid, cultuur, onderwijs en duurzaamheid. Bovendien heeft een nieuwe samengevoegde gemeente meer organisatiekracht en financiële armslag.

Samen met gemeenten

Het herindelingsontwerp, waar het college van Gedeputeerde Staten samen met de drie gemeenten mee aan de slag wil gaan, geeft een procesmatige en inhoudelijke onderbouwing van de voorgestelde herindeling. De eerdere ‘Verkenning’ vormt hiervoor een goede basis, vindt het college. Het college hecht aan een zorgvuldig proces, dat samen met de drie betrokken gemeenten wordt ingevuld en waarbij ook de bewoners worden betrokken.

Informatieavond

Op woensdag 13 juli 2016 organiseert de provincie samen met de gemeenten een informatieavond om de inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer te informeren over het proces. Nog voor de vaststelling van het herindelingsontwerp zal in elke gemeente een bijeenkomst plaatsvinden om met de inwoners in gesprek te gaan over wat men belangrijk vindt voor de nieuwe gemeente. Burgernabijheid en voorzieningen voor de inwoners zullen belangrijke thema's zijn voor het proces, om te komen tot het herindelingsontwerp. Ook in het vervolgproces betrekken provincie en gemeenten samen de inwoners en maatschappelijke organisaties.

 


» lees verder
 
 
Nieuws woensdag 29 juni 2016 | 11:12
 
Donar contracteert ervaren Kroaat Drago Pasalic
 

Donar heeft woensdag de ervaren Kroatische speler Drago Pasalic (32) gecontracteerd. De 2.08 meter lange Pasalic kan uit de voeten op de 4- en 5-positie. Donar is blij dat Pasalic voor de club heeft gekozen, omdat hij veel ervaring heeft bij grote Europese clubs.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
GEM-Tower biedt duurzame energie-oplossing voor festivals
 

Een hybride en uitklapbare toren met een windmolen, zonnepanelen en een batterij. Dat is de GEM-Tower, die wordt ingezet om festivals duurzamer te maken. De toren wordt tijdens Eurosonic Noorderslag gepresenteerd.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Zondag tot ’s middags twee uur geen treinen tussen Stad, Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool
 

Wie in de nacht van zaterdag op zondag en zondagmorgen met de trein in het Noorden wil reizen moet er rekening mee houden dat een aantal treinen van Arriva dan uitvalt. Maar wel rijden er bussen. Het betreft Arriva-treinen vanaf het Hoofdstation in Groningen naar Leeuwarden, Roodeschool en Delfzijl. Dat meldt Groningen Bereikbaar.


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
VBNO na 40 jaar gezaghebbende spreekbuis voor ondernemers in noord-oostelijke deel Groningen
 

Bedrijvenvereniging VBNO heeft gisteren een snelheidsrecord vergaderen gevestigd. Tijdens een druk bezochte algemene ledenvergadering werd de agenda in enkele minuten tijd afgehandeld...


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Donar ondanks nederlaag naar halve bekerfinale
 

De basketballers van Donar hebben donderdagavond de halve bekerfinale bereikt. Dat gebeurde met een 76-65 nederlaag tegen New Heroes Den Bosch. Donar had de heenwedstrijd maandagavond al ruimschoots met 87-44 gewonnen, waardoor de Groningers op basis van die wedstrijd zich kunnen opmaken voor de volgende horde in de bekerstrijd. De tegenstander is nog niet bekend.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Familiedag in Groninger Museum: gratis entree voor inwoners Beijum
 

In het Groninger Museum vindt zondag 17 februari een familiedag plaats, speciaal voor inwoners van de Groningse wijk Beijum.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Waterbedrijf waarschuwt voor bevroren waterleidingen
 

Het Waterbedrijf Groningen waarschuwt voor bevroren waterleidingen als gevolg van de kou. Bevroren leidingen zijn een onnodige kostenpost en bovendien ook nog eens te voorkomen, aldus het waterbedrijf.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool