Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws donderdag 15 mei 2014 | 10:02
 
“Gevaar voor aardbevingen rond Loppersum substantieel afgenomen”
 

Inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen ging daar met NAM-directeur Bart van de Leemput in op de gevolgen van het terugbrengen van de gaswinning rondom Loppersum. Door die ingreep is volgens NAM en SodM het gevaar op aardbevingen in dat gebied substantieel afgenomen, zo is gebleken uit onderzoek van de NAM. In de regio's waar meer wordt gewonnen is het gevaar op bevingen volgens het onderzoek slechts zeer beperkt gestegen. NAM en SodM doen later deze week nadere mededelingen over dit onderwerp.

 

 

Dialoogtafel ter discussie?

 

 

De deelnemers hebben ook gesproken over het functioneren van de Dialoogtafel zelf. Onder de Tafelgenoten is onvoldoende helderheid over de positie van de Tafel in de besluitvorming rondom de aardbevingsproblematiek. Het gaat om de verantwoordelijkheden van de NAM en Rijk, provincie en gemeenten enerzijds en de mogelijkheden van de Tafel om invloed uit te oefenen anderzijds.

 

De deelnemers constateren dat de rol van de Tafel in de relevante stukken (Bestuursakkoord Herstel van vertrouwen, vertrouwen op herstel/ Aan Tafel/ ontwerp-Winningsbesluit) niet duidelijk genoeg is beschreven. Er wordt nu een aparte bijeenkomst belegd om duidelijkheid te krijgen over de rol en verantwoordelijkheid van de Tafel.

 

Tenslotte heeft de Tafel kennisgenomen van de nieuwe adviesnormen van het bureau NEN voor aardbevingsbestendig bouwen. Voor de negen gemeenten in de regio waar aardbevingen plaatsvinden, betekent dit dat ze voorlopig voldoende handvatten hebben voor hun nieuwbouwprojecten. De communicatie over de inhoud van de norm vindt plaats door NEN en het ministerie van Economische Zaken. De Tafel buigt zich nog over de gevolgen van de nieuwe normen.

 

 

 

 

 

 


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 15 mei 2014 | 9:45
 
Nieuwe windpark Gemini boven Groningen: elektriciteit voor 1,5 miljoen mensen
 

Gemini wordt een windpark met een opgesteld vermogen van 600 MW dat 85 km boven de kust van Groningen wordt gebouwd. Gemini komt te liggen op een unieke locatie met uitstekende windomstandigheden, een praktische waterdiepte en ideale bodemcondities. De bouw begint in 2014 en wordt naar verwachting voltooid in 2017.
  
Met een geschatte productie van 2,6 TWh per jaar wordt dit een van de grootste windparken ter wereld. De opgewekte duurzame energie is voldoende om te voorzien in de energiebehoefte van 785.000 huishoudens of 1.540.000 personen. Gemini vermindert de CO2-uitstoot in Nederland met 1.250.000 ton per jaar.
 
Gemini is eigendom van vier aandeelhouders: Northland Power Inc., Siemens Project Ventures GMBH (onderdeel van Siemens Financial Services), N.V. HVC en Van Oord Dredging and Marine Contractors.

 


Project Gemini kondigde gisteren aan dat het volledige bedrag van €2,8 miljard aan vermogen en lenigen die nodig zijn voor het project zijn geplaatst. Meer dan 22 partijen, waaronder 12 commerciële kredietverstrekkers, vier publieke financieringsinstellingen, één pensioenfonds en Northland Power Inc. als achtergestelde geldverstrekkers en de vier leden van het vermogensconsortium, waren betrokken bij de ondertekening van de financieringsovereenkomsten. 70% van dit budget wordt verstrekt op basis van projectfinanciering, waardoor Gemini het grootste project-gefinancierde offshore windpark ter wereld wordt.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 15 mei 2014 | 9:42
 
Gemini windpark: niet zichtbaar vanaf de Groningse kust
 

Het Gemini-windpark komt ongeveer 85 km buiten de kust van Groningen in de Noordzee te liggen en heeft een energieproductie van ongeveer 600 MW. Het park zal niet zichtbaar zijn vanuit de kust en zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de toekomstige duurzame-energieproductie in Nederland.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 15 mei 2014 | 9:40
 
Gemini windpark operationeel in 2017
 

De bouw van het project is inmiddels begonnen en er wordt verwacht dat het windpark in 2017 commercieel operationeel is.   Nu de financiering rond is, zijn ook alle omvangrijke constructie- en leveringsovereenkomsten voor het Gemini-project van kracht geworden. Het project wordt gebouwd op basis van twee overeenkomsten; Van Oord is verantwoordelijk voor de bouw en Siemens levert de turbines. Deze aanpak voorkomt mogelijke risico's doordat het aantal schakels die betrokken zijn bij de bouw van het project wordt teruggebracht tot slechts één.  Daarnaast zal Siemens de turbines gedurende de eerste 15 jaar van het project onderhouden.  
 
“Nu we de financiering achter de rug hebben, kijken we al uit naar de bouwfase,” voegt Matthias Haag, CEO van Gemini, toe.  “We hebben een team samengesteld dat bestaat uit experts op het gebied van offshore windenergie, en we werken nauw samen met Northland Power en de consortiumpartners Van Oord, Siemens en HVC om ervoor te zorgen dat offshore windenergie een belangrijke rol gaat spelen in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening.”
 
Het Gemini-project is mede mogelijk gemaakt door het advies van Green Giraffe Energy Bankers (financieel adviseur), Clifford Chance LLP, Amsterdam (juridisch adviseur), AON Risk Solutions (risicomanagement en verzekeringen), Loyens & Loeff (belastingen) en Chatham Financial (dekking). De kredietverstrekkers werden geadviseerd door Mott MacDonals (technisch), Allen & Overy (juridisch), Poyry Management Consulting (markt), Benatar & Co Ltd (verzekeringen) en Corality Financial Group (model-audit). Daarnaast werd de EIB geadviseerd door Freshfield Bruckhaus Deringer LLP (juridisch), EKF en Delcredere|Ducroire werden geadviseerd door Kromann Reumert (juridisch) en Euler Hermes werd ondersteund door EY/AHB die optrad als onafhankelijke auditor voor de federale Duitse overheid.
 
 

 


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 15 mei 2014 | 8:57
 
Twintig gebouwen in bevingsgebied Groningen snel versterkt
 

In de derde vergadering van de Dialoogtafel is gisteren het project “Uit de stutten” vastgesteld. In afstemming tussen de negen gemeenten en de NAM zijn panden aangedragen met complexe schade die in aanmerking komen voor deze pilot van versnelde aanpak.

 

Twintig gebouwen worden met voorrang aangepakt. Het doel is om op 1 augustus vijf panden 'uit de stutten' te hebben. Gelijktijdig wordt bekeken hoe deze bouwkundig moeten worden versterkt. Zo wordt ervaring opgedaan die kan worden ingezet voor het spoedig herstellen en verbeteren van andere urgente gevallen, waaraan gelijktijdig op volle kracht wordt doorgewerkt.

 


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Energietransitie: Groningse MKB kan er nog veel meer van profiteren. Lezing in Hanzehogeschool ( 8 juli)
 

De Hanzehogeschool en de Innovatiespotter organiseren in de ochtend van vrijdag 5 juli een event dat gaat over ‘verbinden in het noorden en de energietransitie’. Sprekers op de bijeenkomst zijn onder andere Nienke Homan (Gedeputeerde Provincie Groningen) en Pier Baarmsa (CEO Noordelijke Dagblad Combinatie). Het thema is: “Verbind wat er al is”.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Waterloolaan krijgt tweerichtingsverkeer; op termijn nieuwe inrichting die past bij sfeer nieuwe Zuiderplantsoen
 

Uiterlijk op 26 augustus 2019 wordt de Waterloolaan (bij de Hereweg) opengesteld voor tweerichtingsverkeer. De Waterloolaan blijft net zo breed als nu, maar krijgt over de hele lengte tweerichtingsverkeer.  Dat meldt de website aanpakringzuid.nl


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Diversiteitsprijs 2019: 2500 euro voor Gronings bedrijf dat zich inzet voor diversiteit op de werkvloer
 

Kent u een bedrijf dat zich er voor inzet dat er sprake is van diversiteit op de werkvloer? Of heeft u zelf zo’n bedrijf? Tip dan de jury, of geef u op voor de Diversiteitsprijs 2019.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Donar begint aan opbouwen nieuwe selectie
 

Met het aantrekken van Leon Williams is Donar min of meer begonnen aan het opbouwen van de nieuwe selectie, nadat recent bekend werd dat van vrijwel de gehele spelersgroep van het afgelopen seizoen afscheid genomen wordt. Williams is Nederlands international en komt over van Den Helder waar hij sinds januari speelde.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Met Staatsbosbeheer wandelen door de natuur
 

Het is zomer, tijd om naar buiten te gaan! Bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen is deze zomer van alles te doen. Op iedere zondag- en woensdagmiddag in juli en augustus kun je met een gids van Staatsbosbeheer een mooie, afwisselende zomerwandeling maken. Ook kinderen zijn van harte welkom.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Nieuwe, schone boot voor Rondvaartbedrijf Kool
 

Rondvaartbedrijf Kool uit de stad Groningen gaat een nieuwe, open rondvaartboot bouwen. De nieuwe boot stoot 25 procent minder CO2 uit en kan zonder problemen onder alle bruggen door.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool