Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws maandag 18 november 2013 | 11:06
 
Groningse bedrijfsleven eist compensatie voor schade door aardbevingen
 

Zo’n 125 bedrijven, organisaties, belangengroepen en andere maatschappelijke instellingen hebben vanmiddag (15 november) hun brede steun uitgesproken voor het advies van de Commissie Duurzame toekomst Noordoost Groningen. Dit advies is door de commissie 1 november jl. gepresenteerd.
De commissie heeft een samenhangend pakket aan maatregelen voorgesteld om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid te verbeteren en de economie een impuls te geven om daarmee de regio een nieuw perspectief te bieden . De commissie roept NAM, de Rijksoverheid en de provincie op middelen beschikbaar te stellen om de geadviseerde maatregelen tot uitvoering te brengen. De aanwezigen in Huizinge onderschrijven het advies en het samenhangend pakket aan maatregelen en roepen de NAM, regering en de provincie op het advies integraal over nemen en de benodigde middelen voor de uitvoering van het samenhangende maatregelenpakket beschikbaar te stellen.

VERKLARING VAN HUIZINGE


Partijen bijeen te Huizinge verklaren op 15 november 2013:

Waar de gehele Nederlandse samenleving ruim 50 jaar de voordelen van de gaswinning heeft genoten, is in de afgelopen periode indringend duidelijk geworden dat de samenleving in Noord-Oost Groningen wordt geconfronteerd met veiligheidsrisico’s, schade, nadeel en verlies aan perspectief. Lusten en lasten van de gaswinning uit het Groningen-veld zijn ernstig uit balans. Dat is de conclusie van de commissie Duurzame-Toekomst Noord-Oost Groningen.

Wij onderschrijven deze conclusie volledig.

De commissie heeft een samenhangend pakket aan maatregelen voorgesteld om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid te verbeteren en de economie een impuls te geven om daarmee de regio een nieuw perspectief te bieden. De commissie roept NAM, de Rijksoverheid en de provincie op middelen beschikbaar te stellen om de geadviseerde maatregelen tot uitvoering te brengen.

Wij onderschrijven het advies en het samenhangend pakket aan maatregelen en roepen de NAM, regering en de provincie op het advies integraal over nemen en de benodigde middelen voor de uitvoering van het samenhangende maatregelenpakket beschikbaar te stellen.

 

De commissie heeft geconstateerd dat het vertrouwen van veel inwoners is geschonden. De immer aanwezige acceptatie van de aardgaswinning is ernstig aangetast. Veiligheid, herstel van vertrouwen en nieuw perspectief zijn van essentieel belang om het draagvlak te herstellen. De commissie adviseert een open dialoog in het gebied op gang te brengen om dit te borgen.

 

Wij onderschrijven dit advies en spreken de bereidheid uit om aan die dialoog deel te nemen.

Uit het advies van de commissie spreekt een ‘sense of urgency’ en de commissie roept partijen op snel en voortvarend in actie te komen.

Wij delen het gevoel van urgentie en onderkennen dat voortvarendheid is geboden, wij zijn bereid meningsverschillen terzijde te schuiven en eensgezind op te trekken in het belang van het gebied. Dit eensgezinde signaal in de vorm van deze ‘Verklaring van Huizinge’ is daartoe de eerste stap.

 


» lees verder
 
 
Nieuws zaterdag 16 november 2013 | 17:44
 
Sinterklaas in Groningen trekt 45.000 bezoekers; slechts één aanhouding
 

De aankomst van Sinterklaas langs de Hoge en Lage der A leverde prachtige beelden op. Het enthousiaste publiek stond rijen dik langs de hele route.

Op vijf podia lieten diverse artiesten zien welk jong talent Groningen in huis heeft. Twee jongens van 12 rapten hun ‘Sinterklaasrap’, jeugdcircus Santelli gaf een voorstelling en er waren diverse optreden van Groningse artiesten en orkesten.


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 18 november 2013 | 10:34
 
Stadjers spreken zich uit over plannen voor Aanpak Ring Zuid
 

Die plannen betekenen zeer veel voor de bereikbaarheid van Groningen. Maar hebben soms ook grote gevolgen voor de bewoners in de directe omgeving.

 


Op een speciale website, waar alles is te vinden over deze plannen, krijgen Stadjers het woord en geven ze hun mening. En soms komen ze met aanvullingen op de plannen.

 


Niet alleen wijkbewoners komen er aan het woord, maar ook instellingen als scholen of een ondernemersorganisatie. Al deze soms tegengestelde opinies dragen er in elk geval toe bij dat lezers zich een duidelijker beeld kunnen vormen van de gevolgen van de plannen voor de aanpak van ring zuid.

 


U kunt de website, met de interviews, vinden op: www.aanpakringzuid.nl


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
'Het was een mooi jaar voor de noordelijke ICT-samenwerking'
 

Samenwerking Noord, de overkoepelende samenwerkings- en netwerkorganisatie voor de noordelijke ICT-sector, heeft een succesvol jaar achter de rug. Dat bleek woensdagavond tijdens een drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst in d’ROOT, het splinternieuwe data competence centre van Bytesnet op de Zernike Campus.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Werkzaamheden Vondellaan worden nu al opgepakt
 

De Vondellaan in de zuidelijke stadswijk De Wijert gaat mogelijk al dit jaar op de schop. Aanvankelijk zou de herinrichting van de weg pas helemaal aan het einde van het project Aanpak Ring Zuid worden opgepakt. “Op aanraden van de Commissie Hertogh kijken we nu of we de Vondellaan eerder kunnen aanpakken”, zo bevestigt omgevingsmanager Bert Kramer namens Aannemerscombinatie Herepoort. 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, houdt lezing voor Commercieele Club Groningen
 

Peter Vandermeersch komt komende dinsdag naar Groningen. Hij houdt dinsdag 22 januari een lezing voor leden van de Commercieele Club Groningen.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Jorden van Foreest verliest historische wedstrijd
 

De Groninger schaakgrootmeester Jorden van Foreest heeft zijn eerste confrontatie tegen wereldkampioen Magnus Carlsen verloren. Het gebeurde tijdens de vijfde ronde van het Tata Steel Chess 2019, één van de meest prestigieuze toernooien ter wereld. Van Foreest begon op zijn vijfde met schaken en speelde veertien jaar later voor het eerst tegen de beste schaker van de wereld.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Groningen City Club trakteert haar leden op filmavond in Pathé
 

De Groningen City Club gaat het nieuwe jaar op originele wijze van start. De Club organiseert volgende week zaterdag voor haar leden een filmavond in bioscoop Pathé. Alle leden van de Club zijn van harte welkom voor deze avond op 26 januari. Ze dienen zich wel even van te voren aan te melden door een mailtje te sturen naar de Groningen City Club.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Zeventig films in vijf dagen tijdens International Film Festival Rotterdam
 

Het Groninger Forum staat tussen woensdag 30 januari en zondag 3 februari weer in het teken van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Met meer dan 70 speelfilms, korte films en documentaires in 5 dagen tijd. 


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool