Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws maandag 18 november 2013 | 11:06
 
Groningse bedrijfsleven eist compensatie voor schade door aardbevingen
 

Zo’n 125 bedrijven, organisaties, belangengroepen en andere maatschappelijke instellingen hebben vanmiddag (15 november) hun brede steun uitgesproken voor het advies van de Commissie Duurzame toekomst Noordoost Groningen. Dit advies is door de commissie 1 november jl. gepresenteerd.
De commissie heeft een samenhangend pakket aan maatregelen voorgesteld om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid te verbeteren en de economie een impuls te geven om daarmee de regio een nieuw perspectief te bieden . De commissie roept NAM, de Rijksoverheid en de provincie op middelen beschikbaar te stellen om de geadviseerde maatregelen tot uitvoering te brengen. De aanwezigen in Huizinge onderschrijven het advies en het samenhangend pakket aan maatregelen en roepen de NAM, regering en de provincie op het advies integraal over nemen en de benodigde middelen voor de uitvoering van het samenhangende maatregelenpakket beschikbaar te stellen.

VERKLARING VAN HUIZINGE


Partijen bijeen te Huizinge verklaren op 15 november 2013:

Waar de gehele Nederlandse samenleving ruim 50 jaar de voordelen van de gaswinning heeft genoten, is in de afgelopen periode indringend duidelijk geworden dat de samenleving in Noord-Oost Groningen wordt geconfronteerd met veiligheidsrisico’s, schade, nadeel en verlies aan perspectief. Lusten en lasten van de gaswinning uit het Groningen-veld zijn ernstig uit balans. Dat is de conclusie van de commissie Duurzame-Toekomst Noord-Oost Groningen.

Wij onderschrijven deze conclusie volledig.

De commissie heeft een samenhangend pakket aan maatregelen voorgesteld om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid te verbeteren en de economie een impuls te geven om daarmee de regio een nieuw perspectief te bieden. De commissie roept NAM, de Rijksoverheid en de provincie op middelen beschikbaar te stellen om de geadviseerde maatregelen tot uitvoering te brengen.

Wij onderschrijven het advies en het samenhangend pakket aan maatregelen en roepen de NAM, regering en de provincie op het advies integraal over nemen en de benodigde middelen voor de uitvoering van het samenhangende maatregelenpakket beschikbaar te stellen.

 

De commissie heeft geconstateerd dat het vertrouwen van veel inwoners is geschonden. De immer aanwezige acceptatie van de aardgaswinning is ernstig aangetast. Veiligheid, herstel van vertrouwen en nieuw perspectief zijn van essentieel belang om het draagvlak te herstellen. De commissie adviseert een open dialoog in het gebied op gang te brengen om dit te borgen.

 

Wij onderschrijven dit advies en spreken de bereidheid uit om aan die dialoog deel te nemen.

Uit het advies van de commissie spreekt een ‘sense of urgency’ en de commissie roept partijen op snel en voortvarend in actie te komen.

Wij delen het gevoel van urgentie en onderkennen dat voortvarendheid is geboden, wij zijn bereid meningsverschillen terzijde te schuiven en eensgezind op te trekken in het belang van het gebied. Dit eensgezinde signaal in de vorm van deze ‘Verklaring van Huizinge’ is daartoe de eerste stap.

 


» lees verder
 
 
Nieuws zaterdag 16 november 2013 | 17:44
 
Sinterklaas in Groningen trekt 45.000 bezoekers; slechts één aanhouding
 

De aankomst van Sinterklaas langs de Hoge en Lage der A leverde prachtige beelden op. Het enthousiaste publiek stond rijen dik langs de hele route.

Op vijf podia lieten diverse artiesten zien welk jong talent Groningen in huis heeft. Twee jongens van 12 rapten hun ‘Sinterklaasrap’, jeugdcircus Santelli gaf een voorstelling en er waren diverse optreden van Groningse artiesten en orkesten.


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 18 november 2013 | 10:34
 
Stadjers spreken zich uit over plannen voor Aanpak Ring Zuid
 

Die plannen betekenen zeer veel voor de bereikbaarheid van Groningen. Maar hebben soms ook grote gevolgen voor de bewoners in de directe omgeving.

 


Op een speciale website, waar alles is te vinden over deze plannen, krijgen Stadjers het woord en geven ze hun mening. En soms komen ze met aanvullingen op de plannen.

 


Niet alleen wijkbewoners komen er aan het woord, maar ook instellingen als scholen of een ondernemersorganisatie. Al deze soms tegengestelde opinies dragen er in elk geval toe bij dat lezers zich een duidelijker beeld kunnen vormen van de gevolgen van de plannen voor de aanpak van ring zuid.

 


U kunt de website, met de interviews, vinden op: www.aanpakringzuid.nl


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningse wint dríe studiebeurzen voor onderzoek in de VS
 

Het jaar kan niet meer stuk voor Trix Mulder uit Groningen. Ze is afgestudeerd aan de RUG en nu bezig met promotieonderzoek. Voor dat onderzoek viel ze maar liefst driemaal in de prijzen, zo meldt de website van de RUG.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Inloopavond Oostelijke ontsluitingsweg Bedum: 4 juli
 

Donderdagavond 4 juli organiseren de provincie Groningen en gemeente het Hogeland een inloopavond voor het project Oostelijke ontsluitingsweg Bedum. Tussen 18.00 - 20.00 uur kunt u binnenlopen bij hotel 't Gemeentehuis, Grotestraat 2 in Bedum.


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Wat zijn de interessantste bedrijven van Groningen van 2019?
 

Wat zijn de meest interessante bedrijven van het jaar 2019 uit de nieuwe gemeente Groningen? En welke zijn de meest veelbelovende van het jaar 2019 uit de rest van de provincie? Lees hieronder de Top 10 voor het jaar 2019 van de Groninger Ondernemingsprijs!


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Prinsen wint Omloop van Bedum in recordtijd
 

De 36e Omloop van Bedum is dinsdagavond een prooi geworden voor Mark Prinsen uit Heerenveen. De oud-schaatser en shorttracker was na 80 kilometer de snelste in de massasprint. Martin Bauer uit Duitsland spurtte naar de tweede plaats en Jelle Wolsink uit Hengelo completeerde het podium.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Grand Theatre geeft hele week ruimte aan jonge Groninger theatermakers
 

Hoewel het theaterseizoen op zijn einde loopt, is Grand Theatre er nog niet klaar mee. Van 25 t/m 30 juni presenteert het theater aan de Grote Markt nieuw en onaf werk van jonge, noordelijke theatermakers onder de titel ‘Unfinished Business’.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
GroenLinks helemaal klaar met brommende generatoren van woonboten
 

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen heeft schoon genoeg van het geluid van generatoren van woonboten. ‘Laat ze gewoon walstroom gebruiken!’, aldus raadslid Ceciel Nieuwenhout.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool