Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws maandag 18 november 2013 | 11:06
 
Groningse bedrijfsleven eist compensatie voor schade door aardbevingen
 

Zo’n 125 bedrijven, organisaties, belangengroepen en andere maatschappelijke instellingen hebben vanmiddag (15 november) hun brede steun uitgesproken voor het advies van de Commissie Duurzame toekomst Noordoost Groningen. Dit advies is door de commissie 1 november jl. gepresenteerd.
De commissie heeft een samenhangend pakket aan maatregelen voorgesteld om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid te verbeteren en de economie een impuls te geven om daarmee de regio een nieuw perspectief te bieden . De commissie roept NAM, de Rijksoverheid en de provincie op middelen beschikbaar te stellen om de geadviseerde maatregelen tot uitvoering te brengen. De aanwezigen in Huizinge onderschrijven het advies en het samenhangend pakket aan maatregelen en roepen de NAM, regering en de provincie op het advies integraal over nemen en de benodigde middelen voor de uitvoering van het samenhangende maatregelenpakket beschikbaar te stellen.

VERKLARING VAN HUIZINGE


Partijen bijeen te Huizinge verklaren op 15 november 2013:

Waar de gehele Nederlandse samenleving ruim 50 jaar de voordelen van de gaswinning heeft genoten, is in de afgelopen periode indringend duidelijk geworden dat de samenleving in Noord-Oost Groningen wordt geconfronteerd met veiligheidsrisico’s, schade, nadeel en verlies aan perspectief. Lusten en lasten van de gaswinning uit het Groningen-veld zijn ernstig uit balans. Dat is de conclusie van de commissie Duurzame-Toekomst Noord-Oost Groningen.

Wij onderschrijven deze conclusie volledig.

De commissie heeft een samenhangend pakket aan maatregelen voorgesteld om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid te verbeteren en de economie een impuls te geven om daarmee de regio een nieuw perspectief te bieden. De commissie roept NAM, de Rijksoverheid en de provincie op middelen beschikbaar te stellen om de geadviseerde maatregelen tot uitvoering te brengen.

Wij onderschrijven het advies en het samenhangend pakket aan maatregelen en roepen de NAM, regering en de provincie op het advies integraal over nemen en de benodigde middelen voor de uitvoering van het samenhangende maatregelenpakket beschikbaar te stellen.

 

De commissie heeft geconstateerd dat het vertrouwen van veel inwoners is geschonden. De immer aanwezige acceptatie van de aardgaswinning is ernstig aangetast. Veiligheid, herstel van vertrouwen en nieuw perspectief zijn van essentieel belang om het draagvlak te herstellen. De commissie adviseert een open dialoog in het gebied op gang te brengen om dit te borgen.

 

Wij onderschrijven dit advies en spreken de bereidheid uit om aan die dialoog deel te nemen.

Uit het advies van de commissie spreekt een ‘sense of urgency’ en de commissie roept partijen op snel en voortvarend in actie te komen.

Wij delen het gevoel van urgentie en onderkennen dat voortvarendheid is geboden, wij zijn bereid meningsverschillen terzijde te schuiven en eensgezind op te trekken in het belang van het gebied. Dit eensgezinde signaal in de vorm van deze ‘Verklaring van Huizinge’ is daartoe de eerste stap.

 


» lees verder
 
 
Nieuws zaterdag 16 november 2013 | 17:44
 
Sinterklaas in Groningen trekt 45.000 bezoekers; slechts één aanhouding
 

De aankomst van Sinterklaas langs de Hoge en Lage der A leverde prachtige beelden op. Het enthousiaste publiek stond rijen dik langs de hele route.

Op vijf podia lieten diverse artiesten zien welk jong talent Groningen in huis heeft. Twee jongens van 12 rapten hun ‘Sinterklaasrap’, jeugdcircus Santelli gaf een voorstelling en er waren diverse optreden van Groningse artiesten en orkesten.


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 18 november 2013 | 10:34
 
Stadjers spreken zich uit over plannen voor Aanpak Ring Zuid
 

Die plannen betekenen zeer veel voor de bereikbaarheid van Groningen. Maar hebben soms ook grote gevolgen voor de bewoners in de directe omgeving.

 


Op een speciale website, waar alles is te vinden over deze plannen, krijgen Stadjers het woord en geven ze hun mening. En soms komen ze met aanvullingen op de plannen.

 


Niet alleen wijkbewoners komen er aan het woord, maar ook instellingen als scholen of een ondernemersorganisatie. Al deze soms tegengestelde opinies dragen er in elk geval toe bij dat lezers zich een duidelijker beeld kunnen vormen van de gevolgen van de plannen voor de aanpak van ring zuid.

 


U kunt de website, met de interviews, vinden op: www.aanpakringzuid.nl


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningen Digital Business Centre: aandacht voor ‘duizelingwekkende digitale ontwikkelingen’
 

In Groningen heeft het een jaar geleden opgerichte ‘Groningen Digital Business Centre (GDBC)’ voor de tweede keer een opmerkelijk evenement georganiseerd. Het GDBC is een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Vijf vijvers Hora Siccamasingel vanaf 26 november baggervrij gemaakt
 

Alle vijf vijvers aan de Hora Siccamasingel in De Wijert worden vanaf 26 november gebaggerd. Aanleiding hiervoor is de verplichting van Aanpak Ring Zuid om de noordelijkste van de vijf vijvers meer geschikt te maken voor vleermuizen. Waterschap Hunze en Aa’s, de beheerder van de vijvers, voert de werkzaamheden uit.

 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Groningen Airport Eelde: belangstelling voor 'hubs' München en Kopenhagen valt tegen
 

De provincie Groningen wil mogelijk afzien van een miljoenen-investering in Groningen Airport Eelde wanneer lijnverbindingen met belangrijke overstapplaatsen Kopenhagen en München vervallen. Dagelijkse verbindingen naar de twee overstapplaatsen (“hubs”) worden momenteel onderhouden door vliegbedrijf Nordica, maar deze maatschappij uit Estland is teleurgesteld in de belangstelling voor vluchten vanaf Eelde.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Abiant Uitzendgroep stopt na 11 jaar definitief als hoofdsponsor van Lycurgus Volleybal
 

Aan het einde van het lopende seizoen neemt Abiant Uitzendgroep na ruim 11 jaar afscheid als hoofdsponsor van de Groningse volleybalclub Lycurgus. Abiant geeft aan volgend jaar een andere invulling aan haar sponsorbeleid te willen geven. De uitzendgroep blijft wel als subsponsor verbonden aan de club. Lycurgus is inmiddels druk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Theaterfestival Jonge Harten dit jaar 'herkenbaar en ongemakkelijk'
 

Prachtige theatervoorstellingen die een antwoord geven op je meest intieme en persoonlijke levensvragen. Dat is de 2018-editie van het theaterfestival Jonge Harten, met tientallen voorstellingen op soms bijzondere plekken, in een notendop.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
RUG wil extra verdieping op Bibliotheek Boteringestraat
 

De Rijksuniversiteit Groningen wil een extra verdieping laten bouwen op het dak van het bibliotheekgebouw in de Oude Boteringestraat.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool