Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws vrijdag 1 november 2013 | 10:51
 
Ondernemend Noord-Nederland maakt zich op voor Promotiedagen: 5 en 6 november in Martiniplaza Groningen
 

De verbintenissen die op de Promotiedagen tot stand worden gebracht zijn goed voor ieder bedrijf in Noord -Nederland en daarmee voor de regio als geheel. Deze regio wordt echter steeds groter. Er is een toenemende interesse voor de Promotiedagen van Duitse bedrijven en overheden.

 

Met twee Duitse pleinen, en meer dan 40 deelnemers liggen er dit jaar volop kansen om zaken te doen met onze oosterburen.
Andere opvallende zaken op de beursvloer zijn de toename van technische- en industriële bedrijven op de pleinen Eemdelta en Hoogezand Sappermeer Slochteren, de nieuwe opzet van het Netwerk Noord Plein, de Ondernemers Lobby, en de opvallende netwerkstand van de GasTerra Flames.

 

Meer dan 20 beurspleinen zorgen dit jaar voor een bruisende 27ste editie van de Promotiedagen.
De beurs wordt dinsdag 5 november geopend door Dhr. Joost van Keulen, Wethouder Economische Zaken en Internationalisering van de gemeente Groningen.


» lees verder
 
 
Nieuws vrijdag 1 november 2013 | 9:50
 
Grote belangstelling Plantsoenloop van zaterdag: meer voorinschrijvingen dan vorig jaar
 

De belangstelling is dit jaar groot: alleen al bij voorinschrijving waren er bijna tweeduizend aanmeldingen. Voor de geoefende lopers zijn er de GIC-vier en acht kilometer lopen. Deze lopen trekken dit jaar ook meer wedstrijdlopers dan vorig jaar.


Aanmelding kan zaterdag ook nog in de Nassauschool, vanaf tien uur.

(De foto is van Simon Blauw)
 

www.plantsoenloop.nl


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 31 oktober 2013 | 21:53
 
Station Europapark Groningen genomineerd als beste openbare ruimte
 

Voor het vijfde jaar op rij organiseert vakblad Stedelijk Interieur de Award Beste Openbare Ruimte, die dit jaar wordt gesponsord door Falco. Een vakjury heeft inzendingen beoordeeld aan de hand van criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’ en ‘betrokkenheid’. Daar zijn drie finalisten uit naar voren gekomen, die zich op de eerste dag van het Landelijk Congres Openbare Ruimte op 30 oktober in Alphen aan den Rijn zullen presenteren. Op dag 2 van het congres op 11 december in Zaanstad wordt de winnaar bekend gemaakt.

De genomineerden zijn:
• Stationsomgeving Europapark, Groningen
• Wilhelminaplein, Leeuwarden
• Broekpolder, Vlaardingen

Motivatie:


Stationsomgeving Europapark, Groningen

Het zijn de bewoners van de naastgelegen wijk geweest die er mede voor hebben gezorgd dat er bij het nieuwe station een ondergrondse fietsenstalling werd gerealiseerd aan de – voor bewoners – overzijde van het spoor, die middels een opvallende vleugelconstructie toegang biedt tot de nieuwe stationsomgeving. Die vleugel is afgekeken van de fietsenstalling die sinds enkele jaren het zicht op het Groningse centraal station ontneemt, maar pakt in de setting van Europapark aanzienlijk beter uit. Hij draagt bij aan de algehele uitstraling van de stationsomgeving die naast praktisch vooral ook uitnodigend moest zijn. Dat eerste mag je van een stationsomgeving verwachten. Immers, er moeten reizigers verwerkt worden, op een veilige manier. Dat stelt belangrijke voorwaarden aan het ontwerp. Maar de nieuwe stationsomgeving moest vooral ook een hoogwaardige openbare ruimte met een aanjaagfunctie voor de gebiedsontwikkeling rondom. Daarnaast moest een van de belangrijkste noord-zuid fietsroutes in de stad worden ingepast. De opdracht aan de ontwerpers was om een evenwicht te vinden tussen het belang van de passerend fietsverkeer, de voetgangers en de verblijvers in het gebied. De oplossing werd gevonden in een shared space-concept, met zo min mogelijk borden en andere fysieke barrières. Zo zorg je er volgens de gemeente voor dat mensen beter uitkijken, en rekening houden met elkaar.

 


Om de strategische functie van het gebied waar te maken, is geld nog moeite gespaard. De gemeente zegt een plek te hebben gecreëerd die ‘verleidt’. Naast de vleugel zijn het meest in het oogspringend wel de natuurstenen terrassen met vaste beplanting waarmee het niveauverschil tussen de stationstunnel en de omgeving wordt overbrugd.

 


De dynamische stationsomgeving die normaliter vooral als doorgangsgebied wordt gebruikt nodigt op deze manier uit om in te verblijven. Wat daarbij helpt is dat de fietsen zoveel mogelijk ondergronds staan en geen hinderlijke obstakels vormen, en de gemeente zoveel mogelijk publieke functies in de plint van de omliggende gebouwen heeft geprojecteerd zodat er ook een praktische aanleiding is om in het gebied te verblijven.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 31 oktober 2013 | 21:44
 
Bezuinigingen: Jongerenwerk verdwijnt in Groningse wijken - MJD/ Stiel : contract 51 medewerkers niet verlengd
 

‘Het is onvermijdelijk dat inwoners in de wijk de bezuinigingsgevolgen gaan voelen, onder wie jongeren en kwetsbaren.’
 

Over 2013 zagen MJD en Stiel zich voor een bezuiniging van totaal 750.000 euro gesteld. Voor 2014 komt daar naar verwachting ruim 1.850.000 euro bij. Een vermindering van ruim 2.6 miljoen euro ten opzichte van het jaar 2012, toen beide organisaties werkten met een totaal gemeentelijk budget van 12.6 miljoen euro. Inclusief koopkrachteffect is dit 25 procent. ‘We hebben bezwaar aangetekend bij
de gemeente tegen de hoogte van de bezuinigingen en zijn nog met ze in gesprek. Nuances zijn wellicht nog mogelijk, maar het totaal blijft fors’, aldus Aaldering en Broer.
 

 

Jongerenwerk verdwijnt in aantal wijken


MJD en Stiel organiseerden recent een werkbezoek voor gemeenteraadsleden. ‘We hebben inzage gegeven in de consequenties van de bezuinigingen,’ blikken Aaldering en Broer terug. Zo krijgt het jeugd- en jongerenwerk een bezuiniging van 440.000 euro voor de kiezen. Dat is 22 procent van het totale budget. Elf van de 27 medewerkers moeten per 1 januari op zoek naar een nieuwe baan. ‘De
samenstelling van veel teams gaat fors wijzigen en veel van de voor de jongeren vertrouwde gezichten in de wijk vertrekken. De vertrouwensband die is opgebouwd, verdwijnt. In een wijk als de Oosterpoort zal het jongerenwerk niet meer mogelijk zijn. Er zijn minder activiteiten. De samenwerking met netwerkpartners, zoals enkele VMBO-scholen houdt op. Die met de politie wordt minder, wat
gevolgen heeft voor de inzet van werkers bij meldingen van overlast door jongeren in de wijk.’
 

 

Waar vaak jaren is geïnvesteerd in goed contact met burgers, komt dit onder druk te staan. MJD en Stiel zijn bijvoorbeeld met werkers aanwezig rond oud en nieuw in die wijken, waar het tot voor een paar jaar steevast onrustig was. Broer: ‘Daar gaat een voorbereiding van enkele maanden aan vooraf. Die inzet wordt nu eind 2013 al gehalveerd. Het is lastig te overzien wat de consequenties zullen zijn,
maar we maken ons wel zorgen. Vast staat verder dat opbouwwerkers in 2014 in minder wijken actief kunnen zijn, met ongetwijfeld consequenties voor buurten waar leefbaarheidsproblemen zijn.’

 


Leerling tussen wal en schip


Zoals het er nu naar uitziet wordt het budget voor het schoolmaatschappelijk werk met ingang van 2014 gehalveerd. Aaldering. ‘Onze maatschappelijk werkers zijn bij problemen de verbindende schakel tussen school en thuis. Juist vanuit hun neutrale rol weten leerlingen hen te vinden, kunnen ze problemen in een vroegtijdig stadium signaleren en uitval voorkomen. Veel van de problemen hebben juist de herkomst thuis en niet op school.’ Aaldering staat open voor nieuwe samenwerkingsvormen, dan wel dat scholen dit zelf organiseren. ‘Maar dat gaat vaak ten koste van je vertrouwenspositie. Bovendien zet je dat niet van de ene op de andere dag op. Nu dreigen leerlingen
tussen wal en schip te vallen.’


Wachtlijsten


Vanuit de praktijk ontvangen Broer en Aaldering toenemende signalen over sociale armoede, financiële problemen waar inwoners mee kampen. Wachtlijsten die weer ontstaan. ‘Het kan niet zo zijn dat een gezin dat door onvoorziene financiële problemen het huis uit moet, niet langer terecht kan voor adequate hulp.’ Evenzeer maken ze zich zorgen over het toenemende beroep dat wordt gedaan op de zelfredzaamheid van burgers en de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. ‘We zijn volop bezig de ideeën de verzorgingssamenleving achter ons te laten, maar we moeten er samen voor waken dat we doorschieten naar een samenleving waarin iedereen zelf zijn problemen moet oplossen.’


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
UMCG start met looptraining in exoskelet voor hersenletsel- en dwarslaesiepatiënten
 

Het UMCG Centrum voor Revalidatie gaat als eerste instelling in Nederland structureel een exoskelet inzetten in de looptraining van patiënten met een gedeeltelijke verlamming als gevolg van hersenletsel of een dwarslaesie.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Slimme vraag: waarom duren de aanvullende bodemonderzoeken bij de Helperzoomtunnel zo lang?
 

De aanvullende bodemonderzoeken voor de Helperzoomtunnel zijn bijna afgerond. Het inschuiven van deze tunnel onder het spoor moest in het Hemelvaartweekend te elfder ure worden afgeblazen omdat de bodem zich anders gedroeg dan verwacht. Waarom heeft het bodemonderzoek zo lang geduurd? Op de website van Aanpak Ring Zuid wordt een antwoord gegeven op die vraag. 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Groningen City Club: kijkje in keuken Jumbo Foodmarkt tijdens Ledenvergadering
 

Dinsdag 20 november kunnen de leden van de Groningen City Club een kijkje nemen in de keuken van de nieuwe Jumbo Foodmarkt aan de Boumaboulevard. Dat gebeurt voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering van deze ondernemersvereniging, die daarmee haar leden een bijzondere kans biedt om een kijkje te nemen achter de schermen in deze nieuwe formule.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Donar maakt de honderd vol in Weert; 105-60
 

In de laatste wedstrijd voor het beslissende Europese duel tegen Spirou Basket is Donar niet in de problemen gekomen. Sterker nog in Weert werd de Basketbal Academie Limburg (BAL) eenvoudig met 105-60 verslagen. Leuke bijkomstigheid was derhalve dat de honderdpunten grens gepasseerd werd. Het was voor het eerst dit seizoen dat deze toch altijd magische grens doorbroken werd. Donar staat tweede in de Dutch Basketball League met 14 punten uit 8 duels. 


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Nederlandse vakantiegangers gaan het minst naar provincie Groningen
 

De provincie Groningen is de minst populaire provincie onder Nederlandse vakantiegangers. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
RUG wil extra verdieping op Bibliotheek Boteringestraat
 

De Rijksuniversiteit Groningen wil een extra verdieping laten bouwen op het dak van het bibliotheekgebouw in de Oude Boteringestraat.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool