Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws vrijdag 1 november 2013 | 10:51
 
Ondernemend Noord-Nederland maakt zich op voor Promotiedagen: 5 en 6 november in Martiniplaza Groningen
 

De verbintenissen die op de Promotiedagen tot stand worden gebracht zijn goed voor ieder bedrijf in Noord -Nederland en daarmee voor de regio als geheel. Deze regio wordt echter steeds groter. Er is een toenemende interesse voor de Promotiedagen van Duitse bedrijven en overheden.

 

Met twee Duitse pleinen, en meer dan 40 deelnemers liggen er dit jaar volop kansen om zaken te doen met onze oosterburen.
Andere opvallende zaken op de beursvloer zijn de toename van technische- en industriële bedrijven op de pleinen Eemdelta en Hoogezand Sappermeer Slochteren, de nieuwe opzet van het Netwerk Noord Plein, de Ondernemers Lobby, en de opvallende netwerkstand van de GasTerra Flames.

 

Meer dan 20 beurspleinen zorgen dit jaar voor een bruisende 27ste editie van de Promotiedagen.
De beurs wordt dinsdag 5 november geopend door Dhr. Joost van Keulen, Wethouder Economische Zaken en Internationalisering van de gemeente Groningen.


» lees verder
 
 
Nieuws vrijdag 1 november 2013 | 9:50
 
Grote belangstelling Plantsoenloop van zaterdag: meer voorinschrijvingen dan vorig jaar
 

De belangstelling is dit jaar groot: alleen al bij voorinschrijving waren er bijna tweeduizend aanmeldingen. Voor de geoefende lopers zijn er de GIC-vier en acht kilometer lopen. Deze lopen trekken dit jaar ook meer wedstrijdlopers dan vorig jaar.


Aanmelding kan zaterdag ook nog in de Nassauschool, vanaf tien uur.

(De foto is van Simon Blauw)
 

www.plantsoenloop.nl


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 31 oktober 2013 | 21:53
 
Station Europapark Groningen genomineerd als beste openbare ruimte
 

Voor het vijfde jaar op rij organiseert vakblad Stedelijk Interieur de Award Beste Openbare Ruimte, die dit jaar wordt gesponsord door Falco. Een vakjury heeft inzendingen beoordeeld aan de hand van criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’ en ‘betrokkenheid’. Daar zijn drie finalisten uit naar voren gekomen, die zich op de eerste dag van het Landelijk Congres Openbare Ruimte op 30 oktober in Alphen aan den Rijn zullen presenteren. Op dag 2 van het congres op 11 december in Zaanstad wordt de winnaar bekend gemaakt.

De genomineerden zijn:
• Stationsomgeving Europapark, Groningen
• Wilhelminaplein, Leeuwarden
• Broekpolder, Vlaardingen

Motivatie:


Stationsomgeving Europapark, Groningen

Het zijn de bewoners van de naastgelegen wijk geweest die er mede voor hebben gezorgd dat er bij het nieuwe station een ondergrondse fietsenstalling werd gerealiseerd aan de – voor bewoners – overzijde van het spoor, die middels een opvallende vleugelconstructie toegang biedt tot de nieuwe stationsomgeving. Die vleugel is afgekeken van de fietsenstalling die sinds enkele jaren het zicht op het Groningse centraal station ontneemt, maar pakt in de setting van Europapark aanzienlijk beter uit. Hij draagt bij aan de algehele uitstraling van de stationsomgeving die naast praktisch vooral ook uitnodigend moest zijn. Dat eerste mag je van een stationsomgeving verwachten. Immers, er moeten reizigers verwerkt worden, op een veilige manier. Dat stelt belangrijke voorwaarden aan het ontwerp. Maar de nieuwe stationsomgeving moest vooral ook een hoogwaardige openbare ruimte met een aanjaagfunctie voor de gebiedsontwikkeling rondom. Daarnaast moest een van de belangrijkste noord-zuid fietsroutes in de stad worden ingepast. De opdracht aan de ontwerpers was om een evenwicht te vinden tussen het belang van de passerend fietsverkeer, de voetgangers en de verblijvers in het gebied. De oplossing werd gevonden in een shared space-concept, met zo min mogelijk borden en andere fysieke barrières. Zo zorg je er volgens de gemeente voor dat mensen beter uitkijken, en rekening houden met elkaar.

 


Om de strategische functie van het gebied waar te maken, is geld nog moeite gespaard. De gemeente zegt een plek te hebben gecreëerd die ‘verleidt’. Naast de vleugel zijn het meest in het oogspringend wel de natuurstenen terrassen met vaste beplanting waarmee het niveauverschil tussen de stationstunnel en de omgeving wordt overbrugd.

 


De dynamische stationsomgeving die normaliter vooral als doorgangsgebied wordt gebruikt nodigt op deze manier uit om in te verblijven. Wat daarbij helpt is dat de fietsen zoveel mogelijk ondergronds staan en geen hinderlijke obstakels vormen, en de gemeente zoveel mogelijk publieke functies in de plint van de omliggende gebouwen heeft geprojecteerd zodat er ook een praktische aanleiding is om in het gebied te verblijven.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 31 oktober 2013 | 21:44
 
Bezuinigingen: Jongerenwerk verdwijnt in Groningse wijken - MJD/ Stiel : contract 51 medewerkers niet verlengd
 

‘Het is onvermijdelijk dat inwoners in de wijk de bezuinigingsgevolgen gaan voelen, onder wie jongeren en kwetsbaren.’
 

Over 2013 zagen MJD en Stiel zich voor een bezuiniging van totaal 750.000 euro gesteld. Voor 2014 komt daar naar verwachting ruim 1.850.000 euro bij. Een vermindering van ruim 2.6 miljoen euro ten opzichte van het jaar 2012, toen beide organisaties werkten met een totaal gemeentelijk budget van 12.6 miljoen euro. Inclusief koopkrachteffect is dit 25 procent. ‘We hebben bezwaar aangetekend bij
de gemeente tegen de hoogte van de bezuinigingen en zijn nog met ze in gesprek. Nuances zijn wellicht nog mogelijk, maar het totaal blijft fors’, aldus Aaldering en Broer.
 

 

Jongerenwerk verdwijnt in aantal wijken


MJD en Stiel organiseerden recent een werkbezoek voor gemeenteraadsleden. ‘We hebben inzage gegeven in de consequenties van de bezuinigingen,’ blikken Aaldering en Broer terug. Zo krijgt het jeugd- en jongerenwerk een bezuiniging van 440.000 euro voor de kiezen. Dat is 22 procent van het totale budget. Elf van de 27 medewerkers moeten per 1 januari op zoek naar een nieuwe baan. ‘De
samenstelling van veel teams gaat fors wijzigen en veel van de voor de jongeren vertrouwde gezichten in de wijk vertrekken. De vertrouwensband die is opgebouwd, verdwijnt. In een wijk als de Oosterpoort zal het jongerenwerk niet meer mogelijk zijn. Er zijn minder activiteiten. De samenwerking met netwerkpartners, zoals enkele VMBO-scholen houdt op. Die met de politie wordt minder, wat
gevolgen heeft voor de inzet van werkers bij meldingen van overlast door jongeren in de wijk.’
 

 

Waar vaak jaren is geïnvesteerd in goed contact met burgers, komt dit onder druk te staan. MJD en Stiel zijn bijvoorbeeld met werkers aanwezig rond oud en nieuw in die wijken, waar het tot voor een paar jaar steevast onrustig was. Broer: ‘Daar gaat een voorbereiding van enkele maanden aan vooraf. Die inzet wordt nu eind 2013 al gehalveerd. Het is lastig te overzien wat de consequenties zullen zijn,
maar we maken ons wel zorgen. Vast staat verder dat opbouwwerkers in 2014 in minder wijken actief kunnen zijn, met ongetwijfeld consequenties voor buurten waar leefbaarheidsproblemen zijn.’

 


Leerling tussen wal en schip


Zoals het er nu naar uitziet wordt het budget voor het schoolmaatschappelijk werk met ingang van 2014 gehalveerd. Aaldering. ‘Onze maatschappelijk werkers zijn bij problemen de verbindende schakel tussen school en thuis. Juist vanuit hun neutrale rol weten leerlingen hen te vinden, kunnen ze problemen in een vroegtijdig stadium signaleren en uitval voorkomen. Veel van de problemen hebben juist de herkomst thuis en niet op school.’ Aaldering staat open voor nieuwe samenwerkingsvormen, dan wel dat scholen dit zelf organiseren. ‘Maar dat gaat vaak ten koste van je vertrouwenspositie. Bovendien zet je dat niet van de ene op de andere dag op. Nu dreigen leerlingen
tussen wal en schip te vallen.’


Wachtlijsten


Vanuit de praktijk ontvangen Broer en Aaldering toenemende signalen over sociale armoede, financiële problemen waar inwoners mee kampen. Wachtlijsten die weer ontstaan. ‘Het kan niet zo zijn dat een gezin dat door onvoorziene financiële problemen het huis uit moet, niet langer terecht kan voor adequate hulp.’ Evenzeer maken ze zich zorgen over het toenemende beroep dat wordt gedaan op de zelfredzaamheid van burgers en de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. ‘We zijn volop bezig de ideeën de verzorgingssamenleving achter ons te laten, maar we moeten er samen voor waken dat we doorschieten naar een samenleving waarin iedereen zelf zijn problemen moet oplossen.’


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningse ondernemers beginnen webwinkel voor bakboxen: Boter & Bloem
 

Deze week is boterenbloem.com gelanceerd, de allereerste Nederlandse webwinkel voor bakboxen. Met de makkelijke recepten en verse ingrediënten van deze Groningse startup kan iedereen iets lekkers maken, zo zeggen de initiatiefnemers Jouke de Jong, Liesbeth Machielsen en Sietze de Jong.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Komende weken volop werkzaamheden en stremmingen in Stad
 

Er wordt de komende weken hard gewerkt aan de stad-Groninger infrastructuur. Om al die werkzaamheden mogelijk te maken moeten hier en daar wegen en bruggen tijdelijk worden afgesloten. Lees verder voor een overzicht van stremmingen in de komende weken.


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Eerste certificaat Maatschappelijk Werkgeverschap voor Groningen Seaports
 

Op vrijdag 14 juni reikt wethouder Carine Bloemhoff het eerste certificaat ‘Maatschappelijk Werkgeverschap’ uit aan Groningen Seaports. Het certificaat is ontwikkeld door de Gemeenschappelijke Opleidingsactiviteit (GOA) Publiek, een stichting die jongeren op leerbanen begeleidt. Carine Bloemhoff is bestuurslid van de stichting.

 


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Mollema alsnog derde in Ronde van Spanje 2011
 

Bijna acht jaar later wordt Bauke Mollema mogelijk alsnog derde in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Mollema schuift een plekje door, omdat de winnaar Juan José Cobo geschrapt is door de internationale wielerunie UCI. De Spanjaard is de zege afgenomen wegens abnormale waarden in zijn bloedpaspoort in de jaren 2009-2011.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Daan Roosegaarde signeert in Groninger Museum
 

De tentoonstelling Daan Roosegaarde – Presence is vanaf zaterdag 22 juni te zien in het Groninger Museum. Ter gelegenheid hiervan signeert kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde op deze dag zijn net verschenen boek. In zijn eerste monografie staan de relaties tussen mens, technologie en landschap centraal. De signeersessie begint om 15:30 uur en is gratis. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.
 


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Neem een kijkje in en op de Beukenhorst tijdens de Dag van de Bouw
 

Zaterdag 15 juni is de officiële Dag van de Bouw. Op deze dag kan iedereen een kijkje nemen bij tal van nieuwbouwprojecten, waaronder ook de indrukwekkende woontoren De Beukenhorst aan de Beukenlaan in de Groninger wijk Selwerd.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool