Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws dinsdag 29 oktober 2013 | 9:55
 
Groningse gedeputeerde stopt er mee
 

Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh heeft aan de D66-fractie aangegeven wegens persoonlijke omstandigheden te willen stoppen als Gedeputeerde.


D66-Fractievoorzitter Tim Zwertbroek: ‘Met het vertrek van Piet verliezen wij een goede gedeputeerde die op excellente wijze inhoud heeft gegeven aan zijn portefeuilles.’

Op de onderdelen van de D66 portefeuille; bestuurlijke herindeling, ondergrond, cultuur, verduurzaming gebouwde omgeving en Europa heeft De Vey Mestdagh veel bereikt, aldus Zwertbroek.

Piet de Vey Mestdagh is al 15 jaar actief voor D66 in de provinciale politiek. Eerst als fractielid, later als fractievoorzitter en als gedeputeerde. De Statenfractie heeft groot respect voor de lange tijd en de wijze waarop De Vey Mestdagh zich heeft ingezet voor D66 en de provincie Groningen.

De Statenfractie gaat op zoek naar een vervanger die op een zelfde kundige wijze verdere invulling kan geven aan de D66-portefeuille. Zwertbroek: de fractie van D66 zal zo snel mogelijk met een vervanger komen.


» lees verder
 
 
Nieuws dinsdag 29 oktober 2013 | 10:01
 
Hachelijke uren: Groninger brandweer reddende engel
 

Bewoners van een woning in Garsthuizen in Noord-Groningen hadden gisteravond hachelijke uren. Een zware, oude boom was geknapt en dreigde op hun huis te storten. Tien man van de brandweer zijn vele uren bezig geweest de boom langzaam van alle takken te ontdoen. Uiteindelijk lukte het, en konden de bewoners veilig slapen.


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 28 oktober 2013 | 16:57
 
Bodembeweging wil ‘gasrevolutie’ op gang brengen
 

Groningen moet een belangrijke rol krijgen bij de overgang naar het gebruik van meer duurzame energie. In de provincie kan zelfs een tweede ‘gasrevolutie’ op gang worden gebracht. Dat staat in een rapport van een denktank van de Groninger Bodem Beweging (GBB) dat maandag werd gepresenteerd.


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 28 oktober 2013 | 17:42
 
Storm provincie Groningen: materiële schade zeer groot
 

De storm die vandaag in Nederland woedde, heeft ook in de provincie Groningen flink huisgehouden. Meldkamer Noord-Nederland kreeg voor de regio Groningen honderden meldingen binnen en nagenoeg alle brandweerkorpsen uit de provincie zijn ingezet. Lange tijd is aan Groningers het advies ‘blijf binnen’ gegeven. Voor zover bekend zijn er gelukkig geen persoonlijke ongevallen voorgedaan, wel is de materiële schade zeer groot.

In de provincie bereikte de storm haar hoogtepunt tussen 11.30 en 15.00 uur. De brandweer moest vooral uitrukken voor de talloze bomen die vielen op wegen, auto’s, huizen en andere gebouwen. Met de gemeentelijke diensten werd samengewerkt om de omgewaaide bomen weg te ruimen. In een aantal plaatsen, zoals Groningen, Doezum, Zuidbroek en Bellingwedde, trokken de omgewaaide bomen ook gasleidingen uit de grond, waardoor gaslekkages ontstonden.


Ook waaiden er daken van diverse gebouwen. In Meeden waaide een dak van een basisschool en in Winsum gebeurde hetzelfde bij een kinderopvang. In Sappemeer waaide een boom op een school. In alle gevallen konden de kinderen tijdig in veiligheid gebracht worden en bleef het bij materiële schade.

 


Het KNMI kondigde lange tijd ‘code rood’ af. Dit was aanleiding voor de brandweer om aan inwoners het advies te geven om binnen te blijven. Dit werd onder meer via een NL-Alert aangekondigd.


Gelet op de grote hoeveelheid meldingen bij de Meldkamer Noord Nederland heeft brandweer Groningen besloten om gedurende de meldingenpiek ‘bij te schakelen’ bij de kazerne aan de Sontweg. Hierdoor was het mogelijk om een duidelijker onderscheid te maken tussen spoedeisende meldingen en meldingen met een minder hoge prioriteit. Daarnaast werd besloten om een speciaal telefoonnummer in bedrijf te stellen zodat de (telefonische) bereikbaarheid van de hulpdiensten in alle situaties was gewaarborgd.

 


Even voor 15.00 uur trok het KNMI ‘code rood’ in en kon het advies om binnen te blijven worden ingetrokken. Het advies blijft om – met name in de avonduren – alert te blijven op onveilige situaties. Er liggen bijvoorbeeld nog veel bomen en takken op wegen en (fiets)paden.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Nieuwe, schone boot voor Rondvaartbedrijf Kool
 

Rondvaartbedrijf Kool uit de stad Groningen gaat een nieuwe, open rondvaartboot bouwen. De nieuwe boot stoot 25 procent minder CO2 uit en kan zonder problemen onder alle bruggen door.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Deel Herewegviaduct is niet meer…; Komend weekend laatste loodjes
 

Het is snel gegaan met de werkzaamheden aan het viaduct over de Hereweg in Groningen. De afgelopen twee weekenden heeft Combinatie Herepoort grote stappen gezet in de sloop van het zuidelijke deel van het viaduct over de Hereweg. Komend weekend worden de laatste werkzaamheden rond de sloop van het viaduct uitgevoerd. (Foto boven: Raymond Bos).


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Diversiteitsprijs 2019: 2500 euro voor Gronings bedrijf dat zich inzet voor diversiteit op de werkvloer
 

Kent u een bedrijf dat zich er voor inzet dat er sprake is van diversiteit op de werkvloer? Of heeft u zelf zo’n bedrijf? Tip dan de jury, of geef u op voor de Diversiteitsprijs 2019.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Henk Grol knokt zich naar brons op EK
 

Judoka Henk Grol heeft tijdens de Europese kampioenschappen in Minsk brons veroverd in de klasse boven de 100 kilogram. Het gebeurde wel weer op een manier die we kennen van Grol. Hij raakte in de strijd om het brons geblesseerd. Een bilspier zorgde voor ongemak, waardoor de Veendammer in de laatste 40 seconden hinkend het duel over de streep moest trekken.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Daan Roosegaarde in Groninger Museum
 

In het Groninger Museum is sinds afgelopen weekend de expositie Daan Roosegaarde – Presence’ te zien, het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Tropische hitte? Studentes in Groningen zitten er niet mee
 

Gewoon genieten in een soort badkuip. Zo brachten deze studenten aan de Reitemakersrijge deze tropische dag op 25 juni 2019 door. Maar ook elders in de stad Groningen maakten mensen er het beste van.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool