Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws dinsdag 29 oktober 2013 | 9:55
 
Groningse gedeputeerde stopt er mee
 

Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh heeft aan de D66-fractie aangegeven wegens persoonlijke omstandigheden te willen stoppen als Gedeputeerde.


D66-Fractievoorzitter Tim Zwertbroek: ‘Met het vertrek van Piet verliezen wij een goede gedeputeerde die op excellente wijze inhoud heeft gegeven aan zijn portefeuilles.’

Op de onderdelen van de D66 portefeuille; bestuurlijke herindeling, ondergrond, cultuur, verduurzaming gebouwde omgeving en Europa heeft De Vey Mestdagh veel bereikt, aldus Zwertbroek.

Piet de Vey Mestdagh is al 15 jaar actief voor D66 in de provinciale politiek. Eerst als fractielid, later als fractievoorzitter en als gedeputeerde. De Statenfractie heeft groot respect voor de lange tijd en de wijze waarop De Vey Mestdagh zich heeft ingezet voor D66 en de provincie Groningen.

De Statenfractie gaat op zoek naar een vervanger die op een zelfde kundige wijze verdere invulling kan geven aan de D66-portefeuille. Zwertbroek: de fractie van D66 zal zo snel mogelijk met een vervanger komen.


» lees verder
 
 
Nieuws dinsdag 29 oktober 2013 | 10:01
 
Hachelijke uren: Groninger brandweer reddende engel
 

Bewoners van een woning in Garsthuizen in Noord-Groningen hadden gisteravond hachelijke uren. Een zware, oude boom was geknapt en dreigde op hun huis te storten. Tien man van de brandweer zijn vele uren bezig geweest de boom langzaam van alle takken te ontdoen. Uiteindelijk lukte het, en konden de bewoners veilig slapen.


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 28 oktober 2013 | 16:57
 
Bodembeweging wil ‘gasrevolutie’ op gang brengen
 

Groningen moet een belangrijke rol krijgen bij de overgang naar het gebruik van meer duurzame energie. In de provincie kan zelfs een tweede ‘gasrevolutie’ op gang worden gebracht. Dat staat in een rapport van een denktank van de Groninger Bodem Beweging (GBB) dat maandag werd gepresenteerd.


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 28 oktober 2013 | 17:42
 
Storm provincie Groningen: materiële schade zeer groot
 

De storm die vandaag in Nederland woedde, heeft ook in de provincie Groningen flink huisgehouden. Meldkamer Noord-Nederland kreeg voor de regio Groningen honderden meldingen binnen en nagenoeg alle brandweerkorpsen uit de provincie zijn ingezet. Lange tijd is aan Groningers het advies ‘blijf binnen’ gegeven. Voor zover bekend zijn er gelukkig geen persoonlijke ongevallen voorgedaan, wel is de materiële schade zeer groot.

In de provincie bereikte de storm haar hoogtepunt tussen 11.30 en 15.00 uur. De brandweer moest vooral uitrukken voor de talloze bomen die vielen op wegen, auto’s, huizen en andere gebouwen. Met de gemeentelijke diensten werd samengewerkt om de omgewaaide bomen weg te ruimen. In een aantal plaatsen, zoals Groningen, Doezum, Zuidbroek en Bellingwedde, trokken de omgewaaide bomen ook gasleidingen uit de grond, waardoor gaslekkages ontstonden.


Ook waaiden er daken van diverse gebouwen. In Meeden waaide een dak van een basisschool en in Winsum gebeurde hetzelfde bij een kinderopvang. In Sappemeer waaide een boom op een school. In alle gevallen konden de kinderen tijdig in veiligheid gebracht worden en bleef het bij materiële schade.

 


Het KNMI kondigde lange tijd ‘code rood’ af. Dit was aanleiding voor de brandweer om aan inwoners het advies te geven om binnen te blijven. Dit werd onder meer via een NL-Alert aangekondigd.


Gelet op de grote hoeveelheid meldingen bij de Meldkamer Noord Nederland heeft brandweer Groningen besloten om gedurende de meldingenpiek ‘bij te schakelen’ bij de kazerne aan de Sontweg. Hierdoor was het mogelijk om een duidelijker onderscheid te maken tussen spoedeisende meldingen en meldingen met een minder hoge prioriteit. Daarnaast werd besloten om een speciaal telefoonnummer in bedrijf te stellen zodat de (telefonische) bereikbaarheid van de hulpdiensten in alle situaties was gewaarborgd.

 


Even voor 15.00 uur trok het KNMI ‘code rood’ in en kon het advies om binnen te blijven worden ingetrokken. Het advies blijft om – met name in de avonduren – alert te blijven op onveilige situaties. Er liggen bijvoorbeeld nog veel bomen en takken op wegen en (fiets)paden.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningen Digital Business Centre: aandacht voor ‘duizelingwekkende digitale ontwikkelingen’
 

In Groningen heeft het een jaar geleden opgerichte ‘Groningen Digital Business Centre (GDBC)’ voor de tweede keer een opmerkelijk evenement georganiseerd. Het GDBC is een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Vijf vijvers Hora Siccamasingel vanaf 26 november baggervrij gemaakt
 

Alle vijf vijvers aan de Hora Siccamasingel in De Wijert worden vanaf 26 november gebaggerd. Aanleiding hiervoor is de verplichting van Aanpak Ring Zuid om de noordelijkste van de vijf vijvers meer geschikt te maken voor vleermuizen. Waterschap Hunze en Aa’s, de beheerder van de vijvers, voert de werkzaamheden uit.

 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Groningen Airport Eelde: belangstelling voor 'hubs' München en Kopenhagen valt tegen
 

De provincie Groningen wil mogelijk afzien van een miljoenen-investering in Groningen Airport Eelde wanneer lijnverbindingen met belangrijke overstapplaatsen Kopenhagen en München vervallen. Dagelijkse verbindingen naar de twee overstapplaatsen (“hubs”) worden momenteel onderhouden door vliegbedrijf Nordica, maar deze maatschappij uit Estland is teleurgesteld in de belangstelling voor vluchten vanaf Eelde.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Abiant Uitzendgroep stopt na 11 jaar definitief als hoofdsponsor van Lycurgus Volleybal
 

Aan het einde van het lopende seizoen neemt Abiant Uitzendgroep na ruim 11 jaar afscheid als hoofdsponsor van de Groningse volleybalclub Lycurgus. Abiant geeft aan volgend jaar een andere invulling aan haar sponsorbeleid te willen geven. De uitzendgroep blijft wel als subsponsor verbonden aan de club. Lycurgus is inmiddels druk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Theaterfestival Jonge Harten dit jaar 'herkenbaar en ongemakkelijk'
 

Prachtige theatervoorstellingen die een antwoord geven op je meest intieme en persoonlijke levensvragen. Dat is de 2018-editie van het theaterfestival Jonge Harten, met tientallen voorstellingen op soms bijzondere plekken, in een notendop.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
RUG wil extra verdieping op Bibliotheek Boteringestraat
 

De Rijksuniversiteit Groningen wil een extra verdieping laten bouwen op het dak van het bibliotheekgebouw in de Oude Boteringestraat.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool