Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws maandag 7 oktober 2013 | 9:55
 
Femke Halsema genoemd als burgemeester van Groningen. En ook veel andere suggesties via de GIC.
 

Femke Halsema is genoemd als burgemeester van Groningen. Dat zou een interessante oplossing kunnen zijn, want het zou de eerste keer zijn dat een vrouw burgemeester van Groningen wordt. Haar naam werd genoemd door een van de lezers van de GIC, na onze oproep of mensen suggesties hebben voor geschikte kandidaten. Wat vindt u? Zou Femke Halsema geschikt zijn? Of heeft u nog andere suggesties?? Laat het hieronder weten aan de GIC, via Facebook of Twitter!!!


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 7 oktober 2013 | 9:21
 
Groot inspiratiefestival in Groningen voor mensen met ideeën en toekomstplannen voor Stad
 

Het verbindende thema tussen alle podia: de toekomst van Groningen! De komende weken werken tal van uiteenlopende individuen, groeperingen en instellingen aan een inspirerende bijdrage voor Let’s Gro

 

. Ook publicitair volgt deze herfst een offensief met als doel een bruisend festival dat de stad volop nieuwe ideeën zal opleveren. De website www.letsgro.nl is inmiddels online en wordt regelmatig voorzien van nieuwe informatie en programma’s.


» lees verder
 
 
Nieuws zondag 6 oktober 2013 | 17:29
 
Redding Aldel betekent behoud zeer groot aantal banen voor Delfzijl en overige Eemsdelta
 

Indien Provinciale Staten van Groningen ermee instemmen, krijgt aluminiumproducent Aldel in Delfzijl een overbruggingskrediet ter grootte van 7 miljoen euro. Met het verstrekken van dit kortlopende krediet is de bedrijfscontinuïteit van het in zwaar weer verkerende bedrijf voor de komende periode veilig gesteld. De drie partijen, Aldel, ministerie van Economische Zaken en provincie Groningen hebben overeenstemming over het krediet dat in gedeelten aan het bedrijf betaalbaar wordt gesteld.. De leden van Provinciale Staten in Groningen moeten zich volgende week nog uitspreken over het voorstel van het overbruggingskrediet.

 

De afgelopen weken hebben het ministerie van Economische Zaken, provincie Groningen en Aldel naarstig gezocht naar een oplossing voor het verschil in elektriciteitsprijs tussen Duitsland en Nederland. De goedkopere Duitse stroom ondermijnt de concurrentiepositie van Aldel. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 18 september kondigde minister Kamp aan dat hij per 1 januari 2014 een korting van 90 procent wil invoeren op de transportkosten die bedrijven betalen voor elektriciteit.

 

De oplossing voor het verschil in de basisprijs voor elektriciteit van Nederlandse en Duitse stroomprijzen wordt gezocht in het aanleggen van een directe elektriciteitslijn tussen Aldel en Duitsland. Het bedrijf Aldel en haar aandeelhouder hebben samen met het ministerie van Economische Zaken gesprekken gevoerd over de financiering van de stroomkabel en het lange termijn perspectief van Aldel. Deze besprekingen zijn nog niet afgerond. De komende maanden worden benut om de financiële, juridische en vergunning technische aspecten voor de aanleg van de kabel uit te werken en om tot een structureel perspectief voor de toekomst van het bedrijf te komen.

 

Gedeputeerde Economie van de provincie Groningen, Yvonne van Mastrigt, zegt: ' Het bedrijf en de werknemers van Aldel krijgen met deze tussenstap weer  lucht. Het belang van  het behoud van werkgelegenheid in onze regio staat pal voorop. Met het verstrekken van het kortlopende krediet scheppen wij een voorwaarde om te komen tot een structureler perspectief. En dat is dus in het belang van iedereen die hierbij betrokken is. Ik heb er vertrouwen in dat Aldel en het ministerie van EZ zich tot het uiterste inspannen om tot een structurele oplossing te komen.''


FNV enthousiast


Albert Kuiper, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten: “We hebben hier samen met de werknemers hard voor geknokt en zijn zeer verheugd. Hierdoor behouden 460 mensen hun baan bij Aldel en zijn in totaal ruim 800 banen in Delfzijl gered.”

 

De toekomst van Aldel hing aan een zijden draadje door de te hoge stroomtarieven in Nederland. Bijna 30 procent hoger dan in Duitsland. Dankzij een overbruggingskrediet (lening van de overheid) kan het bedrijf door. Kuiper: “Ook zullen structurele maatregelen worden genomen, zoals het verlagen van de energierekening, waardoor we een gelijke concurrentiepositie als Duitsland krijgen. Ook andere bedrijven in Nederland zullen van deze structurele maatregelen profiteren.”


De laatste weken vroeg FNV Bondgenoten geregeld aandacht voor de problemen bij Aldel. Kuiper: “We hebben de zaak aangekaart bij gemeente, provincie en minister Kamp. Samen met werknemers hebben we gekokt voor het behoud van de werkgelegenheid en dat is nu gelukt! Het is jammer dat de werknemers zolang in onzekerheid hebben gezeten, maar we zijn blij dat nu door alle partijen wordt samengewerkt aan een definitief plan. Ik heb vertrouwen in de toekomst van Aldel.”


FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Studenten voorzien Groninger organisaties in Digital Society Hub van bedrijfskundig advies
 

Liefst acht bedrijven kregen afgelopen week een kant-en-klaar advies voorgeschoteld van de eerste en tweedejaars studenten van de opleiding Bedrijfskunde in drie jaar. De afgelopen weken was er intensieve samenwerking tussen de studenten, de opdrachtgevers en de docenten van de Hanzehogeschool, die de groepen begeleiden en dat resulteerde in een optocht van presentaties deze week in de Digital Society Hub, de werkplaats van de Hanzehogeschool waar studenten en bedrijven bijeen komen.

 


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Honderden bezoekers nemen tijdens Dag van de Bouw kijkje bij opstelterrein De Vork
 

Honderden bezoekers hebben afgelopen weekend tijdens de Dag van de Bouw een kijkje genomen op het nieuwe opstelterrein De Vork bij Haren. Het immense treinemplacement in aanbouw was opengesteld voor het publiek. Ze kregen dus een uniek kijkje.


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Welke Groningse onderneming wint de Diversiteitsprijs 2019? Meld u aan!
 

De Diversiteitsprijs - waar een bedrag van 2500 euro aan verbinden is - beloont een Groningse werkgever die zich actief inzet voor diversiteit op de werkvloer.  We willen met deze Diversiteitsprijs zo veel mogelijk ondernemers en instellingen inspireren om goede Groningse voorbeelden te volgen en samen kansen te creëren voor iedereen en discriminatie op de arbeidsmarkt bestrijden. In 2018 heeft MartiniZorg de prijs gewonnen.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Vrouwen Groningen Atletiek op weg naar promotie
 

De atletes van Groningen Atletiek krijgen het hoogste niveau weer in het vizier. Na de degradatie vorig jaar kunnen ze zich na afgelopen weekend opmaken voor een promotiewedstrijd. In deze wedstrijd zijn vier plekken te verdienen om volgend jaar mee te mogen doen aan het NK teams. 


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Opnieuw kleurenexplosie in Groninger Museum: werk van Peter Struycken
 

Na een druk bezochte expositie van werken van de wereldberoemde glaskunstenaar Chihuly komt er nu een tentoonstelling in het Groninger Museum die opnieuw zorgt voor een kleurenexplosie. Deze keer zelfs in combinatie met (moderne) muziek. Het betreft werk van de abstracte Nederlandse beeldend kunstenaar Peter Struycken (80).


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Bouw woningen Kempkensberg officieel van start
 

Afgelopen vrijdag werd door wethouder Roeland van der Schaaf het officiële startsein gegeven voor de start van het nieuwbouwproject Kempkensberg. Grenzend aan de stadstuin van DUO zullen twee appartementencomplexen verrijzen. 


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool