Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws maandag 7 oktober 2013 | 9:55
 
Femke Halsema genoemd als burgemeester van Groningen. En ook veel andere suggesties via de GIC.
 

Femke Halsema is genoemd als burgemeester van Groningen. Dat zou een interessante oplossing kunnen zijn, want het zou de eerste keer zijn dat een vrouw burgemeester van Groningen wordt. Haar naam werd genoemd door een van de lezers van de GIC, na onze oproep of mensen suggesties hebben voor geschikte kandidaten. Wat vindt u? Zou Femke Halsema geschikt zijn? Of heeft u nog andere suggesties?? Laat het hieronder weten aan de GIC, via Facebook of Twitter!!!


» lees verder
 
 
Nieuws maandag 7 oktober 2013 | 9:21
 
Groot inspiratiefestival in Groningen voor mensen met ideeën en toekomstplannen voor Stad
 

Het verbindende thema tussen alle podia: de toekomst van Groningen! De komende weken werken tal van uiteenlopende individuen, groeperingen en instellingen aan een inspirerende bijdrage voor Let’s Gro

 

. Ook publicitair volgt deze herfst een offensief met als doel een bruisend festival dat de stad volop nieuwe ideeën zal opleveren. De website www.letsgro.nl is inmiddels online en wordt regelmatig voorzien van nieuwe informatie en programma’s.


» lees verder
 
 
Nieuws zondag 6 oktober 2013 | 17:29
 
Redding Aldel betekent behoud zeer groot aantal banen voor Delfzijl en overige Eemsdelta
 

Indien Provinciale Staten van Groningen ermee instemmen, krijgt aluminiumproducent Aldel in Delfzijl een overbruggingskrediet ter grootte van 7 miljoen euro. Met het verstrekken van dit kortlopende krediet is de bedrijfscontinuïteit van het in zwaar weer verkerende bedrijf voor de komende periode veilig gesteld. De drie partijen, Aldel, ministerie van Economische Zaken en provincie Groningen hebben overeenstemming over het krediet dat in gedeelten aan het bedrijf betaalbaar wordt gesteld.. De leden van Provinciale Staten in Groningen moeten zich volgende week nog uitspreken over het voorstel van het overbruggingskrediet.

 

De afgelopen weken hebben het ministerie van Economische Zaken, provincie Groningen en Aldel naarstig gezocht naar een oplossing voor het verschil in elektriciteitsprijs tussen Duitsland en Nederland. De goedkopere Duitse stroom ondermijnt de concurrentiepositie van Aldel. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 18 september kondigde minister Kamp aan dat hij per 1 januari 2014 een korting van 90 procent wil invoeren op de transportkosten die bedrijven betalen voor elektriciteit.

 

De oplossing voor het verschil in de basisprijs voor elektriciteit van Nederlandse en Duitse stroomprijzen wordt gezocht in het aanleggen van een directe elektriciteitslijn tussen Aldel en Duitsland. Het bedrijf Aldel en haar aandeelhouder hebben samen met het ministerie van Economische Zaken gesprekken gevoerd over de financiering van de stroomkabel en het lange termijn perspectief van Aldel. Deze besprekingen zijn nog niet afgerond. De komende maanden worden benut om de financiële, juridische en vergunning technische aspecten voor de aanleg van de kabel uit te werken en om tot een structureel perspectief voor de toekomst van het bedrijf te komen.

 

Gedeputeerde Economie van de provincie Groningen, Yvonne van Mastrigt, zegt: ' Het bedrijf en de werknemers van Aldel krijgen met deze tussenstap weer  lucht. Het belang van  het behoud van werkgelegenheid in onze regio staat pal voorop. Met het verstrekken van het kortlopende krediet scheppen wij een voorwaarde om te komen tot een structureler perspectief. En dat is dus in het belang van iedereen die hierbij betrokken is. Ik heb er vertrouwen in dat Aldel en het ministerie van EZ zich tot het uiterste inspannen om tot een structurele oplossing te komen.''


FNV enthousiast


Albert Kuiper, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten: “We hebben hier samen met de werknemers hard voor geknokt en zijn zeer verheugd. Hierdoor behouden 460 mensen hun baan bij Aldel en zijn in totaal ruim 800 banen in Delfzijl gered.”

 

De toekomst van Aldel hing aan een zijden draadje door de te hoge stroomtarieven in Nederland. Bijna 30 procent hoger dan in Duitsland. Dankzij een overbruggingskrediet (lening van de overheid) kan het bedrijf door. Kuiper: “Ook zullen structurele maatregelen worden genomen, zoals het verlagen van de energierekening, waardoor we een gelijke concurrentiepositie als Duitsland krijgen. Ook andere bedrijven in Nederland zullen van deze structurele maatregelen profiteren.”


De laatste weken vroeg FNV Bondgenoten geregeld aandacht voor de problemen bij Aldel. Kuiper: “We hebben de zaak aangekaart bij gemeente, provincie en minister Kamp. Samen met werknemers hebben we gekokt voor het behoud van de werkgelegenheid en dat is nu gelukt! Het is jammer dat de werknemers zolang in onzekerheid hebben gezeten, maar we zijn blij dat nu door alle partijen wordt samengewerkt aan een definitief plan. Ik heb vertrouwen in de toekomst van Aldel.”


FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningen Digital Business Centre: aandacht voor ‘duizelingwekkende digitale ontwikkelingen’
 

In Groningen heeft het een jaar geleden opgerichte ‘Groningen Digital Business Centre (GDBC)’ voor de tweede keer een opmerkelijk evenement georganiseerd. Het GDBC is een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Vijf vijvers Hora Siccamasingel vanaf 26 november baggervrij gemaakt
 

Alle vijf vijvers aan de Hora Siccamasingel in De Wijert worden vanaf 26 november gebaggerd. Aanleiding hiervoor is de verplichting van Aanpak Ring Zuid om de noordelijkste van de vijf vijvers meer geschikt te maken voor vleermuizen. Waterschap Hunze en Aa’s, de beheerder van de vijvers, voert de werkzaamheden uit.

 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Northern Times en RUG lanceren Econ 050: Engelstalige podcast over noordelijke economie
 

The Northern Times en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit lanceren vrijdagmiddag onder de titel ‘Econ 050’ een Engelstalige podcast. In elke aflevering staat een voor de noordelijke economie belangrijk onderwerp centraal Northern Times-journaliste Traci White gaat daarover in gesprek met een expert van de FEB.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Abiant Uitzendgroep stopt na 11 jaar definitief als hoofdsponsor van Lycurgus Volleybal
 

Aan het einde van het lopende seizoen neemt Abiant Uitzendgroep na ruim 11 jaar afscheid als hoofdsponsor van de Groningse volleybalclub Lycurgus. Abiant geeft aan volgend jaar een andere invulling aan haar sponsorbeleid te willen geven. De uitzendgroep blijft wel als subsponsor verbonden aan de club. Lycurgus is inmiddels druk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Theaterfestival Jonge Harten dit jaar 'herkenbaar en ongemakkelijk'
 

Prachtige theatervoorstellingen die een antwoord geven op je meest intieme en persoonlijke levensvragen. Dat is de 2018-editie van het theaterfestival Jonge Harten, met tientallen voorstellingen op soms bijzondere plekken, in een notendop.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Thuis Nieuwbouwmakelaars maakt woondromen werkelijkheid op Nieuwbouw / Verbouw XL Beurs!
 

Droom jij van meer ruimte, wonen aan het water, juiste het stadse wonen of van heel veel groen? Kom een stap dichterbij jouw droom tijdens deze Nieuwbouw / Verbouw XL Beurs op 16, 17, 18 november aanstaande in MartiniPlaza. Thuis Nieuwbouwmakelaars vertelt je graag persoonlijk alles over de lopende én toekomstige nieuwbouwplannen. Maak jouw woondroom werkelijkheid! 


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool