Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws maandag 30 september 2013 | 10:11
 
Damesvoetbal-wedstrijd in Groningen stil gelegd na bloot het veld op rennende studenten Forward
 

» lees verder
 
 
Nieuws maandag 30 september 2013 | 10:37
 
Nieuwe wijk Meerstad tegen een prachtige blauwe lucht
 

Dit is de nieuwe wijk Meerstad in Groningen. Er begint nu schot te komen in verkoop van de kavels. Steeds meer Stadjers kopen een kavel in deze wijk, die de voordelen van het landelijke leven, met natuur en water, combineert met een zeer gunstige ligging vlakbij Groningen. Afgelopen zaterdag was er een open dag. De foto is van Koos Boertjens. Meer fraaie luchtfoto’s van Koos Boertjens op de website: www.groningenvanboven.nl


» lees verder
 
 
Nieuws zondag 29 september 2013 | 13:10
 
Pleidooi voor schaderegeling na aardbevingen Noord-Groningen in open brief aan NAM
 

'NAM, laat particuliere huiseigenaren niet in de kou staan'

“De aardbeving van 4 september in Noord-Groningen zal zeker de laatste niet zijn. Minister Kamp belooft de woningmarkt te monitoren en de commissie Meijer reist door het gebied. Er lijkt volop aandacht voor veiligheidsaspecten en schadeherstel. De laatste dagen werd bekend dat de NAM de eerste woning heeft opgekocht en overweegt meer woningen te kopen na een financiële en maatschappelijke afweging.

 


Wij vragen aandacht voor de structurele huidige effecten op de koopwoningmarkt. Wij stellen een proactieve aanpak voor die alle bewoners van het getroffen gebied gaat helpen.

 


Niet afwachten en per aardbeving reageren, het gebied een aantal voordelen geven waardoor het voor de huidige huiseigenaren en ook voor nieuwe kopers aantrekkelijker wordt om in het “aardbevingsgebied” te wonen en in hun woning te investeren. Dit alles onder het motto van Cruijff: “ieder nadeel heb z’n voordeel”. Onze aanpak kent drie pijlers.

 


Vrijstelling OZB belasting

 


De eerste pijler is het vrijstellen van de OZB belasting voor de komende 3 jaren. Waarom? Vooral om de eigenaar bewoners een steuntje in de rug te geven. Het is niet niks als je bezit plotseling allerlei bevingen moet doorstaan die worden veroorzaakt door gaswinning welke noodzakelijk is om de economie van Nederland draaiende te houden. Daar mag best wat tegenover staan.

 


Een overigens praktische bijkomende reden voor deze maatregel. Ondanks dat minister Kamp roept dat de bevingen geen effect op de huizenprijzen heeft, gaan volgend jaar veel woningeigenaren in het aardbevingsgebied bezwaar aantekenen tegen de WOZ waarde van hun woning. In ieder geval zal dat zorgen voor veel werk voor taxateurs en veel negatieve publiciteit.

 


Aantrekkelijke woningverbeteringshypotheek.

 


De tweede pijler is het aantrekkelijker maken van het investeren in woningen. Dit realiseren we door via het aardbevingsfonds een aantrekkelijke woningverbeteringshypotheek aan te bieden. Deze hypotheek houdt in een rentekorting van 3% en is de eerste 3 jaren rentevrij voor een hypotheekbedrag van maximaal €50.000,- . Het voordeel voor eigenaar/bewoner komt hiermee de eerste drie jaar bruto op circa € 2.500,- per jaar en daarna bruto op€1.500,- per jaar. De investeringshypotheek kan gebruikt worden om de woning op te knappen of energiemaatregelen uit te voeren.

 


Inkoopcorporatie

 


De derde pijler is een bodem in de woningmarkt aan te brengen door een prijsgarantie. Een via het aardbevingsfonds gefinancierde inkoopcorporatie garandeert woningen tot € 250.000,- op te kopen voor 80% van de (WOZ) waarde. Hiermee wordt een belangrijke zekerheid aan de huidige en toekomstige woningeigenaren aan het gebied gegeven. De inkoopcorporatie kan de woning als huur- of koopwoning terug in de markt zetten. Voor woningen tot € 195.000,- kan via een regeling gebaseerd op het systeem van Ik Bouw Betaalbaar van Adri Duyvesteijn, woningen bereikbaar worden gemaakt als koopwoning voor mensen met een inkomen tot € 40.000,-.

 


Betaalbaar

 


Met deze structurele aanpak wordt bereikt dat Noord Groningen aantrekkelijk blijft om te wonen. Dat is goed voor het gebied, voor alle inwoners en ook voor de lokale werkgelegenheid. Maar vooral is het goed voor Nederland en de NAM omdat die zo duurzaam draagvlak voor gaswinning behouden. Toegegeven de OZB vrijstelling kost geld, maar ook dat valt best te overzien. Wij schatten in dat het gaat om een bedrag van circa 1 miljoen euro per jaar. De verbeteringshypotheek en de inkoopregeling hebben een groot revolverend karakter, het geld komt uiteindelijk grotendeels weer terug. In verhouding tot de opbrengsten gaat het hier om een schijntje."

 


Deze open brief is geschreven door Maarten Noordhoff  en Gosé Posthumus ; zij zijn als adviseur Volkshuisvesting en Ruimtelijke ontwikkeling werkzaam in Noord-Nederland en hebben dit voorstel eerder aan de commissie Meijer aangeboden.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Nieuwe, schone boot voor Rondvaartbedrijf Kool
 

Rondvaartbedrijf Kool uit de stad Groningen gaat een nieuwe, open rondvaartboot bouwen. De nieuwe boot stoot 25 procent minder CO2 uit en kan zonder problemen onder alle bruggen door.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Deel Herewegviaduct is niet meer…; Komend weekend laatste loodjes
 

Het is snel gegaan met de werkzaamheden aan het viaduct over de Hereweg in Groningen. De afgelopen twee weekenden heeft Combinatie Herepoort grote stappen gezet in de sloop van het zuidelijke deel van het viaduct over de Hereweg. Komend weekend worden de laatste werkzaamheden rond de sloop van het viaduct uitgevoerd. (Foto boven: Raymond Bos).


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Diversiteitsprijs 2019: 2500 euro voor Gronings bedrijf dat zich inzet voor diversiteit op de werkvloer
 

Kent u een bedrijf dat zich er voor inzet dat er sprake is van diversiteit op de werkvloer? Of heeft u zelf zo’n bedrijf? Tip dan de jury, of geef u op voor de Diversiteitsprijs 2019.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Donar begint aan opbouwen nieuwe selectie
 

Met het aantrekken van Leon Williams is Donar min of meer begonnen aan het opbouwen van de nieuwe selectie, nadat recent bekend werd dat van vrijwel de gehele spelersgroep van het afgelopen seizoen afscheid genomen wordt. Williams is Nederlands international en komt over van Den Helder waar hij sinds januari speelde.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Daan Roosegaarde in Groninger Museum
 

In het Groninger Museum is sinds afgelopen weekend de expositie Daan Roosegaarde – Presence’ te zien, het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Tropische hitte? Studentes in Groningen zitten er niet mee
 

Gewoon genieten in een soort badkuip. Zo brachten deze studenten aan de Reitemakersrijge deze tropische dag op 25 juni 2019 door. Maar ook elders in de stad Groningen maakten mensen er het beste van.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool