Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws maandag 30 september 2013 | 10:11
 
Damesvoetbal-wedstrijd in Groningen stil gelegd na bloot het veld op rennende studenten Forward
 

» lees verder
 
 
Nieuws maandag 30 september 2013 | 10:37
 
Nieuwe wijk Meerstad tegen een prachtige blauwe lucht
 

Dit is de nieuwe wijk Meerstad in Groningen. Er begint nu schot te komen in verkoop van de kavels. Steeds meer Stadjers kopen een kavel in deze wijk, die de voordelen van het landelijke leven, met natuur en water, combineert met een zeer gunstige ligging vlakbij Groningen. Afgelopen zaterdag was er een open dag. De foto is van Koos Boertjens. Meer fraaie luchtfoto’s van Koos Boertjens op de website: www.groningenvanboven.nl


» lees verder
 
 
Nieuws zondag 29 september 2013 | 13:10
 
Pleidooi voor schaderegeling na aardbevingen Noord-Groningen in open brief aan NAM
 

'NAM, laat particuliere huiseigenaren niet in de kou staan'

“De aardbeving van 4 september in Noord-Groningen zal zeker de laatste niet zijn. Minister Kamp belooft de woningmarkt te monitoren en de commissie Meijer reist door het gebied. Er lijkt volop aandacht voor veiligheidsaspecten en schadeherstel. De laatste dagen werd bekend dat de NAM de eerste woning heeft opgekocht en overweegt meer woningen te kopen na een financiële en maatschappelijke afweging.

 


Wij vragen aandacht voor de structurele huidige effecten op de koopwoningmarkt. Wij stellen een proactieve aanpak voor die alle bewoners van het getroffen gebied gaat helpen.

 


Niet afwachten en per aardbeving reageren, het gebied een aantal voordelen geven waardoor het voor de huidige huiseigenaren en ook voor nieuwe kopers aantrekkelijker wordt om in het “aardbevingsgebied” te wonen en in hun woning te investeren. Dit alles onder het motto van Cruijff: “ieder nadeel heb z’n voordeel”. Onze aanpak kent drie pijlers.

 


Vrijstelling OZB belasting

 


De eerste pijler is het vrijstellen van de OZB belasting voor de komende 3 jaren. Waarom? Vooral om de eigenaar bewoners een steuntje in de rug te geven. Het is niet niks als je bezit plotseling allerlei bevingen moet doorstaan die worden veroorzaakt door gaswinning welke noodzakelijk is om de economie van Nederland draaiende te houden. Daar mag best wat tegenover staan.

 


Een overigens praktische bijkomende reden voor deze maatregel. Ondanks dat minister Kamp roept dat de bevingen geen effect op de huizenprijzen heeft, gaan volgend jaar veel woningeigenaren in het aardbevingsgebied bezwaar aantekenen tegen de WOZ waarde van hun woning. In ieder geval zal dat zorgen voor veel werk voor taxateurs en veel negatieve publiciteit.

 


Aantrekkelijke woningverbeteringshypotheek.

 


De tweede pijler is het aantrekkelijker maken van het investeren in woningen. Dit realiseren we door via het aardbevingsfonds een aantrekkelijke woningverbeteringshypotheek aan te bieden. Deze hypotheek houdt in een rentekorting van 3% en is de eerste 3 jaren rentevrij voor een hypotheekbedrag van maximaal €50.000,- . Het voordeel voor eigenaar/bewoner komt hiermee de eerste drie jaar bruto op circa € 2.500,- per jaar en daarna bruto op€1.500,- per jaar. De investeringshypotheek kan gebruikt worden om de woning op te knappen of energiemaatregelen uit te voeren.

 


Inkoopcorporatie

 


De derde pijler is een bodem in de woningmarkt aan te brengen door een prijsgarantie. Een via het aardbevingsfonds gefinancierde inkoopcorporatie garandeert woningen tot € 250.000,- op te kopen voor 80% van de (WOZ) waarde. Hiermee wordt een belangrijke zekerheid aan de huidige en toekomstige woningeigenaren aan het gebied gegeven. De inkoopcorporatie kan de woning als huur- of koopwoning terug in de markt zetten. Voor woningen tot € 195.000,- kan via een regeling gebaseerd op het systeem van Ik Bouw Betaalbaar van Adri Duyvesteijn, woningen bereikbaar worden gemaakt als koopwoning voor mensen met een inkomen tot € 40.000,-.

 


Betaalbaar

 


Met deze structurele aanpak wordt bereikt dat Noord Groningen aantrekkelijk blijft om te wonen. Dat is goed voor het gebied, voor alle inwoners en ook voor de lokale werkgelegenheid. Maar vooral is het goed voor Nederland en de NAM omdat die zo duurzaam draagvlak voor gaswinning behouden. Toegegeven de OZB vrijstelling kost geld, maar ook dat valt best te overzien. Wij schatten in dat het gaat om een bedrag van circa 1 miljoen euro per jaar. De verbeteringshypotheek en de inkoopregeling hebben een groot revolverend karakter, het geld komt uiteindelijk grotendeels weer terug. In verhouding tot de opbrengsten gaat het hier om een schijntje."

 


Deze open brief is geschreven door Maarten Noordhoff  en Gosé Posthumus ; zij zijn als adviseur Volkshuisvesting en Ruimtelijke ontwikkeling werkzaam in Noord-Nederland en hebben dit voorstel eerder aan de commissie Meijer aangeboden.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningen Digital Business Centre: aandacht voor ‘duizelingwekkende digitale ontwikkelingen’
 

In Groningen heeft het een jaar geleden opgerichte ‘Groningen Digital Business Centre (GDBC)’ voor de tweede keer een opmerkelijk evenement georganiseerd. Het GDBC is een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Vijf vijvers Hora Siccamasingel vanaf 26 november baggervrij gemaakt
 

Alle vijf vijvers aan de Hora Siccamasingel in De Wijert worden vanaf 26 november gebaggerd. Aanleiding hiervoor is de verplichting van Aanpak Ring Zuid om de noordelijkste van de vijf vijvers meer geschikt te maken voor vleermuizen. Waterschap Hunze en Aa’s, de beheerder van de vijvers, voert de werkzaamheden uit.

 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Groningen Airport Eelde: belangstelling voor 'hubs' München en Kopenhagen valt tegen
 

De provincie Groningen wil mogelijk afzien van een miljoenen-investering in Groningen Airport Eelde wanneer lijnverbindingen met belangrijke overstapplaatsen Kopenhagen en München vervallen. Dagelijkse verbindingen naar de twee overstapplaatsen (“hubs”) worden momenteel onderhouden door vliegbedrijf Nordica, maar deze maatschappij uit Estland is teleurgesteld in de belangstelling voor vluchten vanaf Eelde.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Abiant Uitzendgroep stopt na 11 jaar definitief als hoofdsponsor van Lycurgus Volleybal
 

Aan het einde van het lopende seizoen neemt Abiant Uitzendgroep na ruim 11 jaar afscheid als hoofdsponsor van de Groningse volleybalclub Lycurgus. Abiant geeft aan volgend jaar een andere invulling aan haar sponsorbeleid te willen geven. De uitzendgroep blijft wel als subsponsor verbonden aan de club. Lycurgus is inmiddels druk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Theaterfestival Jonge Harten dit jaar 'herkenbaar en ongemakkelijk'
 

Prachtige theatervoorstellingen die een antwoord geven op je meest intieme en persoonlijke levensvragen. Dat is de 2018-editie van het theaterfestival Jonge Harten, met tientallen voorstellingen op soms bijzondere plekken, in een notendop.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
RUG wil extra verdieping op Bibliotheek Boteringestraat
 

De Rijksuniversiteit Groningen wil een extra verdieping laten bouwen op het dak van het bibliotheekgebouw in de Oude Boteringestraat.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool