Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws vrijdag 27 september 2013 | 10:28
 
COMMENTAAR: Zwaar weer op til voor RTV Noord en OOG TV
 

Met name voor RTV Noord zijn de druiven wel heel erg zuur. Het is namelijk niet zo dat RTV Noord het niet goed doet. Integendeel: deze omroep doet het – journalistiek gezien – in elk geval uitstekend. Bijna zό goed haast dat er voor commerciële bedrijven als het Dagblad van het Noorden steeds lastiger tegen valt te concurreren.


RTV Noord maakt haar ‘waakhondfunctie’ in elk geval helemaal waar, en verkeert nu een beetje in dezelfde positie als die waarin het Nieuwsblad van het Noorden in haar hoogtijdagen verkeerde: niemand kan er omheen, het is het belangrijkste medium van de provincie Groningen.
Tal van persconferenties of gemeenteraadsvergaderingen in Groningen worden nog gevolgd door RTV Noord, waar andere media dat al lang niet meer kunnen bedruipen.


Maar hoe goed, professioneel en waakzaam RTV Noord ook is (soms zelf seen beetje té, en dreigt het gevaar van sensatiezucht):  het is wel een organisatie die grotendeels draait op subsidie. En aangezien er zwaar bezuinigd moet worden, komen ook die bijdragen onder vuur.

 

Gruwelscenario


Deze week kwam er een in de ogen van RTV Noord gruwelscenario naar buiten. Het ging om een idee van het NPO uit Hilversum, om alle regionale omroepen in Nederland op een hoop te vegen, en aan te laten sturen door baasjes uit Hilversum.


De NPO stuurde daartoe een brief naar staatssecretaris Dekker met plannen over samenwerking en integratie van regionale omroepen en de landelijke publieke omroep. Het idee is dat de regionale omroepen volledig integreren in de landelijke publieke omroep.


Eigen alternatief


RTV Noord moet niets hebben van dit plan, maar lijkt wel gecharmeerd van een ander alternatief. Dat is een ‘eigen’ alternatief, van alle regionale omroepen samen.  Het gaat om een plan om bij alle regionale omroepen samen 25 miljoen euro te bezuinigen, door de dertien regionale omroepen te clusteren tot vijf mediabedrijven. “Dan heb je een schaal waarop je op efficiënte wijze fijnmazige journalistiek kunt bedrijven, en daarnaast je identiteit bewaart die ook nodig is om op andere terreinen in het hart van de samenleving te kunnen opereren”.

 

Geen Indian Summer


Het is nog lang niet bekend hoe de overheden reageren op het alternatief van de regionale omroepen. Zeker is dus wel dat het zorgelijke tijden blijven voor de regionale omroep RTV Noord, een situatie die dit bedrijf overigens gemeen heeft met het gros van de Nederlandse bedrijven op dit moment.
Wat de toekomst ook moge brengen: er zal in elk geval een uitkomst moeten zijn waarbij het kind niet met het badwater  wordt weggegooid, daarvoor heeft RTV Noord de afgelopen jaren veel te veel goeds opgebouwd in Groningen.

Maar anderzijds is het ook niet vol te houden dat dit bedrijf zo goed presteert dat alle gras voor de voeten van een particuliere onderneming als het Dagblad van het Noorden wordt weggemaaid. Waarmee beslist niet gezegd is dat problemen bij het Dagblad van het Noorden worden veroorzaakt door concurrentie door de publieke omroep: zeker niet.

 

Het zijn gewoon lastige tijden voor alle media in Nederland, en wie de oplossing weet mag even zijn vinger opsteken.


» lees verder
 
 
Nieuws vrijdag 27 september 2013 | 10:24
 
Middeleeuwse situatie in Groningen in ere hersteld
 

Het geeft een indruk van hoe het in de middeleeuwen geweest moet zijn, met deze weg die in de verte een beetje naar boven loopt, de Hondsrug op. Maar gelukkig is de situatie maar van korte duur: over enkele weken is de straat volledig en zeer fraai heringericht, en kan deze weer honderd jaar vooruit.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Groningen Digital Business Centre: aandacht voor ‘duizelingwekkende digitale ontwikkelingen’
 

In Groningen heeft het een jaar geleden opgerichte ‘Groningen Digital Business Centre (GDBC)’ voor de tweede keer een opmerkelijk evenement georganiseerd. Het GDBC is een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Vijf vijvers Hora Siccamasingel vanaf 26 november baggervrij gemaakt
 

Alle vijf vijvers aan de Hora Siccamasingel in De Wijert worden vanaf 26 november gebaggerd. Aanleiding hiervoor is de verplichting van Aanpak Ring Zuid om de noordelijkste van de vijf vijvers meer geschikt te maken voor vleermuizen. Waterschap Hunze en Aa’s, de beheerder van de vijvers, voert de werkzaamheden uit.

 


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Groningen Airport Eelde: belangstelling voor 'hubs' München en Kopenhagen valt tegen
 

De provincie Groningen wil mogelijk afzien van een miljoenen-investering in Groningen Airport Eelde wanneer lijnverbindingen met belangrijke overstapplaatsen Kopenhagen en München vervallen. Dagelijkse verbindingen naar de twee overstapplaatsen (“hubs”) worden momenteel onderhouden door vliegbedrijf Nordica, maar deze maatschappij uit Estland is teleurgesteld in de belangstelling voor vluchten vanaf Eelde.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Abiant Uitzendgroep stopt na 11 jaar definitief als hoofdsponsor van Lycurgus Volleybal
 

Aan het einde van het lopende seizoen neemt Abiant Uitzendgroep na ruim 11 jaar afscheid als hoofdsponsor van de Groningse volleybalclub Lycurgus. Abiant geeft aan volgend jaar een andere invulling aan haar sponsorbeleid te willen geven. De uitzendgroep blijft wel als subsponsor verbonden aan de club. Lycurgus is inmiddels druk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Theaterfestival Jonge Harten dit jaar 'herkenbaar en ongemakkelijk'
 

Prachtige theatervoorstellingen die een antwoord geven op je meest intieme en persoonlijke levensvragen. Dat is de 2018-editie van het theaterfestival Jonge Harten, met tientallen voorstellingen op soms bijzondere plekken, in een notendop.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
RUG wil extra verdieping op Bibliotheek Boteringestraat
 

De Rijksuniversiteit Groningen wil een extra verdieping laten bouwen op het dak van het bibliotheekgebouw in de Oude Boteringestraat.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool