Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws vrijdag 27 september 2013 | 10:28
 
COMMENTAAR: Zwaar weer op til voor RTV Noord en OOG TV
 

Met name voor RTV Noord zijn de druiven wel heel erg zuur. Het is namelijk niet zo dat RTV Noord het niet goed doet. Integendeel: deze omroep doet het – journalistiek gezien – in elk geval uitstekend. Bijna zό goed haast dat er voor commerciële bedrijven als het Dagblad van het Noorden steeds lastiger tegen valt te concurreren.


RTV Noord maakt haar ‘waakhondfunctie’ in elk geval helemaal waar, en verkeert nu een beetje in dezelfde positie als die waarin het Nieuwsblad van het Noorden in haar hoogtijdagen verkeerde: niemand kan er omheen, het is het belangrijkste medium van de provincie Groningen.
Tal van persconferenties of gemeenteraadsvergaderingen in Groningen worden nog gevolgd door RTV Noord, waar andere media dat al lang niet meer kunnen bedruipen.


Maar hoe goed, professioneel en waakzaam RTV Noord ook is (soms zelf seen beetje té, en dreigt het gevaar van sensatiezucht):  het is wel een organisatie die grotendeels draait op subsidie. En aangezien er zwaar bezuinigd moet worden, komen ook die bijdragen onder vuur.

 

Gruwelscenario


Deze week kwam er een in de ogen van RTV Noord gruwelscenario naar buiten. Het ging om een idee van het NPO uit Hilversum, om alle regionale omroepen in Nederland op een hoop te vegen, en aan te laten sturen door baasjes uit Hilversum.


De NPO stuurde daartoe een brief naar staatssecretaris Dekker met plannen over samenwerking en integratie van regionale omroepen en de landelijke publieke omroep. Het idee is dat de regionale omroepen volledig integreren in de landelijke publieke omroep.


Eigen alternatief


RTV Noord moet niets hebben van dit plan, maar lijkt wel gecharmeerd van een ander alternatief. Dat is een ‘eigen’ alternatief, van alle regionale omroepen samen.  Het gaat om een plan om bij alle regionale omroepen samen 25 miljoen euro te bezuinigen, door de dertien regionale omroepen te clusteren tot vijf mediabedrijven. “Dan heb je een schaal waarop je op efficiënte wijze fijnmazige journalistiek kunt bedrijven, en daarnaast je identiteit bewaart die ook nodig is om op andere terreinen in het hart van de samenleving te kunnen opereren”.

 

Geen Indian Summer


Het is nog lang niet bekend hoe de overheden reageren op het alternatief van de regionale omroepen. Zeker is dus wel dat het zorgelijke tijden blijven voor de regionale omroep RTV Noord, een situatie die dit bedrijf overigens gemeen heeft met het gros van de Nederlandse bedrijven op dit moment.
Wat de toekomst ook moge brengen: er zal in elk geval een uitkomst moeten zijn waarbij het kind niet met het badwater  wordt weggegooid, daarvoor heeft RTV Noord de afgelopen jaren veel te veel goeds opgebouwd in Groningen.

Maar anderzijds is het ook niet vol te houden dat dit bedrijf zo goed presteert dat alle gras voor de voeten van een particuliere onderneming als het Dagblad van het Noorden wordt weggemaaid. Waarmee beslist niet gezegd is dat problemen bij het Dagblad van het Noorden worden veroorzaakt door concurrentie door de publieke omroep: zeker niet.

 

Het zijn gewoon lastige tijden voor alle media in Nederland, en wie de oplossing weet mag even zijn vinger opsteken.


» lees verder
 
 
Nieuws vrijdag 27 september 2013 | 10:24
 
Middeleeuwse situatie in Groningen in ere hersteld
 

Het geeft een indruk van hoe het in de middeleeuwen geweest moet zijn, met deze weg die in de verte een beetje naar boven loopt, de Hondsrug op. Maar gelukkig is de situatie maar van korte duur: over enkele weken is de straat volledig en zeer fraai heringericht, en kan deze weer honderd jaar vooruit.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Digital Office Groningen gaat nieuwe fase in
 

Het Digital Office Groningen (DOG), dat twee jaar geleden werd opgericht om digitale initiatieven in Groningen samen te brengen en nieuwe initiatieven te stimuleren, gaat een nieuwe fase in. Verschillende partijen, waaronder overheid, onderwijs en ondernemers, hebben het stokje overgenomen van ‘DOG-Godfather’ Nick Stevens. Vanaf begin september houden ze elke woensdagochtend een open inloop. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. Lees hier het hele artikel.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Komende zondag bussen in plaats van treinen tussen Groningen-Leeuwarden
 
Komende zondag, 21 juli, rijden er geen treinen tussen Groningen en Leeuwarden. Arriva zet bussen in als vervangend vervoer.
» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Laatste voorbereidingen bij Helperzoomtunnel: nog twee weken tot inschuiven
 

Werklieden zijn vanaf komende maandag twee weken lang dag en nacht in touw om het inschuiven van de Helperzoomtunnel voor te bereiden. Een werkschema van 24 uur per dag is nodig om dat inschuiven nu wel goed te laten verlopen. Dat meldt Aanpak Ring Zuid. 


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Jorinde van Klinken laat het afweten bij junioren EK
 

Op haar eerste onderdeel tijdens het EK atletiek onder 20 jaar heeft Jorinde van Klinken van Groningen Atletiek het pijnlijk af laten weten. De favoriete kwam op het discuswerpen totaal niet uit de verf. In het Zweedse Boras droop ze na drie pogingen af met een vijftiende plaats in de kwalificatie. De beste twaalf plaatsten zich voor de finale.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Veearts Maaike mét veearts Maaike in Groninger Forum
 

Vanaf volgende week donderdag, 25 juli, is de documentaire Veearts Maaike te zien bij het Groninger Forum. De nieuwe film van het prijswinnende duo Musch & Tinbergen toont op indringende wijze hoe ontroerend het samenspel tussen veearts en boeren kan zijn. De uit Loppersum afkomstige Maaike van den Berg - veearts Maaike - is vrijdag 26 juli zelf aanwezig bij de vertoning in het Forum en beantwoordt na afloop vragen uit het publiek.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Komend weekend startsein Zomerstad: zomerprogramma speciaal voor kinderen
 

Deze zomer, tot en met 4 augustus, barst het in de binnenstad van Groningen van de leuke kinderactiviteiten tijdens Zomerstad. Wethouder Chakor geef aankomende zondag om 12.00 uur op de Vismarkt het startsein voor dit zomerse familie-event.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool