Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:10
 
Burgemeester Rodenboog (Loppersum) vindt dat Den Haag problemen Groningers niet erkent
 

De problemen die Groningers ondervinden als gevolg van aardschokken door gaswinning, worden in Den Haag ,,niet erkend''. “In Den Haag denken ze: het is gezeur over een paar bevingen”, zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum in het AD van donderdag.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:07
 
Groninger Bodem Beweging: vraagtekens bij registratie aardbevingen door KNMI
 

De Groninger Bodem Beweging heeft vraagtekens bij de manier waarop het KNMI aardbevingen registreert. Met name kleine bevingen met een omvang van 1 of 1,5 op de Schaal van Richter die overdag plaats vinden, worden door het KNMI nauwelijks gemeten omdat er dan teveel achtergrond ruis is, van bijvoorbeeld vrachtwagens.

 

’s Nachts worden die kleine bevingen wel geregistreerd, omdat het dan rustiger is. Daardoor lijkt het dus alsof er ’s nachts meer bevingen zijn dan overdag, maar dat komt puur door de beperkte meetcapaciteit van het KNMI. Dat stelt de Groninger Bodem Beweging (GBB).
Onlangs ‘bleek dat er in de nacht significant meer aardbevingen zijn dan overdag. Het betreft dan vooral aardbevingen met een magnitude kleiner dan 1.5.’


‘ We hebben deze conclusie direct voorgelegd aan het KNMI die daarop antwoordde dat de oorzaak hiervan gezocht moet worden in een beperkte detectie capaciteit gedurende de dag. Overdag is er namelijk meer achtergrondruis (zoals vrachtwagens e.d.) dan in de nacht. Als we aannemen dat er in werkelijkheid geen verschil mag zitten tussen het aantal bevingen overdag en in de nacht kunnen we hieruit concluderen dat het werkelijk aantal bevingen beduidend hoger ligt dan het KNMI tot nu toe heeft laten optekenen. Oftewel de nauwkeurigheid van registratie laat nog steeds te wensen over.’’


Wellicht kan op basis van deze conclusie het aantal meetpunten door het KNMI worden uitgebreid, aldus de Groninger Bodembeweging. Een goede registratie van bevingen, klein of groot, biedt namelijk waardevolle gegevens voor nader onderzoek naar het voorkomen ervan.

 


De GBB heeft bij het KNMI een vraag uitstaan voor het verkrijgen van de ruwe meetgegevens van alle gasbevingen. Met deze data kan de GBB zelf ook nader onderzoek verrichten naar de processen die zich afspelen drie kilometer diepte.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:04
 
Nu ruim honderd meldingen na beving van Zeerijp van gistermorgen
 

Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Assen waren tot donderdagochtend 115 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving bij het Groningse Zeerijp, woensdagochtend vroeg. Dat meldde de NAM donderdag. De aardschok had een kracht van 2.8 op de schaal van Richter.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
GEM-Tower biedt duurzame energie-oplossing voor festivals
 

Een hybride en uitklapbare toren met een windmolen, zonnepanelen en een batterij. Dat is de GEM-Tower, die wordt ingezet om festivals duurzamer te maken. De toren wordt tijdens Eurosonic Noorderslag gepresenteerd.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Zondag tot ’s middags twee uur geen treinen tussen Stad, Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool
 

Wie in de nacht van zaterdag op zondag en zondagmorgen met de trein in het Noorden wil reizen moet er rekening mee houden dat een aantal treinen van Arriva dan uitvalt. Maar wel rijden er bussen. Het betreft Arriva-treinen vanaf het Hoofdstation in Groningen naar Leeuwarden, Roodeschool en Delfzijl. Dat meldt Groningen Bereikbaar.


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Eurosonic: 40.000 bezoekers en miljoenimpuls economie Groningen
 
 
 
 
 
Sport
 
Donar ondanks nederlaag naar halve bekerfinale
 

De basketballers van Donar hebben donderdagavond de halve bekerfinale bereikt. Dat gebeurde met een 76-65 nederlaag tegen New Heroes Den Bosch. Donar had de heenwedstrijd maandagavond al ruimschoots met 87-44 gewonnen, waardoor de Groningers op basis van die wedstrijd zich kunnen opmaken voor de volgende horde in de bekerstrijd. De tegenstander is nog niet bekend.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Familiedag in Groninger Museum: gratis entree voor inwoners Beijum
 

In het Groninger Museum vindt zondag 17 februari een familiedag plaats, speciaal voor inwoners van de Groningse wijk Beijum.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Waterbedrijf waarschuwt voor bevroren waterleidingen
 

Het Waterbedrijf Groningen waarschuwt voor bevroren waterleidingen als gevolg van de kou. Bevroren leidingen zijn een onnodige kostenpost en bovendien ook nog eens te voorkomen, aldus het waterbedrijf.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool