Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:10
 
Burgemeester Rodenboog (Loppersum) vindt dat Den Haag problemen Groningers niet erkent
 

De problemen die Groningers ondervinden als gevolg van aardschokken door gaswinning, worden in Den Haag ,,niet erkend''. “In Den Haag denken ze: het is gezeur over een paar bevingen”, zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum in het AD van donderdag.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:07
 
Groninger Bodem Beweging: vraagtekens bij registratie aardbevingen door KNMI
 

De Groninger Bodem Beweging heeft vraagtekens bij de manier waarop het KNMI aardbevingen registreert. Met name kleine bevingen met een omvang van 1 of 1,5 op de Schaal van Richter die overdag plaats vinden, worden door het KNMI nauwelijks gemeten omdat er dan teveel achtergrond ruis is, van bijvoorbeeld vrachtwagens.

 

’s Nachts worden die kleine bevingen wel geregistreerd, omdat het dan rustiger is. Daardoor lijkt het dus alsof er ’s nachts meer bevingen zijn dan overdag, maar dat komt puur door de beperkte meetcapaciteit van het KNMI. Dat stelt de Groninger Bodem Beweging (GBB).
Onlangs ‘bleek dat er in de nacht significant meer aardbevingen zijn dan overdag. Het betreft dan vooral aardbevingen met een magnitude kleiner dan 1.5.’


‘ We hebben deze conclusie direct voorgelegd aan het KNMI die daarop antwoordde dat de oorzaak hiervan gezocht moet worden in een beperkte detectie capaciteit gedurende de dag. Overdag is er namelijk meer achtergrondruis (zoals vrachtwagens e.d.) dan in de nacht. Als we aannemen dat er in werkelijkheid geen verschil mag zitten tussen het aantal bevingen overdag en in de nacht kunnen we hieruit concluderen dat het werkelijk aantal bevingen beduidend hoger ligt dan het KNMI tot nu toe heeft laten optekenen. Oftewel de nauwkeurigheid van registratie laat nog steeds te wensen over.’’


Wellicht kan op basis van deze conclusie het aantal meetpunten door het KNMI worden uitgebreid, aldus de Groninger Bodembeweging. Een goede registratie van bevingen, klein of groot, biedt namelijk waardevolle gegevens voor nader onderzoek naar het voorkomen ervan.

 


De GBB heeft bij het KNMI een vraag uitstaan voor het verkrijgen van de ruwe meetgegevens van alle gasbevingen. Met deze data kan de GBB zelf ook nader onderzoek verrichten naar de processen die zich afspelen drie kilometer diepte.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:04
 
Nu ruim honderd meldingen na beving van Zeerijp van gistermorgen
 

Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Assen waren tot donderdagochtend 115 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving bij het Groningse Zeerijp, woensdagochtend vroeg. Dat meldde de NAM donderdag. De aardschok had een kracht van 2.8 op de schaal van Richter.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Werkfestival groot succes
 

Het Werkfestival, eind oktober op het Suikerunieterrein in Groningen, was een groot succes. Het festival heeft sowieso 95 mensen aan een baan geholpen.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Combinatie Herepoort test sterkte van funderingspalen voor verdiepte ligging
 

Combinatie Herepoort is bij de H.L. Wichersstraat en de Kempkensberg bezig met het plaatsen van twaalf proefpalen als voorbereiding op de bouw van de verdiepte ligging. Daarbij wordt gemeten hoeveel opwaartse druk de palen aankunnen. De uitkomsten worden gebruikt bij het maken van het uitvoeringsplan. Het onderzoek duurt tot 23 november.


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Bedrijfsleven: ‘Groningen moet koers van afgelopen jaren voort zetten’
 

‘Het gaat ontzettend goed met Nederland, en ook met de stad Groningen. Mede dankzij het gevoerde beleid gaat het nu economisch voorspoedig in Groningen. Laten we daarom doorgaan op deze weg, en een aantal mooie ontwikkelingen nog verder uitbouwen’. Daarvoor pleit het gezamenlijke Groningse bedrijfsleven.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Donar zet belangrijke stap; 89-83 winst op Karisyaka
 

De basketballers van Donar zijn nog één zege verwijderd van de tweede ronde in de strijd om de FIBA Europe Cup. Donar speelde woensdagavond in MartiniPlaza een uitstekende wedstrijd en versloeg in de slotfase het Turkse Pinar Karisyaka uiteindelijk met 89-83. De thuisploeg keek lange tijd tegen een achterstand aan, maar besliste de wedstrijd ruim veertig seconden voor tijd.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Hoofdingang Martinikerk wordt weer in gebruik genomen
 

De monumentale hoofdingang van de Martinikerk wordt weer voor publiek geopend. Deze hoofdingang van de kerk was de afgelopen drie decennia niet in gebruik. Met deze verandering wordt de entree van de eeuwenoude Martinikerk weer net zoals dit honderden jaren het geval was.

 


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Aanleg Helperpark gestart
 

Midden in het Europapark, langs de westelijke oever van het Winschoterdiep, wordt komend jaar het Helperpark aangelegd. De verwachting is dat het park over een jaar klaar is.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool