Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:10
 
Burgemeester Rodenboog (Loppersum) vindt dat Den Haag problemen Groningers niet erkent
 

De problemen die Groningers ondervinden als gevolg van aardschokken door gaswinning, worden in Den Haag ,,niet erkend''. “In Den Haag denken ze: het is gezeur over een paar bevingen”, zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum in het AD van donderdag.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:07
 
Groninger Bodem Beweging: vraagtekens bij registratie aardbevingen door KNMI
 

De Groninger Bodem Beweging heeft vraagtekens bij de manier waarop het KNMI aardbevingen registreert. Met name kleine bevingen met een omvang van 1 of 1,5 op de Schaal van Richter die overdag plaats vinden, worden door het KNMI nauwelijks gemeten omdat er dan teveel achtergrond ruis is, van bijvoorbeeld vrachtwagens.

 

’s Nachts worden die kleine bevingen wel geregistreerd, omdat het dan rustiger is. Daardoor lijkt het dus alsof er ’s nachts meer bevingen zijn dan overdag, maar dat komt puur door de beperkte meetcapaciteit van het KNMI. Dat stelt de Groninger Bodem Beweging (GBB).
Onlangs ‘bleek dat er in de nacht significant meer aardbevingen zijn dan overdag. Het betreft dan vooral aardbevingen met een magnitude kleiner dan 1.5.’


‘ We hebben deze conclusie direct voorgelegd aan het KNMI die daarop antwoordde dat de oorzaak hiervan gezocht moet worden in een beperkte detectie capaciteit gedurende de dag. Overdag is er namelijk meer achtergrondruis (zoals vrachtwagens e.d.) dan in de nacht. Als we aannemen dat er in werkelijkheid geen verschil mag zitten tussen het aantal bevingen overdag en in de nacht kunnen we hieruit concluderen dat het werkelijk aantal bevingen beduidend hoger ligt dan het KNMI tot nu toe heeft laten optekenen. Oftewel de nauwkeurigheid van registratie laat nog steeds te wensen over.’’


Wellicht kan op basis van deze conclusie het aantal meetpunten door het KNMI worden uitgebreid, aldus de Groninger Bodembeweging. Een goede registratie van bevingen, klein of groot, biedt namelijk waardevolle gegevens voor nader onderzoek naar het voorkomen ervan.

 


De GBB heeft bij het KNMI een vraag uitstaan voor het verkrijgen van de ruwe meetgegevens van alle gasbevingen. Met deze data kan de GBB zelf ook nader onderzoek verrichten naar de processen die zich afspelen drie kilometer diepte.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 5 september 2013 | 11:04
 
Nu ruim honderd meldingen na beving van Zeerijp van gistermorgen
 

Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Assen waren tot donderdagochtend 115 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving bij het Groningse Zeerijp, woensdagochtend vroeg. Dat meldde de NAM donderdag. De aardschok had een kracht van 2.8 op de schaal van Richter.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Nieuwe, schone boot voor Rondvaartbedrijf Kool
 

Rondvaartbedrijf Kool uit de stad Groningen gaat een nieuwe, open rondvaartboot bouwen. De nieuwe boot stoot 25 procent minder CO2 uit en kan zonder problemen onder alle bruggen door.


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Deel Herewegviaduct is niet meer…; Komend weekend laatste loodjes
 

Het is snel gegaan met de werkzaamheden aan het viaduct over de Hereweg in Groningen. De afgelopen twee weekenden heeft Combinatie Herepoort grote stappen gezet in de sloop van het zuidelijke deel van het viaduct over de Hereweg. Komend weekend worden de laatste werkzaamheden rond de sloop van het viaduct uitgevoerd. (Foto boven: Raymond Bos).


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Diversiteitsprijs 2019: 2500 euro voor Gronings bedrijf dat zich inzet voor diversiteit op de werkvloer
 

Kent u een bedrijf dat zich er voor inzet dat er sprake is van diversiteit op de werkvloer? Of heeft u zelf zo’n bedrijf? Tip dan de jury, of geef u op voor de Diversiteitsprijs 2019.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Henk Grol knokt zich naar brons op EK
 

Judoka Henk Grol heeft tijdens de Europese kampioenschappen in Minsk brons veroverd in de klasse boven de 100 kilogram. Het gebeurde wel weer op een manier die we kennen van Grol. Hij raakte in de strijd om het brons geblesseerd. Een bilspier zorgde voor ongemak, waardoor de Veendammer in de laatste 40 seconden hinkend het duel over de streep moest trekken.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Daan Roosegaarde in Groninger Museum
 

In het Groninger Museum is sinds afgelopen weekend de expositie Daan Roosegaarde – Presence’ te zien, het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Tropische hitte? Studentes in Groningen zitten er niet mee
 

Gewoon genieten in een soort badkuip. Zo brachten deze studenten aan de Reitemakersrijge deze tropische dag op 25 juni 2019 door. Maar ook elders in de stad Groningen maakten mensen er het beste van.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2019 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool