Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie .
 
  GIC Luncheditie  
 
   
   
Ga direct naar de website Stuur door
 
 
 
 
Nieuws donderdag 29 augustus 2013 | 10:24
 
Forse impulsen in haven Lauwersoog: toerisme en visserij kunnen verder groeien
 

In januari van dit jaar is Harm Post aangesteld als interim-directeur van de Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog (EHL). De aandeelhouders van de EHL gaven hem opdracht om samen met de ondernemers een toekomstplan voor de haven op te stellen. Deze week heeft Harm Post de ‘Ontwikkelingsvisie Haven Lauwersoog 2020’ gepresenteerd aan betrokken ondernemers.

 

Ontwikkelingsvisie


In de visie wordt ingegaan op het financiële perspectief, de organisatie en de ontwikkeling van de haven. In de toekomst krijgen de visserij en het toerisme elk een eigen plek in de haven, waardoor er voor beide functies meer ruimte ontstaat voor groei. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de verduurzaming van de haven. Een duurzaam profiel past bij een haven die tussen de natuurgebieden Waddenzee en Lauwersmeer ligt ingeklemd. Bovendien levert verduurzaming zakelijke voordelen op. Ook dat laatste is niet onbelangrijk, want de exploitatie van de EHL moet worden verbeterd om winstgevend te kunnen worden. In dat kader zal ook de organisatie van de EHL verder worden geprofessionaliseerd.

 

Plannen


Bij de ontwikkelingsvisie is een schetsontwerp van de toekomstige haven gevoegd. Dit ontwerp is in samenspraak met de vissers, de bedrijven en andere belanghebbenden opgesteld. In het schetsontwerp zijn alle plannen weergegeven die op dit moment bekend zijn. Sommige van die plannen zijn al heel concreet, zo wordt volgend jaar gestart met de ontwikkeling van extra kade en een garnalencentrum. Andere plannen moeten daarentegen nog worden getoetst op haalbaarheid en draagvlak. 

Besluitvorming


Na de presentatie aan de betrokken ondernemers, is de toekomstvisie voorgelegd aan de Raad van Commissarissen van de EHL. De commissarissen hebben hun waardering uitgesproken voor de samenwerking tussen de ondernemers en de EHL met betrekking tot de visie. Zij hebben Harm Post ‘groen licht’ gegeven om de plannen voor te leggen aan de aandeelhouders.

PROLoog


Voor de realisatie van de plannen zal de EHL nauw samenwerken met de provincie Groningen en de gemeente De Marne. De provincie en de gemeente werken samen aan het ‘Plan voor Regie en Ruimtelijke Ontwikkeling Lauwersoog’ (PROLoog). Een deel van het geld dat de provincie voor dit plan beschikbaar heeft gesteld, kan worden geïnvesteerd in de haven.

 


Interim-directeur


De inzet van Harm Post als interim-directeur van de EHL is met een half jaar verlengd. Hij zal dit combineren met zijn functie als directeur van Groningen Seaports. In deze periode wordt begonnen met de uitwerking van de visie. De visie en de plannen die daar de komende jaren uit voortvloeien dragen bij aan het doel van de EHL: een moderne haven die een factor van belang vormt in de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio.


» lees verder
 
 
Nieuws donderdag 29 augustus 2013 | 10:15
 
Grote fotomanifestatie Noorderlicht start zaterdag op fabrieksterrein Suikerunie Groningen
 

Zaterdag a.s. opent Noorderlicht haar XXe Internationale Fotomanifestatie op het voormalig fabrieksterrein van de Suikerunie te Groningen. De oude fabriek en het omliggende gebied vormen van 1 september t/m 13 oktober het decor voor foto-exposities van internationale fotografen.

 

De opening, in de vorm van een mini-festival met muziek, poëzie en ludieke performances zoals een concert in de schoorsteen, wordt georganiseerd in samenwerking met evenementenbureau De Puddingfabriek. De opening is dit jaar ook voor publiek gratis toegankelijk en is inmiddels 'uitverkocht'. Er worden 600 bezoekers verwacht.

 

Directeur Ton Broekhuis: “Iedereen die deze locatie bezoekt, staat versteld van de uitgestrektheid en het bijzondere karakter van het omliggende gebied. Juist het samengaan van ruige stadsnatuur met restanten van het industriële verleden geven het Suikerfabriekterrein een bijzonder karakter. Wij willen bezoekers van Noorderlicht de kans geven om dit fotogenieke terrein te ontdekken”.

 

De manifestatie vindt plaats van 1 september t/m 13 oktober en is dagelijks geopend van 12-18 uur.


» lees verder
 
 
Nieuws vrijdag 30 augustus 2013 | 10:15
 
Grasveld Ebbingekwartier verandert in openluchtbioscoop
 

De grasweide op het Ebbingekwartier wordt dit weekend weer omgetoverd tot een heuse openluchtbioscoop. Onder de naam ‘Zienemaan en Sterren’ wordt er vanaf vrijdag tot en met zondag iedere avond een film getoond op het grote witte doek. Bezoekers kunnen eigen kleedjes meenemen en wat drinken of eten halen bij een van de aanwezige kraampjes.


» lees verder
 
 
 
De Luncheditie: iedere dag het belangrijkste nieuws per e-mail. Nodig een vriend of collega uit.
 
De nieuwe GIC is gemaakt door iWink - meerdoenmetinternet.nl
 
 

 
 
Innovatie
 
Hoofdingang Martinikerk wordt weer in gebruik genomen
 

De monumentale hoofdingang van de Martinikerk wordt weer voor publiek geopend. Deze hoofdingang van de kerk was de afgelopen drie decennia niet in gebruik. Met deze verandering wordt de entree van de eeuwenoude Martinikerk weer net zoals dit honderden jaren het geval was.

 


» lees verder
 
 
 
 
Bereikbaarheid & Verkeer
 
Noordbaan zuidelijke ringweg twee nachten dicht
 

In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 november (van 22.00 tot 07.00 uur) en in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 november (van 22.00 tot 08.00 uur) is de noordbaan van de zuidelijke ringweg van knooppunt Euvelgunne tot Julianaplein dicht voor alle verkeer.


» lees verder
 
 
 
 
Economie
 
Meer ruimte voor uitstallingen en reclame in winkelstraten Groningen
 

Meer mogelijkheden voor reclame en uitstallingen in de Groningse binnenstraten. Maar wel op zo’n manier dat de veiligheid en leefbaarheid niet worden aangetast. Daarover zijn ondernemers en gemeentebestuur het eens geworden. Er komt een proef van een jaar.


» lees verder
 
 
 
 
Sport
 
Donar zet belangrijke stap; 89-83 winst op Karisyaka
 

De basketballers van Donar zijn nog één zege verwijderd van de tweede ronde in de strijd om de FIBA Europe Cup. Donar speelde woensdagavond in MartiniPlaza een uitstekende wedstrijd en versloeg in de slotfase het Turkse Pinar Karisyaka uiteindelijk met 89-83. De thuisploeg keek lange tijd tegen een achterstand aan, maar besliste de wedstrijd ruim veertig seconden voor tijd.


» lees verder
 
 
 
 
Uitgaan
 
Sinterklaas arriveert zaterdag in Groningen
 

Ook dit jaar zet Sinterklaas weer voet aan wal in Groningen. De Goed Heiligman en zijn pieten arriveren komende zaterdag in de stad. Nadat ze zijn aangemeerd, volgt een toer door het stadscentrum.


» lees verder
 
 
 
 
Wonen
 
Aanleg Helperpark gestart
 

Midden in het Europapark, langs de westelijke oever van het Winschoterdiep, wordt komend jaar het Helperpark aangelegd. De verwachting is dat het park over een jaar klaar is.


» lees verder
 
 
 
  GIC is een uitgave van Persbureau Tammeling .
 
  U kunt deze editie van de GIC Luncheditie ook doorsturen naar een vriend of relatie .
 
  Als u de GIC Luncheditie op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kunt u uw e-mailadres wijzigen .
 
  Indien u de GIC Luncheditie niet meer wilt ontvangen, kunt u zich online afmelden .
 
 
 
© 2018 persbureau Tammeling De Luncheditie wordt verstuurd met iMailingtool