innovatie

19 nov 2018, 11:11

UMCG start met looptraining in exoskelet voor hersenletsel- en dwarslaesiepatiënten

UMCG start met looptraining in exoskelet voor hersenletsel- en dwarslaesiepatiënten

Het UMCG Centrum voor Revalidatie gaat als eerste instelling in Nederland structureel een exoskelet inzetten in de looptraining van patiënten met een gedeeltelijke verlamming als gevolg van hersenletsel of een dwarslaesie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het geavanceerde skelet van Ekso Bionics kan voor de patiënt op maat afgesteld worden. Het geeft constant feedback over welke ondersteuning het de patiënt biedt en waar de patiënt juist geen ondersteuning nodig heeft. De functies die intact zijn, doet de patiënt op eigen kracht; de functies die niet intact zijn, ondersteunt het exoskelet. Naarmate de training vordert en de functies verbeteren, kan de mate van ondersteuning aangepast worden. Op deze manier traint de patiënt alle functies optimaal.

Volgens het UMCG is het skelet een aanvulling op de bestaande trainingsmethoden. Met het exoskelet kunnen patiënten eerder en intensiever trainen. Het centrum hoopt dat patiënten, waarbij de verbinding tussen hersenen en spieren kort na het letsel nog (gedeeltelijk) in tact is, met het exoskelet eerder hun eindresultaat kunnen bereiken. Ook is de verwachting dat patiënten, die met de huidige trainingsmethoden niet in staat waren om looptraining te volgen, nu wel hiermee kunnen starten, en dat patiënten met een beperkte loopfunctie beter en verder leren lopen.

Effectiviteit
Wetenschappelijk onderzoek beschrijft positieve effecten van looptrainingen in de vroege fase van het revalidatieproces. Met het exoskelet kan het Groningse Centrum voor Revalidatie deze vroege start mogelijk maken.

Het UMCG gaat het komende half jaar ervaringen op doen met het exoskelet en op basis daarvan wordt een wetenschappelijk onderzoeksprogramma opgezet. Het gebruik en de inzet van het exoskelet past het centrum aan op basis van de uitkomsten van de onderzoeken.

Stichting Beatrixoord Noord-Nederland
Het exoskelet is aangeschaft met financiële ondersteuning van de Stichting Beatrixoord Noord-Nederland. De stichting is een goede doelen-organisatie en steunt projecten in Noord-Nederland voor mensen met een lichamelijke handicap, chronische ziekte of tuberculose.