innovatie

31 aug 2013, 10:10

Tunnel onder spoor Paterswoldseweg i.v.m. komst extra sneltrein van Groningen - Leeuwarden

Tunnel onder spoor Paterswoldseweg i.v.m. komst extra sneltrein van Groningen -  Leeuwarden

Het wachten voor de spoorbomen bij de Paterswoldseweg gaat in de toekomst tot het verleden behoren: er komt een nieuwe tunnel. Het is een van de maatregelen uit een groter pakket ter waarde van 144 miljoen euro dat moet zorgen voor de komst van een extra sneltrein van Groningen naar Leeuwarden in 2017.

Om de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden mogelijk te maken, is er een tunnel onder het spoor bij de Paterswoldseweg nodig. Volgens de gemeente, provincie en ProRail is deze ‘ingrijpende maatregel’ in het kader van de verkeersveiligheid noodzakelijk.

 

Al lang wordt er gepraat over een extra sneltrein tussen de twee provinciehoofdsteden. De huidige treinen zitten regelmatig overvol. Reizigers blijven soms achter op de stations. De bedoeling is dat Arriva vanaf eind 2017 met een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden gaat rijden, elk uur vanaf 7.00 tot en met 19.00 uur. Maar voordat het zover is, zijn er allerlei maatregelen rond het spoor nodig.

 

Hoendiep


Zo moet onder meer het spoor tussen Zuidhorn en Hoogkerk over een lengte van acht kilometer worden verdubbeld. Dat maakt een toekomstig station in Hoogkerk mogelijk. De overwegen Hoendiep en Zuiderweg veranderen van enkelsporige in dubbelsporige overwegen. En bij deze overwegen wordt het autoverkeer van de fietsers gescheiden.

 

Verkeersonveiligheid


En verder zijn gemeente, provincie en ProRail het erover eens geworden dat er op de Paterswoldseweg een tunnel voor al het verkeer moet komen. Dit om de ‘toegenomen verkeersonveiligheid’ door de extra sneltrein tegen te gaan.

 

Werkzaamheden


De maatregelen om de extra sneltrein mogelijk te maken kosten ruim 144 miljoen euro. Volgens planning beginnen de werkzaamheden aan het spoor en wegen eind 2015. Twee jaar later moet de extra trein gaan rijden. Het zogeheten ‘realisatiebesluit’ ligt in september in Provinciale Staten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: