innovatie

04 nov 2013, 09:09

Moestuin voor de Groninger Voedselbank

Toentje is op vrijdag 1 november feestelijk van start gegaan. Wethouder Dig Istha gaf met de onthulling van het bouwbord op locatie de Stadswerf het startschot voor Toentje, de nieuwe moestuin voor de Voedselbank. Toentje is een initiatief van Gemeente Groningen, TerraNext/MBO Groningen AOC Terra en de Stadse Voedselbank. Dit project brengt mensen bij elkaar en biedt een duurzaam platform om armoede te bestrijden door middel van activering, voedselproductie, educatie en gezondheidsbevordering. Toentje is een voedseltuin waar groente, fruit en kruiden worden verbouwd voor de Voedselbank Groningen.

Met deze aanvulling van verse groente en fruit verbetert het voedselaanbod voor de cliënten van de Voedselbank. Vaak beperkt het aanbod zich alleen tot langhoudbare producten en is het dagverse aanbod klein. De verse groente en fruit  vanuit Toentje zijn dus zeer welkom.

Toentje leidt niet alleen tot verbetering van het voedselaanbod, maar biedt ook werk en opleidingsmogelijkheden. Daarmee geeft Toentje vorm aan één van de speerpunten uit het nieuwe armoedebeleid van de gemeente Groningen: inspiratie door ontmoeting. Iedereen kan vrijwillig aan de slag in Toentje. Cliënten van de Voedselbank en buurtbewoners kunnen er hun eigen voedsel verbouwen.

 

Maar ook andere Groningers die in hun vrije tijd een bijdrage willen leveren aan de samenleving zijn van harte welkom. Ook biedt Toentje participatiebanen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt én mogelijkheden voor zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking. Terranext is als opleider in het groen betrokken bij het inrichtings- en teeltplan van Toentje en deelt haar kennis door vrijwilligers op te leiden en te begeleiden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: