innovatie

08 okt 2013, 22:10

Intensieve samenwerking AOC Terra en bedrijfsleven

Enorme landbouwmachines, verschillende uitvoeringen en modellen en belangrijker nog: het nieuwste van het nieuwste. Op woensdag 9 oktober krijgen de leerlingen van AOC Terra de kans om ervaring op te doen met deze machines. Dan vindt namelijk de jaarlijkse praktijkdag ruwvoerwinning en grondbewerking plaats in Noordbroek. Ruim 100 leerlingen van de mbo-opleidingen Akkerbouw, Veehouderij en Groen, Grond & Infra gaan, samen met bedrijven uit de omgeving, het land op. De percelen worden beschikbaar gesteld door de maatschap Groeneveld-Holtjer, akkerbouwer en pluimveehouder, uit Noordbroek.

Het perceel dat wordt gebruikt voor de ruwvoerwinning is een veld van 9 hectare groot met Westerwolds raaigras op Stootshorn. Deze wordt gebruikt voor de winning van ruwvoer. Voor het oogsten van het nagewas – het overblijfsel van de eerder geoogste gewassen – worden verschillende machines van het merk CLAAS gebruikt: trekkers, maaiers, schudders, harken en een hakselaar.


Grondbewerking


Tijdens de grondbewerking mogen de leerlingen aan de slag op een veld van 20 hectare groot met tarwestoppel op Stootshorn. Ze gaan oefenen met cultiveren, eggen, ploegen en spitten en gebruiken hiervoor een ploeg, een spitmachine, een kopeg/zaaicombi en een cultivator. De machines, zowel voor de ruwvoerwinning als de grondbewerking worden beschikbaar gesteld door Kamps de Wild, De Vries Mechanisatie uit Beilen, Breider Mechanisatie uit Hellum, Geertsema Mechanisatie uit Munnekezijl en Robertus Mechanisatie uit Tweede Exloërmond.


Het bijzondere aan deze dag is dat AOC Terra haar leerlingen een dag kan bieden waar ze gebruik kunnen maken van verschillende machines en werktuigen in een bijna reële situatie. Voor de bedrijven die vrijwillig hun medewerking verlenen, is het een investering in toekomstige medewerkers én eventuele klanten. “Het is een ambitieus project”, vertelt Eite van der Veen, rayonmanager van Kamps de Wild. “Naast de organisatie van de dag, is het ook vrij uitzonderlijk om zoveel verschillende machines bij elkaar én in bedrijf te hebben met alle leerlingen. Het is een machtig gezicht, al die enorme machines op het land!”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: