innovatie

18 sep 2013, 21:09

House of Design uit Groningen bezig met integreren 3D printen op scholen

Het House of Design in Groningen leert sinds enige tijd schoolkinderen hoe ze 3D kunnen printen.

Tweede kamerlid voor de VVD Anne-Wil Lucas droeg gisteren een 3D geprinte hoed tijdens prinsjesdag. Ze wilde hiermee benadrukken dat het 3D printen meer gestimuleerd moet worden, met name op scholen. In de Volkskrant zei ze vorige week "Laten we kinderen niet leren figuurzagen, maar 3D modellen ontwerpen."


Laat dit nou precies zijn waar House of Design mee bezig is! Het platform organiseert al sinds 2012 samen met de Provincie Fryslân 3D printprojecten voor kinderen, die zo succesvol zijn en zo enthousiast ontvangen worden, dat het tijd is voor een volgende stap: 3D printen moet onderdeel worden van de lessen op school. (Daarbij vindt House of Design overigens dat figuurzagen niet aan de wilgen gehangen hoeft te worden, maar dat deze twee elkaar prima aanvullen). House of Design zoekt hiervoor internationale samenwerking op.


Van 15 t/m 18 september zit een internationale werkgroep op Vlieland om plannen te smeden om deze vorm als werkmethode op scholen in te zetten. Elk land heeft een vertegenwoordiger van een school en een designcentrum of een ontwerper meegenomen. De deelnemende landen zijn Nederland, Portugal, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland.


House of Design heeft in opdracht van de Provincie Fryslân een 3D print project bedacht en opgezet speciaal voor kinderen. In het project krijgen ze de mogelijkheid om met 3D printers te werken en spelen, onder begeleiding van meubel- en interieurontwerpers. Het doel is om kinderen te stimuleren om weer maker te worden en om te ontdekken hoe leuk techniek is. Daarnaast stimuleert 3D ontwerpen het ruimtelijk inzicht en abstract vermogen van kinderen, en kan het voor docenten een manier zijn om sneller te herkennen dat een kind aanleg heeft voor techniek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: