innovatie

16 okt 2013, 21:09

Groningse onderzoekers UMCG kunnen infecties opsporen met fluorescerend antibioticum

Onderzoekers van het UMCG hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het opsporen van bacteriële infecties met behulp van een fluorescerend antibioticum.

Een bacteriële infectie van implantaten, zoals een kunstknie of -heup, is de grootste en meest gevreesde complicatie in het gebruik van implantaten. Deze infecties zijn vaak lastig vast te stellen en te behandelen. De huidige diagnostische hulpmiddelen zijn weinig specifiek, niet gevoelig en vaak belastend voor de patiënt. Onderzoekers van het UMCG ontwikkelden een nieuwe methode voor het opsporen van bacteriële infecties met behulp van een fluorescerend antibioticum.

 


De huidige technieken om een bacteriële infectie vast te stellen zijn indirect, bijvoorbeeld via het afnemen van bloed, of invasief door het nemen van een biopt en dus belastend voor de patiënt. Bovendien is het lastig om hiermee onderscheid te maken tussen een steriele ontsteking die niet wordt veroorzaakt door een micro-organisme maar door het implantaat (een zogenaamde vreemdlichaamsreactie) en een ontsteking veroorzaakt door een bacterie, zoals de veel voorkomende Gram-positieve bacterie Staphylococcus aureus.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: