innovatie

29 aug 2013, 10:10

Groningen krijgt Grachtenfestijn: nieuw evenement met informatie over duurzaamheid

Groningen is een nieuw evenement rijker, dat geheel in het teken staat van duurzaamheid, energiebesparing en nieuwe energietechniek: het Grachtenfestijn in Groningen. Dit nieuwe duurzame evenement wordt op zaterdag 31 augustus om 12:00 uur door wethouder Jan Seton geopend en duurt twee dagen.

Na een korte toespraak van Jan Seton worden er drie zonnepanelen van stichting 1miljoenwatt op het unieke hoofdpodium aangesloten. Deze samenwerking zorgt voor het meest innovatieve energiepodium van Nederland! Daarnaast zorgt Grunneger Power tijdens het Grachtenfestijn voor een vermindering van CO2 uitstoot.

 

Direct na de opening door Jan Seton start de Informatiemarkt Duurzaamheid waar 25 verschillende participanten een stand hebben ingericht. Alle participanten hebben op hun eigen manier affiniteit met duurzaamheid en mogen daarom niet ontbreken op de Informatiemarkt Duurzaamheid. Er zijn het hele weekend veel Fairtrade, biologische en streekproducten te vinden.

 

Tijdens de informatiemarkt zijn er een aantal lezingen van Bart Jan Krouwel en Theo Jurriens en kunnen bezoekers meelopen met een grachtenwandeling onder begeleiding van een gids. (NL/DE) In het water zijn elektrosloepjes, zonneboten en een duurzame melkpakkenboot te zien en zaterdag om 17:30 uur wordt bekend gemaakt welke woonboot zich de mooiste van Groningen mag noemen.

 

Tussen het Ebbingekwartier, Museumbrug en het Groninger Museum is op zaterdag en zondag gratis duurzaam vervoer beschikbaar voor bezoekers van het Grachtenfestijn.

 


Stichting Grachtenfestijn heeft zich als doelstelling gesteld het meest duurzame evenement van Nederland te worden. Inmiddels heeft het Grachtenfestijn een UMEF-keurmerk op zak en hoopt zij komend weekend ook een Green Key certificaat in ontvangst te mogen nemen.


Na de Informatiemarkt Duurzaamheid op zaterdag zijn er diverse optredens op het unieke hoofdpodium, koftjalk de "Tromp", van onder andere het Haydn Jeugd Strijkorkest en Opera Familia. Zondag 1 september start om 12:30 uur bij Reitdiephaven de Grachtenparade die om 14:30 uur bij de Hoge der A eindigt. Op het podium bij de Hoge der A zijn zondagmiddag en avond weer diverse optredens, waaronder die van Ralf Mackenbach!

Kijk voor meer informatie en het complete programma op:   www.grachtenfestijn.nl

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: