innovatie

14 okt 2013, 08:08

DNA-spray tegen diefstal op begraafplaatsen Groningen

Op de gemeentelijke begraafplaatsen in en rond stad worden (graf)monumenten en kunstwerken van metaal of met metalen onderdelen gemerkt met een DNA-spray. Deze maatregel is bedoeld om diefstal van koper en brons tegen te gaan.

Aanleiding voor deze maatregel is de vernieling van een aantal grafmonumenten op begraafplaats Selwerderhof eind vorig jaar, door diefstal van de bronzen en koperen onderdelen. “Te erg voor woorden”, zei wethouder Jan Seton over deze diefstal. Om herhaling te voorkomen heeft de gemeente passende mogelijkheden onderzocht.

Cameratoezicht


Preventieve maatregelen zijn op een begraafplaats lastiger toe te passen dan op andere locaties in de stad, waar bijvoorbeeld cameratoezicht een mogelijkheid is. Daarom worden alle (graf)monumenten en kunstwerken op de begraafplaatsen in en rond de stad met een DNA-spray gemerkt.

 

Smelten


In deze onschadelijke, kleurloze vloeistof is synthetische DNA verwerkt. Hiermee krijgen objecten een onzichtbaar merkteken. Dit is ook na verzagen of smelten van het materiaal af te lezen met speciale apparatuur. Dergelijke metalen zijn moeilijk te verhandelen, waardoor diefstal minder aantrekkelijk wordt. Met borden wordt op de begraafplaatsen aangegeven dat monumenten en kunstwerken een DNA-merkteken dragen. Hierdoor heeft de maatregel ook een preventieve werking.

 

Kosteloos


Aan particuliere eigenaren van een grafmonument op de begraafplaatsen wordt de mogelijkheid geboden om deze kosteloos met DNA-spray te merken. Daarnaast worden rechthebbenden en uitvaarverzorgers geïnformeerd over de mogelijkheid om een verzekering af te laten sluiten voor een grafmonument. Al eerder werden alle gemeentelijke kunstwerken in de openbare ruimte van een DNA-merkteken voorzien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: