innovatie

15 jul 2015, 10:10

Ademloze aandacht in Infoversum Groningen voor Pluto - dwergplaneet met een hartje

Ademloze aandacht in  Infoversum Groningen voor  Pluto - dwergplaneet met een hartje

Het Infoversum was nagenoeg uitverkocht gisteravond. Honderden mensen luisterden zeer geconcentreerd naar een inleiding over Pluto. Ook zagen ze de meest recente foto van deze dwergplaneet, met een oppervlak deels in de vorm van een hartje. (Zie foto). Maar deze foto is vanaf vandaag verouderd, want inde loop van de dag bereiken ons nieuwe, en veel scherpere beelden van ruimtesonde New Horizons van Pluto.

 

Het Infoversum gaf er in elk geval blijk van op zo'n historisch moment waardevolle achtergrond informatie te kunnen geven aan een geïnteresseerd publiek. De lezing van gisteravond werd op zeer heldere wijze gehouden door Marlies van de Weijgaert van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Infoversum streeft er naar om op deze manier het publiek op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de sterrenkunde, in samenwerking met de Blaauw Sterrenwacht.

 

Lezing op 24 september

 

In het Infoversum is donderdag 24 september opnieuw een interessante lezing. Dr. Michael Mueller van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt dan over '2015: a grand year for dwarf planets', over de ontdekkingen die tot op dat moment bij Pluto zijn gedaan met New Horizons en bij - tevens dwergplaneet - Ceres door ruimtesonde Dawn eerder dit jaar.

 

Het is een vervolg op de lezing van gisteravond - gisteren konden we alleen beelden laten zien die t/m maandag gemaakt zijn, maar in september zullen de eerste detailfoto's beschikbaar zijn en zullen we hopelijk ook wetenschappelijk al meer inzicht hebben.
 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: